15.1 C
Sibiu
joi, 04 iulie, 2024

Analiză Alegeri Locale: Cazul Cisnădie

Știri din Județ

Una dintre cele mai disputate localități din județul Sibiu la aceste alegeri a fost orașul Cisnădie. Aici, primarul în funcție, liberalul Gheorghe Huja a pierdut alegerile la o diferență de 4% în fața USR-istului susținut de Alianța Dreapta Unită, Mircea Orlățan. Victoria acestuia i-a luat prin suprindere pe liberali, obișnuiți ca la Cisnădie să îl știe primar pe Huja, care conducea orașul de 3 mandate ca primar și alte două, anterior, ca viceprimar.


Doar că pe 9 iunie, un val de oameni din Cartierul Arhitecților a fost mobilizat la vot în Cisnădie. Și acest val de votanți l-a detronat pe Huja și a dat Alianței ADU 30% din voturi la Consiliul Local, adică 6 sau 7 consilieri, depinde de redistribuire.

Publicitate

Duminică, grupurile de Facebook și Whatsapp din Arhitecților erau super active și oamenii erau invitați la vot, chiar li se oferea transport cu mașinile până la secțiile de vot situate în Cisnădie la Casa de Cultură.

Cu o campanie dură și cu multe atacuri de ambele părți între Huja și Orlățan a ieșit câștigător cel din urmă. Huja a luat grosul voturilor pe vatra Cisnădiei, dar Orlățan a venit cu cei din Arhitecților. Astfel, Cisnădia va avea un primar care și-a construit cam toată campania electorală pe promisiuni făcute celor din Cartierul Arhitecților și pe reforma Primăriei.

Dar au fost și alți perdanți la aceste alegeri. După fărâmițarea USR din Cisnădie, odată cu venirea lui Orlățan în organizație, majoritatea vechilor membri au plecat spre alte partide sau au candidat independenți ori s-au retras din politică. Anca Tătaru a pierdut locul din Consiliul Local cu partidul POL, care la mustață nu a întrunit pragul electoral. Elena Zimța a candidat independent la Primăria Cisnădie, dar a pierdut extrem de onorabil cu 14% voturi adunate. Asta în condițiile în care nu a avut în parte structurile de partid ca cei de la PNL, PSD sau ADU.

Un alt perdant care a părăsit după multe mandate consiliul local este Cornel Vintilă de la Pro România. Dar a re-intrat Vasile Lepșa, de la Partidul Verzilor.

Dacă este să ne referim la structura Consiliului Local Cisnădie va fi foarte colorată. ADU are 30%, PNL aproape 25%, PSD 11%, AUR aproape 9%, FDGR 6,5% și Verzii 5%. Cei 19 consilieri locali la Cisnădie vor avea multe contre.

Și acum vine și amuzamentul situației. De patru ani de zile, Huja s-a plâns, ca primar, că marile proiecte au fost mereu boicotate de cei de la USR în Consiliul Local. Acum primarul Orlățan de la USR (ADU) se va plânge patru ani că nu va putea trece niciun proiect fără votul PNL. Unde mai pui că la Cisnădie PNL se aliază adesea cu PSD, rezultă blocaj total. Asta au ales oamenii.

Pe final, mă voi referi la primarul ales Mircea Orlățan. A vorbit în campanie des despre experiența sa bogată în proiecte pe fonduri europene și guvernamentale. Deși, din anchetele mele jurnalistice, a fost greu să regăsim aceste proiecte, iar lipsa veniturilor în firma sa a ridicat un mare semn de întrebare. Dar, am aflat apoi, că mintea limpede în familia Orlățan este soția acestuia actuală. Cea care a fost și sufletul campaniei sale și care este și autoarea proiectelor firmei respective. Deci, se pare, și aici este valabilă zicala că în spatele oricărui conducător stă o femeie…. și conduce!

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Voi chiar credeți că dacă votul cetățenilor ar conta în alegerea candidaților, indiferent în ce funcție și ptr.interesul cetățenilor, cei de la putere ne ar mai lăsa să votăm…?zicea un mare scriitor Mark Twain .
    Și are perfectă dreptate iar la noi se repetă această situație de pe vremea lui Burebista,iar de 34 de ani încoace ni se potrivește ,,mănușă ” cu toți corupții și toate partidele care sau perindat la guvernare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri