Câteva zile m-am abținut, în speranța că toată această degringoladă stradală numită protestul fermierilor și transportatorilor se va opri. Dar, acum, au anunțat noi proteste, zilnic. Majoritatea populației habar nu are de ce protestează aceștia și pe străzile Sibiului, ca în multe locuri din România. Mulți din participanți nu știu nici ei exact de ce protestează. „Ne-a spus șefu să venim!”, este replica pe care am auzit-o la Sibiu.
Protestul de amploare de luni, 15 ianuarie, de la Sibiu a durat mai mult decât a fost autorizat. Altele vor urma de miercuri, zilnic. Până la urmă, protestul este o formă a democrației și o respect. Chiar dacă nu sunt de acord cu majoritatea cerințelor, în acest caz. Dar nesimțirea protestatarilor NU o suport.
Am înțeles că trecerea pe roșu la semafor, fără niciun echipaj de Poliție prezent este ok la proteste. Cel puțin la Sibiu. Bine că nu au fost accidente. La cel de luni a apărut și Poliție mai vizibilă și a blocat traficul să treacă sau să stea pe loc protestatarii.
M-a deranjat faptul că pe strada Argeșului au stat peste o oră și au blocat toată zona. Adică protestul a fost autorizat în mișcare, pe un traseu. Ei au ales un nod rutier strategic pentru a bloca jumătate de oraș. La fel au făcut și în alte părți. Dar, acolo, pe Argeșului este o școală. Elevii aveau ore. AVEAU… este cuvântul cheie. Pentru că mai bine de o oră nu s-au putut ține ore din cauza claxoanelor de camioane. Atât i-a dus capul pe șoferii protestatari.
Am mai remarcat ceva. O mașină tip jeep Amarok de 50.000 de euro cu numere roșii care era în coloana de protestatari. Vreun fermier amărât care nu mai avea bani de acciza la motorină…
Am remarcat și că mașinile prezente la protest au fost cam de la 2-3 firme majoritatea. Și la primul și la al doilea protest, mașinile agricole au fost de la același fermier.
Dincolo de toate aceste observații, să ne uităm la principalele revendicări. Pe fermieri îi doare Ucraina și importul de cereale ieftine. Pe o piață liberă, concurența este bună. Nu pentru fermierul român. Acesta vrea reduceri la taxe, impozite, derogări de la reglementări UE, subvenții etc. Poate și restul prestatorilor de servicii din România doresc acest lucru, dar nu beneficiază.
Oricât s-ar plânge fermierii români, prin comparație cu alte firme din alte domenii, ei au beneficiat de cele mai multe subvenții. Și cele mai multe scutiri. Totuși, prețul produselor a crescut mult la noi și sunt mult peste cele de import. Și nu mă refer la Ucraina, ci la Ungaria, Germania, Polonia. Fermierii spun că acolo au subvenții mai mari. Posibil, dar au și o mult mai mare productivitate a muncii. Ceea ce la noi nu este. La noi, au unii 100 de oi și sunt mari fermieri. Sau 10 hectare de teren arabil și sunt mari fermieri. Românii nu au înțeles că nu pot rezista așa în economia de piață, decât prin asociere.
Este inacceptabil să aducem lapte din Ungaria mult mai ieftin decât cel românesc. Fermierii români sar și spun că al nostru este mai bun. Aiurea! Tot lapte de vacă este și cel unguresc, tot la standard UE. Dar produs eficient. Și fără dorință de îmbogățire peste noapte… Și exemplele pot continua și le vedem în supermarket-uri.
Am discutat cu reprezentanții unui mare lanț european care s-a oprit cu extinderea în Ungaria. Nu intră în România. Și din cauza corupției, dar, mai nou, din lipsa lanțului scurt. Adică o rețea de fermieri locali care pot oferi produse de calitate, în cantitate suficienă, la un preț competitiv. Fermierii polonezi, unguri, germani, italieni etc o fac. Ai noștri de ce nu pot? Că au dat banii pe Amarok?
Cât privește transportatorii, aceștia s-au lipit de protest ca musca de …. Nu au reprezentanți la negocieri oficiali. Vor să se scoată acciza la motorină, RCA mai ieftin și lejeritate la cântar. Adică niște aberații pe care niciun stat nu le va accepta. Mai vor și ei să se pună interdicție transportatorilor ucraineni, care duc cerealele ieftin, nu ca românii noștri care orice transport este foarte scump. Am ajuns de râsul curcilor să transporte nemții și olandezii mai ieftin ca românii. Deși șoferii români sunt plătiți mai prost ca restul. Grosul profitului este în noul BMW al patronilor.
De unde toate aceste critici la adresa fermierilor și transportatorilor ? Aveți idee ce taxe avem? Aveți idee ce sume avem de achitat într-un an agricol ? Aveti idee ce costuri sunt anual cu un camion? Aveți idee care sunt costurile unui hectar de porumb? Vedeți doar ceea ce vreți sa vedeți “sibiu independent “, sunteți singurul ziar care a publicat asemenea mizerii despre noi, cei care am protestat civilizat! Ați văzut ce se întâmpla in alte orașe ale țării? In loc sa va bucurați ca ne manifestam in acest fel și sa ne apreciați ca producem și transportam hrana dumneavoastră ce faceți? Ne atacați ca am venit la protest cu mașini și tractoare de sume mari! As face schimb cu oricare dintre cei care au făcut acest articol doua săptămâni, sa vedeți ce însemna viața de fermier sau de transportator! Habar nu aveți despre ce vorbiti! Atât ați putut Sibiu independent ! Sa va fie Rușine!
Semnat fermieri și transportatori protestanți
La costuri ridicate sau nu,pot face referire toti cei care se apuca de o afacere in oricare domeniu.Daca te simti in stare,daca renteaza,daca esti competitiv mergi inainte.Daca nu renteaza,nu te pricepi sau nu faci fata,te apuci de altceva.
Un articol excelent. Felicitari! Toata lumea vrea sa fie scutita de taxe si impozite. De ce ar trebui sa se aplice doar „”agricultorilor””?