29.1 C
Sibiu
duminică, 07 iulie, 2024

NOCRICH: Deși are interdicție de la Înalta Curte, fostul primar Ionel Vișa poate candida… girat de judecătorii de la Agnita și Sibiu

Știri din Județ

Caz incredibil în comuna Nocrich din județul Sibiu. Unul din multele cazuri, care denotă că în România justiția este ciudată, cel puțin spus. Doi judecători, unul de la Judecătoria Agnita și unul de la Tribunalul Sibiu au permis fostului primar Ionel Vișa să candideze la Nocrich. Deși acesta figurează și acum pe siteurile Agenției Naționale de Integritate și pe cel al Înaltei Curți de Casație și Justiție că are INTERDICȚIE de a ocupa o funcție publică până în 22 martie 2025.


Art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 în baza căruia fostul primar Ionel Vișa din Nocrich a primit interdicția se referă la ocuparea de funcții publice. Dar are și o excepție, invocată de acesta instanțelor, aceea de a candida. Dar fără a putea ocupa postul respectiv, în cazul de față primar, dacă va câștiga. Absurd, nu? Altfel spus Vișa Ionel poate candida la funcția de primar la Nocrich. Dar, chiar dacă este ales, el nu poate ocupa această funcție de primar până în 23 martie 2025, când îi expiră interdicția.

Publicitate

Reamintim că în urma unui control ANI din 2019, Ionel Vișa, pe atunci primar în funcție în Nocrich a fost găsit cu mai multe nereguli, cel mai important fiind angajarea fiicei sale în primărie și pe un proiect cu fonduri neraburasabile. Vișa a contestat decizia la Curtea de Apel Alba Iulia, dar a pierdut. Apoi a contestat din nou la Înalta Curte de Casație și Justiție și a pierdut din nou prin decizia nr 1673 din 22.03.2022. Din acel moment a intrat în vigoare interdicția de 3 ani conform legii. (CITEȘTE toată decizia ICCJ)

Redăm un pasaj semnificativ din dosarul de la Înalta Curte: „Prin semnarea dispoziţiei privind angajarea pe perioadă determinată în funcţia de consilier personal al primarului a fiicei sale şi a celei prin care a numit-o în echipa de proiect, reclamantul nu a manifestat o atitudine neutră, imparţială şi obiectivă fată de interesele patrimoniale ale sale şi ale familiei sale.”

Vișa Ionel și-a depus candidatura, dar a fost respins, apoi admis cu decizia judecărilor din Agnita și Sibiu

Deoarece ANI anunță înainte de alegeri toate Birourile Electorale despre lista cu oameni care au interdicții de a ocupa funcții publice, BEC Nocrich a emis Hotărârea nr 3 prin care a respins candidatura lui Vișa Ionel, la funcția de primar. Doar că Vișa s-a dus la Judecătoria Agnita și a contestat decizia. Procesul s-a judecat fulger și a dat câștig de cauză lui Vișa. Biroul Electoral Nocrich a contestat decizia judecătorului de la Agnita la Tribunalul Sibiu. Doar că aici, apelul său nici nu s-a mai judecat, fiind respins pe o tehnicalitate invocată de Vișa. Astfel Vișa Ionel a fost admis cu sprijinul celor două decizii judecătorești să candideze la Nocrich. Dar nu poate ocupa imediat funcția de primar, nici dacă ar câștiga.

Extras la zi din siteul ANI care anunță interdicția

FOTO principal: Fotografie de campanie a candidatului Vișa Ionel

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mașină distrusă complet de foc la Dumbrăveni