18.1 C
Sibiu
marți, 02 iulie, 2024

Premieră în județul Sibiu – Facultate inaugurată într-o comună

Știri din Județ

Proiect incredibil de benefic pentru mediul educațional sibian. Astăzi, în localitatea Rusciori – comuna Șura Mică, a fost inaugurată Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului.

Proiectul a fost gândit și executat în 4 ani, dintre care doar 1 an și două luni construcția efectivă. Cel mai mult timp a fost necesar așteptării finanțării, dar și a proiectării propriu-zise. De asemenea, avizele și rezolvarea diferitelor contestații au necesitat timp și resurse. În noua clădire a facultății vor putea învăța peste 800 de studenți. Aceștia au parte de cele mai moderne dotări, de la mobilier și până la aparatură ultraperformantă: microscoape, drone, stație meteo, laboratoare, dar și utilaje agricole.

La eveniment au participat oameni care s-au implicat atât în faza de proiectare / construcție, cât și cei care s-au zbătut efectiv pentru autorizații și metode de finanțare, printre aceștia enumerăm pe: Decan, Prof. univ. dr. ing. Camelia Sava; Consilier al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ionuț Diaconeasa; Rectorul ULBS, Prof. univ. dr. habil. Sorin Radu; Ministrul Culturii, Raluca Turcan; Directorul General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu și Primarul Comunei Șura Mică, Valentin Ristea.

Publicitate

,,Acest proiect este prima investiție de mare anvengură pe care o inaugurăm, iar faptul că vorbim astăzi, la Sibiu, despre o infrastructură didactică și de cercetare dotată la cele mai noi standarde în domeniul agroalimentar este confirmarea faptului că Universitatea „Lucian Blaga” din Sibu se află pe un drum al excelenței și al inovației, care ne poziționează ca pe o universitate a viitorului”, a spus prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul ULBS.

Valoarea totală a investiției este de 18.726916, 83 lei, iar valoarea finanțării nerambursabile de 17.129 963, 48 lei. În plus, ULBS a investit din venituri proprii încă 4 milioane de lei pentru lucrări complementare.

Clădirea, construită pe o suprafață de aproximativ 2400 mp, cuprinde laboratoare didactice și de cercetare, săli de seminar, un amfiteatru cu 120 de locuri și o stație pilot de procesare legume și fructe. Laboratoarele specializate -Analize apă, aer, sol; Tehnologii agricole; Protecția culturilor agricole; Genetică și biodiversitate; Management și econometrie, GIS și GPS; Tehnologii alimentare, panificație – morărit; Tehnologii alimentare fermentative; Analize senzoriale și agroalimentare – sunt dotate cu aparatură de ultimă generație, totalizând un număr de 281 de echipamente de laborator cu  accesorii și consumabile.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Incendiu la un container locuit din Mediaș