Alexandru Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal a anunțat astăzi cifrele anului 2023 la capitolul reușite: număr de vizitatori record, venituri proprii record, restaurări în premieră etc. Per ansamblu, primul său an plin de mandat a propulsat Muzeul Brukenthal pe scena națională și europeană. Iar 2024 se anunță un an cu și mai multe premiere și recorduri.
Tânărul manager al Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță a fost numit interimar pe post spre finele anului 2022. Când muzeul era într-o stare de paralizie, cu grave probleme financiare și de personal, ca să nu amintim de cele de imagine și parteneriate externe.
Din prima zi, Chituță, care lucrase anterior la serviciul de marketing al muzeului, a adus un suflu nou și o mulțime de idei și proiecte care deja le-a implementat.

Un bilanț plin de recorduri pe 2023
Chituță, ca interimar, nu avea datoria unui bilanț al realizărilor sale. Dar a ținut, ca de obicei, la transparență. A arătat și părțile bune și cele care mai necesită îmbunătățire.
Muzeul Național Brukenhtal are Palatul, Muzeul de Istorie, Casa Albastră, Muzeul Farmaciei, Muzeul de Științele Naturii și Muzeul de Vânătoare. Expozițiile permanente și temporare de aici au fost vizitate de peste 420.000 de oameni anul trecut. Din care 210.000 plătitori. Gratuitățile se oferă elevilor în vacanțe. Chituță a introdus prima joi din lună gratuitate pentru toți pensionarii. Iar de anul acesta și pentru toți sibienii, tot în prima joi din fiecare lună.
Culmea managementului a micșorat prețul biletelor în 2023, a oferit gratuități, dar a realizat venituri proprii mult mai mari, de 3 milioane lei. Față de 1,6 milioane lei în anul 2022.
Pe baza datelor contabile și a raportului de audit intern se observă creșteri semnificative ale veniturilor proprii realizate în anul 2023 față de anul 2022: veniturile din vânzarea biletelor au crescut cu 60,52%, fondurile atrase din donații si sponsorizări au crescut cu peste 178%, fondurile provenite din proiecte cu finanțare externă cu peste 260%, veniturile obținute din vânzarea produselor la standurile proprii au crescut cu aprox. 75%.

Parteneriate multe și expoziții în premieră națională
Activitatea unui muzeu nu se măsoară prin prisma banilor, deși Statul doar la asta se gândește. Anul trecut Muzeul Brukenthal a realizat datorită lui Chituță peste 100 de parteneriate naționale și internaționale. Fie că au fost ambasade, institute culturale, muzee de prestigiu, unviersități etc.
Și, imediat, s-au văzut și efectele parteneriatelor. A crescut numărul de expoziții la Sibiu, dar și cele realizate de Brukenhtal în diverse locații din țară. Să ne amintim că în primăvara lui 2023, la București, la Art Safari era coadă. Oamenii abia așteptau să vadă tablourile excepționale duse acolo de Muzeul Brukenhtal. Și este doar un exemplu.
Arta contemporană, prin festivalul SCAF realizat de muzeu, ocupă un rol important. Și parteneriate realizate acolo au adus o mare vizibilitate mai ales externă muzeului. Și multe opere de artă donate.
Trebuie menționate printre marile realizări și expoziția Albertina și Brukenthal în parteneriat cu Muzeul Albertina din Viena. Aceasta a dat și sibienilor șansa la admirarea unor opere celebre. Apoi, prezentarea video pe tema Jan van Eyck făcută de Galeria Națională din Londra a adus o nouă recunoaștere patrimoniului muzeului Brukenthal. Expoziția Marcel Iancu – de ce un miracol? alături de Muzeul Janco Dada din Israel a reprezentat o primă deschidere în afara granițelor Europei. Deschidere continuată apoi de fastivalul SCAF. Merită amintit la acest capitol și premiera primului film documentar despre un muzeu din România, „Marele furt de la Brukenthal” realizat de History Channel.
Un parteneriat strategic cu care managerul Chituță se mândrește este cel cu FITS (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu). Chituță a amintit buna relație cu Constantin Chiriac și deschiderea pe care a găsit-o la acesta și prin intermediul căruia a identificat și noi sponsori pentru muzeu.

Personal extrem de puțin, ca la stat, în provincie
Nu este prima dată când Alexandru Chituță spune răspicat despre o discriminare care se perpetuează în felul cum sunt făcute organigramele marilor muzee din România. Muzeul Național Brukenthal din Sibiu este cel mai oropsit la capitolul angați cu 104 oameni. Deși ar avea nevoie de minim 180. Spre comparație, muzee naționale din București, cu activitate și colecții pe jumătate ca Brukenthal au un număr dublu de angajați.
Dar chiar și așa, de la venirea lui Chituță la managementul muzeului, angajații puțini au fost scoși din letargia tipică sectorului public. Chituță a cerut mai multe lucrări de cercetare, cataloage, ghiduri. Și acestea au început să apară. Cum bine a remarcat Chituță „nu este normal să fii muzeograf responsabil de o colecție de 15 ani sau mai bine și să nu fi realizat niciun catalog sau ghid cu respectiva colecție”.

Anul 2024 se anunță anul investițiilor
Anul trecut, Chituță a luptat să atragă fonduri mai multe de la Ministerul Culturii, dar și de la alte ministere și surse externe și interne. Dar are în plan să atragă mai mulți investitori, după modelul marilor muzee din Europa.
„Suntem deschiși să punem, ca în orice mare muzeu, o plachetă cu numele firmei care ne ajută să restaurăm o sală sau o colecție” a spus Chituță.
De asemenea, Chituță a început negocierile cu Primăria Sibiu pentru un nou spațiu expozițional special dedicat unui Muzeu al Istoriei Sibiului. Chituță a spus că spațiul este identificat, dar nu dorește să facă dezvăluiri până nu este sigur de parteneriarul cu Primăria Sibiu.
Un alt proiect novator este acela de a deschide grădina de la Muzeul de Științele Naturii de pe strada Cetății ca parc public cu sprijinul Primăriei Sibiu.
Alături de Parohia Evaghelică, proprietara Palatului Brukenthal s-a convenit la un proiect de acoperire a curții interioare. Acesta va fi un proiect mai amplu, care ar trebui să includă și lucrări de restaurare a clădirii. Dar necesită identificarea de surse puternice de finanțare.
Chituta viitor primar al Sibiului!!!
Daaaaa