22.9 C
Sibiu
vineri, 21 iunie, 2024

Un nou incunabul din 1492 poate fi văzut la Muzeul Național Brukenthal – Palatul Brukenthal din Piața Mare din Sibiu

Știri din Județ

Proiectul inițiat de Alexandru Constantin Chituță și Alexandru Munteanu, susținut de Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului INP urmărește promovarea celor 422 de incunabule aflate în colecția Bibliotecii Brukenthal.

Publius Virgilius Maro, Opera cum Seruii Mauri Honorati grammatici, Aelii Donati, Christophoro Landini atque Domiti Calderini Commentariis. Nürnberg, Anton Koberger, 1492, in-4°˝Cultul Antichității˝, după cum numea Horst Bredekamp obsesia modernilor (autori din secolele XVI-XVIII) pentru Antichitatea greco-romană, a fost un fenomen cultural european de durată lungă, care s-a concretizat în multiple feluri, în numeroase creații literare și artistice secole la rând.

Printre autorii antici cei mai citiți în Epoca Modernă se numără Virgiliu (70-19 î.e.n.). De la descrierile idilice, tragice și didactice ale lumii rurale din ale sale Bucolice și Georgice la eroismul elogiat în Eneida, operele acestui poet roman au fost mult timp o prezență comună pe piața europeană a cărții și implicit în bibliotecile private din acele vremuri.

Publicitate

Samuel von Brukenthal a avut în biblioteca lui circa 30 de ediții cu operele anticului. Majoritatea au fost tipărite în secolul al XVIII-lea în orașe precum Amsterdam (1746), Paris (1760, 1767), Roma (1763), Leipzig (1788, 1789) și Birmingham (1757), această din urmă ediție ˝îmbrăcată˝ de Samuel von Brukenthal în coperți din piele fin prelucrată, pe care baronul a ținut să-și ștanțeze și blazonul.

Însă cea mai veche carte cu opera lui Virgiliu pe care a avut-o Samuel von Brukenthal, încă dinainte de anul 1780, este o ediție apărută la Nürnberg în 1492. De dimensiuni medii, cu o inițială iluminată (aurită) colorată în nuanțe roșii, verzi și albastre puternice, ea a fost tipărită de unul dintre magnații pieței de carte din Germania acelor vremuri, Anton Koberger. Mult mai târziu, în secolul al XVIII-lea, exemplarul lui Brukenthal a căpătat și o frumoasă copertă din piele marmorată, cu ornamente aurite dispuse pe cotor.

În ceea ce privește conținutul volumului, exemplarul de la Sibiu conține principalele scrieri ale poetului antic: Eneida, Bucolicele și Georgicele. Pe lângă acestea, în ediție au fost incluse și comentarii la operele lui Virgiliu. Aceste studii critice aparțin unor erudiți din Antichitatea târzie (secolul V e.n.), Maurus Honoratus Servius și Aelius Donatus, dar și din secolul al XV-lea: Christophoro Landino, un contributor din prima linie la renașterea florentină, și Domizio Calderini, mult timp un apropiat al papei Sixtus al IV-lea.

Frumoasa ediție cu opera lui Virgiliu poate fi admirată la etajul al doilea din palatul Brukenthal din Piața Mare între 14 iunie și 14 iulie 2024.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Suporterii din Rășinari merg la Gheorgheni

Continental Sibiu a aniversat 20 de ani