17.3 C
Sibiu
vineri, 05 iulie, 2024

Analiză Alegeri Locale 2024: Cât de independent este arhitectul Găvozdea?

Știri din Județ

În această campanie electorală a apărut și un candidat independent la Primăria Sibiu, arhitectul Lucian Găvozdea. El a făcut o mega-campanie costisitoare de publicitate în pre-campania electorală. A comandat chiar și două sondaje de opinie telefonice la o firmă din București care l-au arătat pe el pe locul 2, la mare distanță de Astrid Fodor. A negat vehement afilierea sa la partide politice, dar nu a negat că a bătut anterior la ușa unor partide și a fost refuzat. Dar să vedem dacă Găvozdea este chiar un candidat independent sau un iepure de campanie pentru Fodor sau omul de fațadă al altor interese?


Precum Nicușor Dan la București, Lucian Găvozdea este independent la Sibiu doar cu numele. Adică așa candidează. Dar Nicușor Dan este susținut public de Alianța Dreapta Unită, adică USR, PMP și Forța Dreptei. Să nu uităm că Nicușor Dan a fost ani buni membru USR, fiind unul din fondatorii partidului.

Revenim la Lucian Găvozdea. A spus public de mai multe ori că nu este susținut de niciun partid politic în campania pentru Primăria Sibiu. Că toată mega-campania sa din online și offline o face din banii săi și din donații. Au fost, se pare, donații serioase de zeci de mii de euro. Pentru că Găvozdea a refuzat să facă publice costurile sale de pre-campanie și de campanie, dar o evaluare pe baza prețurilor din piață ridică suma totală investită la zeci de mii de euro. Și cu ce scop?

Găvozdea a prezentat două sondaje de opinie realizate telefonic de la București prin care se prezintă pe locul 2, la diferență uriașă de Astrid Fodor, clasată pe locul 1. Care este scopul unui astfel de sondaj să fie prezentat public? E ca și cum ai spune alegătorilor: sunt prost, știu că nu mă votați, că de fapt o vreți pe Fodor. Sau este un interes, de iepure, de a prezenta sondajul ca să dea bine doamnei primar?

Dar, de câteva zile, candidatul independent Găvozdea a prezentat pe pagina sa de campanie, două clipuri electorale. Unul alături de Dacian Cioloș, candidat la europarlaentare de la Partidul REPER și altul cu Nicușor Dan, candidar la București ca independent susținut de USR și compania. Ambii anunță public susținerea pentru Lucian Găvozdea. Americanii spun că o asemenea apariție publică înseamnă susținere electorală. Că tot ne dă lecții de sociologie independentul Găvozdea. Ori dacă acum 2 săptămâni spunea că NU este susținut de niciun partid, acum apare susținut de REPER prin Dacian Cioloș și de USR și compania prin Nicușor Dan.

Să nu uităm că Dacian Cioloș și Nicușor Dan sunt prieteni și susținuți puternic pe filieră franceză. Iar susținerea lor pentru Găvozdea ne duce cu gândul chiar și la alte interese străine în această campanie electorală. Să nu uităm că Cioloș a făcut partidul PLUS, apoi a fuzionat cu USR, apoi a plecat și făcut Partidul REPER. Iar Nicușor Dan a plecat din USR, dar are susținerea lor mereu la București. Altfel spus, un fel de independenți din teamă de asociere cu partidul. Așa să fie și Găvozdea?

Ajung și la sondajele de opinie atât de lăudate de Găvozdea, făcute pe comanda lui și în care mereu o scoate câștigătoare pe Astrid Fodor. Nu le-am comentat, nici publicat, pentru că sunt, evident, materiale electorale. Dar comunicatul trimis astăzi de Găvozdea prin care acuză alte sondaje de opinie că sunt mincinoase și doar al lui este bun, m-a enervat. Mai ales că Sibiu Independent face sondaje anuale politice din 2020, pe banii noștri. Avem și noi capacitatea prin firmele trustului de presă să facem sondaje. Și ne și pricepem. Semn că în 2020, înainte de alegerile locale, sondajul nostru a fost cel mai apropiat de rezultatul final de la alegeri. Am demonstrat, deja! Dar nu este bai, vom vedea și acum rezultatele. Noi mereu scriem când publicăm sondajele că reflectă o imagine la un moment dat a intenției de vot și încurajăm oamenii să nu le ia în considerare pentru a fi influențați în propria intenție de vot. Așa este corect.

Ca să concluzionez, nu aș fi scris această analiză în final de campanie electorală, dacă nu vedeam aroganța și manipularea ieftină a independentului Găvozdea la candidatura sa la Primăria Sibiu. Pentru că am copilărit cu el și îl știu de când învăța să se lege la șireturi, am ales o poziție de neutralitate față de campania sa. Totuși, cum mă știți, nu pot accepta manipulările ieftine și gogonatele electorale servite cetățenilor. Dacă am ceva de spus, spun. Sincer, nu cred în candidatul independent Lucian Găvozdea și intențiile sale. Sunt prea multe necunoscute în spatele său care aduc o mare umbră de neîncredere pentru mine. Nu scriu mai mult!

NOTĂ: Articolele din seria Analiză Alegeri Locale 2024 sunt articole de opinie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri