17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

Dr. Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal, scrisoare deschisă către deputatul Filip Havârneanu

Știri din Județ

Managerul Muzeului Național Brukenthal Sibiu, Dr. Alexandru Constantin Chituță, i-a transmis deputatului Filip Havârneanu o scrisoare deschisă pe care o redăm mai jos:

Mai există în Parlamentul României încă un politician, de această dată tânăr, 29 de ani, care dorește sa facă „lucruri minunate” în domeniul muzeal.

Ales în Iași în anul 2020 ca deputat USR, Filip Havârneanu dorește vizite gratuite la muzee și instituțiile de spectacol pentru elevii români din afara granițelor țării, bursieri români.

Mă așteptam ca un politician de 29 de ani sa vină cu soluții reale la rezolvarea problemelor din sectorul cultural și mai ales, având în vedere vârsta, să aducă soluții pentru dezvoltarea și realizarea de evenimente atractive și pentru tineri. O mare problemă în acest sens nu este faptul ca instituțiile culturale își fac treaba, cum pot, și faptul că programa școlară nu conține ore de cultură și civilizație așa cum se întâmplă în Țările din vestul Europei. Doar a da gratuitate pentru a aduce oamenii la evenimentele culturale, nu e soluție.

Totuși mă surprinde un alt aspect, foarte important, ușurința cu care acest domn menționează că starea de fapt a interesului tinerilor pentru activitățile culturale este una dramatică.

Această afirmație ar trebui sa fie însoțită de niște analize și rapoarte. În acest sens, public, îl rog pe domnul deputat Filip Havârneanu să facă publice, cât mai urgent posibil, informațiile și raportul deținut pentru afirmația sa.

De asemenea acest domn continuă și afirmă că sunt tineri care participă la evenimente și expoziții dar acestea sunt realizate de entități private. În acest sens, îl rog pe domnul deputat Filip Havârneanu să facă public numărul vizitatorilor pentru anul 2023 la expozițiile instituțiilor statului comparativ cu cele realizate de entități private.

Nu mă mai uimește nimic, însă sunt siderat cum un alt politician se apleacă spre domeniul cultural crezând că e ca la fotbal – toată lumea comentează, toată lumea se pricepe – de pe tușă, însă.

Este foarte interesantă și părerea domnului deputat că elevii vin la muzeu împreună cu profesorii, nu din propria inițiativă. Nu cred ca domnul deputat la vârsta de 7 ani avea cunoștințe vaste despre muzee și îi indemna pe colegi să meargă împreună să vadă expozițiile. Profesorul și educatorul au un rol important în transmiterea informațiilor copiilor.

Fiindcă este deputat de Iași, de mai bine de 4 ani de zile, imediat după ce a fost ales domnia sa, am început o colaborare importantă cu Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași. Au fost în acești ani numeroase evenimente culturale și expoziții în premieră la Iași!!! Ultima expoziție realizată fiind Tițian. Ecce Homo. Un eveniment istoric de a aduce în municipiul Iași o capodoperă europeană. Aceste evenimente au fost realizate cu sprijinul Ministerului Culturii și al Primăriei Municipiului Iași. Peste 30 de evenimente culturale organizate de Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Municipal „Regina Maria” la Iași,  la niciun eveniment nu a participat domnul deputat Filip Havârneanu!

Îi aduc la cunoștință domnului deputat că sunt foarte multe localități în România în care singura instituție culturală existentă este… Muzeul. Îl informez și că oamenii care lucrează în muzee sunt înțelegători, inventivi, altruiști și deschiși dialogului.

Sursa foto reprezentativa zilesinopti.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu