29.1 C
Sibiu
vineri, 28 iunie, 2024

Hramul Catedralei mitropolitane „Sfânta Treime” din Sibiu

Știri din Județ

Praznicul Sfintei Treimi este în fiecare an prilej de mare sărbătoare la Sibiu, unde Catedrala mitropolitană din inima cetăţii și mama tuturor bisericilor din Transilvania, îşi sărbătoreşte hramul în această zi deosebită pentru creştinătate. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de care s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. În soborul slujitor s-au aflat, vicarul eparhial, părintele profesor Vasile Mihoc, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă Sfântul Andrei Șaguna, părintele profesor Constantin Horia Oancea, consilieri eparhiali și protopopi, cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu, diaconi și slujitori ai sfintelor altare.


Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Coralei „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza.

Publicitate

Alături de credincioșii veniți în număr mare și unii purtând costume populare tradiționale românești au participat doamna Raluca Turcan, ministrul Culturii, domnul senator Nicolae Neagu,  domnul general maior Cristian-Daniel Dan, Comandantul Corpului Multinațional de Sud-Est- centru NATO,  profesorul Emilian Marius Novac, Inspectorul școlar general al județului Sibiu etc.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Oltenieii  a prezentat credincioşilor învăţătura ortodoxă despre Sfânta Treime, apoi a vorbit despre Catedrala mitropolitană din Sibiu aflată în sărbătoare întotdeauna în lunea de după Rusalii.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Mitropolit Laurențiu a vorbit despre importanţa hramului catedralei mitropolitane „Sfânta Treime” şi despre istoria Catedralei și lucrările de înnoire a lăcașului de cult.

„Catedrala noastră va împlini peste doi ani 120 de ani de la sfințirea ei. Iată, de atâta timp ea este mama tuturor bisericilor din Ardeal. Ea a fost nu numai un locaș de închinare pentru credincioșii din Sibiu și pentru credincioșii din Arhiepiscopie, ci și pentru întreg Ardealul. A fost un loc ideal, un model. Sfânta Treime este credința noastră, credința în Sfânta Treime fiind credința esențială prin care mărturisim că cele trei Persoane ale Sfintei Treimi formează un singur Dumnezeu. Ea exprimă în primul rând unitatea deplină pe care trebuie să o avem noi ca popor al lui Dumnezeu, dar și în patria noastră cele trei Persoane ale Sfintei Treimi au fost chipul ideal pe care l-au urmat. Cei care au făurit unirea celor trei țări românești au transmis un mesaj dumnezeiesc pentru toți și o întărire în nădejdea lor în mântuire.

Din momentul în care Sfânta Treime este o taină și este taina principală a credinței noastre este examenul principal al credinței noastre. Cine nu crede în Sfânta Treime, Dumnezeu este Unul în ființă, dar întreit în Persoane Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt nu este creștin adevărat. Credința în prezența reală a lui Hristos în Euharistie, iarăși nu o putem înțelege, dar o putem trăi, o putem simți în momentul în care ne împărtășim noi primim pe Hristos Însuși, Trupul și Sângele Lui și lucrările harului Duhului Sfânt sunt prezente în viața noastră”. a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a oferit distincţia   „Crucea şaguniană pentru mireni” domnilor general-maior Cristian-Daniel Dan, Comandantul Corpului Multinațional de Sud-Est, centru NATO, profesorului Emilian Marius Novac, Inspector școlar general al județului Sibiu, domnului Simion Crețu – Director General ADR Centru, domnului Gabriel Marin – Director Implementare POR ,ADR Alba Iulia și domnului Nicolae Mărginean  Director Departament Relații publice și comunicare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri