30.2 C
Sibiu
duminică, 07 iulie, 2024

EDITORIAL: Trăim un eveniment istoric și habar nu avem

Știri din Județ

Pe scara istoriei umane, zilele de 10-12 mai 2024 vor fi notate de istorici. Din păcate, prinși în mrejele campaniei electorale și a discuțiilor sterile despre politică, nu observăm un eveniment natural care face istorie. În acest week-end, planeta noastră este lovită de cea mai puternică serie de furtuni solare, cum sunt numite popular. De fapt expozii solare care lovesc pământul și ne afectează. Cercetătorii americani de la NOAA le-au catalogat pe scara de intensitate cu G5, adică extrem. Pe respectiva scară valorică, G5 este maxim.


Poate este nevoie și de o lecție de istorie pe această temă. Aceste furtuni solare sunt dese, și apar periodic în ciclul de 11 ani al soarelui. Cercetătorii le monitorizează de 200 de ani. Dar în 1-2 septembrie 1859 am avut parte de o furtună solară G5 cu efecte directe asupra sistemului telegraf existent la vremea aceea. Și cu aurora boreală noapte vizibilă de pe toată planeta.

Publicitate

Acum ne bazăm pe sisteme radio, electrice și electronice mult mai mult. Ori acestea furtuni solare mari, nu se văd, nu se simt ca un vânt sau măcar adiere, dar ne lovesc planeta cu particule micronice. Și ne afectează.

Cercetătorii americani tot susțin că oamenii nu sunt afectați, pentru că ne protejează câmpul magnetic al Pământului. Adevărat, dar și fals! Asta pentru că știința nu a insistat prea mult în cercetările pe această temă. Și nici nu a avut cum, pentru că furtuni solare G5 sunt rare în istorie.

Se știe, totuși, că vor fi afectați în acest week-end sateliți, transmisii radio și linii electrice. Noroc că instalațiile moderne de transport curent cu siguranțe automate și pentru aceste situații. Mai bine să se ia curentul o vreme, decât să pierdem instalații întregi, cum a fost în 1859.

Apar blocaje la semnaul radio, GPS, telefonie mobilă. Și, evident, atât de admirata auroră boreală care se vede și din România.

Dar, există studii puține, care arată că aceste mega furtuni solare ca cea din acest week-end afectează și oamenii. Primul afectat este sistemul nervos, apoi tensiunea sângelui, dar și alte organe. Și stări de spirit generate inerent. De exemplu, anumite studii arată că bolnavii psihici sunt predispuși să capteze aceste evenimente solare mai rapid și să fie afectați. Dar nu doar ei. Poate la ei să fie mai vizibil în reacții. Alții manifestă doar dureri de cap inexplicabile sau creșteri bruște în tensiunea arterială.

Din păcate, autoritățile de la noi din țară nu au dat importanță informării populației despre acest eveniment care ne-a lovit invizibil și pe noi. Campania electorală a fost mai importantă. Ca de obicei, se speră că efectele vor fi minore și insesizabile. Electricienii și operatorii au de furcă zilele acestea mai mult. Dar dacă nu va fia așa.

De exemplu, furtuna solară care a lovit pământul vineri avea G5, astăzi altă furtună solară G5 va lovi. Și de obicei, în astfel de situații, când două astfel de evenimente se cumulează, generează evenimente cu potențial catastrofic, ca în 1859. Nu vă gândiți la cutremure, incendii etc. Ci o lovitură invizibilă cu efecte, mai ales, asupra tehnologiei pe care ne bazăm.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mașină distrusă complet de foc la Dumbrăveni