20.7 C
Sibiu
luni, 01 iulie, 2024

Situația apei infestate de la Râu Sadului, lămurită de Apă Canal S.A Sibiu

Știri din Județ

S-a creat isterie mare în rândul locuitorilor din Râu Sadului, dar și a celor din localităților învecinate. Vestea că apa din râu este infestată cu fecale, având în compoziție agenți patogeni (Clostridium perfringens, Esherichia coli, Bacterii coliforme, Enterococi intestinali) și care pot reprezenta un pericol pentru sănătatea populație, i-a făcut pe oameni să fie extrem de revoltați, cerând socoteală autorităților.

Totul a pornit de la o adresă înaintată de Apă Canal S.A Sibiu, aceștia cerând autorităților competente, măsuri urgente pentru pentru dezvoltarea unui sistem de canalizare și epurare a apelor reziduale, conform NTPA 001/2002, iar deversarea în emisar să se facă în avalul punctului de captare a apei în vederea potabilizării. În adresa înaintată autorităților sibiene, în urma analizelor, cei de la Apă Canal S.A Sibiu au stabilit faptul că după traversarea localității Râu Sadului, calitatea apei brute se depreciază drastic, parametrii indicatori de poluare fecală înregistrând creșteri semnificative, (cuprinse între 10-36 de ori, funcție de parametru). În amonte de localitate (amonte tabără școlară), valorile acestor parametrii fiind corespunzătoare cu un grad de contaminare natural surselor de apă de suprafață. Mai mult, specialiștii Apă Canal mai subliniau faptul că: „Acest lucru este imperios necesar in vederea asigurării calității corespunzătoare a apei potabile furnizate din aceasta sursa si protejării sănătății populației.”

Localitatea Râu Sadului nu dispune de un sistem de canalizare și deversarea apelor reziduale se efectuează direct în râu, fără un proces de epurare, contaminarea sursei de apă este continuă și reprezintă o dificultate majoră a procesului de tratare în vederea potabilizării apei. După ce știrea a ajuns inclusiv în presa centrală, cei de la Apă Canal S.A au revenit cu un comunicat oficial de presă prin care liniștea populația. Concluzia?! „Calitatea apei potabile furnizată de APĂ CANAL SIBIU în întreaga arie de operare este una foarte bună și se încadrează în toți parametrii prevăzuți în legea potabilității.” Aceștia au arătat faptul că scrisoarea în cauză reprezintă o inițiativă de mobilizare a instituțiilor statului, împreună cu APĂ CANAL SIBIU, de întrajutorare a comunității din Râul Sadului, în scopul realizării unui sistem de colectare-tratare a apelor uzate menajere, provenite din aria respectivei localități.

Publicitate

„Adresa respectivă nu reprezintă în nici un caz o alarmare asupra unei eventuale contaminări a calității apei potabile, ci este mai degrabă o îngrijorare manifestată față de calitatea viitoare a acestei surse de apă și un imbold la demararea unor măsuri administrative necesare, în vederea soluționării pe viitor a acestei potențiale probleme.” transmit reprezentanții Apă Canal S.A Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sibiancă dată dispărută

Sărbătoarea cununii la Cârța (Sibiu)

Accident grav pe autostrada A1, Sibiu – Sebeș

Femeie tâlhărită în plină stradă la Sibiu