21.2 C
Sibiu
duminică, 07 iulie, 2024

Analiză Alegeri Locale: Cazul Sibiu

Știri din Județ

Încă se predau sacii de voturi, dar rezultatele pe secțiile din municipiul Sibiu sunt știute în mare parte, mai ales și datorită numărătorii pararelele de la partide. Dar și a datelor oficiale provizorii. Analizez acum situația de la Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu.


Din start trebuie spus că victoria lui Astrid Fodor de la FDGR se încadrează în scorul de acum 4 ani. Avem o creștere mică la Consiliul Local pentru FDGR, dar mult sub Fodor, cu 10%.

Publicitate

O ciudățenie la aceste alegeri a fost faptul că pe listele electorale permanente au fost mai puțini alegători ca acum 4 ani la Sibiu! Dar prezența la vot a fost mai mare cu aproximativ 10%.

Mai luăm în considerare supriza independentului Lucian Găvozdea cu aproape 20%. Aceste voturi, în analiză față de anul 2020, vin de la partidele de dreapta PNL și ADU (USR și compania), dar și de la votanții veniți în plus la vot. Am scris în campanie că Găvozdea este un iepure perfect pentru Astrid Fodor. Voturile pe care le rupe el din opoziția anti-Fodor, îi asigură succesul acesteia. Și așa a fost. Și mai remarc un lucru ciudat. Este singurul candidat politic din istorie, cred, care a publicat două sondaje de opinie comandate de el în pre-campanie și campanie în care anunța că el va pierde și Fodor va câștiga. Mi se pare o mare eroare de marketing politic, dacă nu cumva asta a fost făcută intenționat. Și mai trebuie să remarc ceva. Ultimul sondaj de opinie dat publicității de Găvozdea s-a potrivit la fix cu rezultatele alegerilor. Deși sondajele telefonice de tip SRS pe 1000 de oameni au marjă mare de eroare, acesta a fost parcă scris știind cum vor ieși voturile la numărătoare.

Dar voturile luate de Găvozdea și diferența de voturi ale lui Fodor în comparație cu FDGR unde s-au dus la Consiliul Local? La PNL, ADU și poate chiar PSD și AUR. Cele patru partide au luat scoruri peste candidații lor la Primăria Sibiu. Altfel spus au fost mulți votanți care au pus ștampila pe numele Astrid Fodor la primar sau pe Găvozdea, iar la Consiliul Local au ales PNL, ADU, PSD sau AUR. Ciudat, nu?

Florian Giubega, candidatul PSD la Primăria Sibiu a dat cu mucii în fasole, vorba românului. Scorul său arată cât de mult a tras și partidul în jos. Este clar că scorul de 14% al PSD la Consiliu este o creștere față de acum 4 ani, dar putea fi 20%, cu alt candidat decât Giubega. Scorul său de 7% arată că mulți votanți PSD au preferat să dea voturi la Primărie lui Găvozdea sau Fodor, decât psd-istului. Ceea ce merită analizat atent în interiorul partidului pentru strategiile viitoare.

Ruxandra Cibu Deaconu a tras și ea în jos USR și Compania (ADU). Când alianța scoate cât PNL la Consiliu, dar candidatul este cu 7% sub propria formațiune rezultă că nu a tras în sus, ci în jos. Iar Alianța Dreapta Unită putea scoate poate chiar mai mult la Consiliul Local Sibiu.

La AUR lucrurile au stat mai așezat. Diferența mică între scorul candidatului și al partidului ne arată un electoral stabil. Dar mic, mult mai mic decât se așteptau ei, dar mai mare decât au crezut cei din alte partide că va fi. Ori, din noiembrie, când intră în funcție noul Consiliu Local Sibiu, AUR va avea o voce prin consilierii săi.

Nu mai vorbesc de perdanții care au scos sub 5%, pentru că așa îi arătau și sondajele. Voturile irosite pe ei se vor redistribui formațiunilor care au trecut pragul electoral.

Este de remarcat că vom avea un Consiliu Local Sibiu pestriț cu 5 partide și fără nicio majoritate. Așa că vor începe negocierile pentru alianțe.

Am lăsat la urmă cel mai mare perdant al acestor alegeri. Adrian Bibu a pierdut a doua oară șansa de a fi primar la Sibiu. De data asta de pe locul 3, față de 2020. A intrat în Consiliul Local. Dar scorul obținut de el, sub cel al PNL, de 6 % spune tot. Și scorul PNL este dezastruos să o recunoștem, față de 2020. Partidul va trebui, la fel ca PSD și ADU să facă o analiză dură internă și să găsească soluții pe termen lung.

În analize următoare voi aborda și Consiliul Județean și primării din județ, mai ales că situațiile au fost tensionate și cu mari surprize în multe localități.

Vreau să închei cu o observație. Alegerile din 9 iunie 2024, au fost organizate în Duminica Orbului. La fel ca în 20 mai 1990. Cumva, rezultatele s-a asemănat.

Cât privește organizarea alegerilor, degeaba Ministerul Administrației și Internelor s-a tot lăudat ce bine a fost. Oamenii care au lucrat 30 de ore în secțiile de vot au o altă părere. O lipsă crasă de oameni și mașini ale MAI au creat întârzieri mari la predarea voturilor. O dezorganizare la BEJ și Birourile electorale de circumscripție au creat și mai mare haos. Cineva, acolo sus, în minister ar trebui să fie tras la răspundere pentru asta.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri