19.1 C
Sibiu
marți, 02 iulie, 2024

Sărbătoarea la Cârțișoara: Hramul Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”

Știri din Județ

Așezământul monahal de la Cârțișoara, județul Sibiu, și-a sărbătorit hramul în acest an prin Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a liturghisit la altarul de vară al mănăstirii, alături de Înaltpreasfinția Sa fiind exarhul mănăstirilor, arhimandritul Calinic Teslevici,  duhovnicul mănăstirii, părintele Dimitrie Papacioc, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare. Maicile din obștea mănăstirii au dat răspunsurile liturgice, iar credincioșii din localitățile apropiate de așezământul monahal au venit să primească binecuvântare în zi de mare sărbătoare pentru creștinătate. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Adrian Ichim a fost hirotonit diacon.


În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a prezentat rolul important al celor doi mari Sfinți Apostoli cinstiți la 29 iunie în istoria Bisericii creștine. Virtuțile lor, smerenia lor, zelul misionar și viața lor duhovnicească sunt până în zilele noastre pilde de urmat pentru slujitorii sfintelor altare și credincioșii Bisericii, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

Publicitate

„Mântuitorul, după Învierea Sa, L-a repus în apostolat pe Petru, i S-a arătat și i-a zis: „Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea”, adică pe piatra credinței pe care acesta a mărturisit-o.  Sfântul Apostol Petru a fost cel care l-a mărturisit în numele ucenicilor pe Mântuitorul ca Dumnezeu și om: «Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu!» Această mărturisire a lui Petru o citim noi ca primă Evanghelie la sfințirea unei noi biserici, pentru că este o mărturisire care stă la temelia credinței noastre ortodoxe. Noi credem în «Hristos, Fiul lui Dumnezeu Celui viu!»

Cel care a venit să completeze, să întărească lucrarea pe care ucenicii o vor împlini a fost Sfântul Apostol Pavel, care a fost un om învățat, pregătit fiind la școala lui Gamaliel. Pe El Mântuitorul Hristos l-a ales pentru ca să se adauge sau să se completeze grupul acesta al Apostolilor, care erau pescari, erau oameni simpli și doar înrâurirea harului și ascultarea pe care ei au făcut-o în școala Mântuitorului Iisus Hristos, le-a dat lor posibilitate ca să devină vestitori, propovăduitori ai Evangheliei lui Hristos. Pe Sfântul Apostol Pavel îl cheamă Mântuitorul la sine, tot printr-o întrebare, tot printr-un examen al iubirii el fiind un iudeu practicant. Pe drumul Damascului, îl cheamă Mântuitorul Iisus Hristos, chemarea fiind realizată într-un mod special; dacă ucenicilor celorlalți li S-a arătat Mântuitorul după Înviere, după ce ei L-au cunoscut și au încercat să-L redescopere după Înviere altfel decât era înainte, pentru că era cu trupul îndumnezeit, iată că Sfântului Apostol Pavel i se arată Mântuitorul în chip de lumină, mergând pe drum, o lumină orbitoare l-a aruncat la pământ și a auzit un glas.  Minunea aceasta l-a transformat pe acest zelos apărător al iudaismului într-un mare Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos. Unul care s-a smerit pe sine, care ne-a lăsat paisprezece epistole, pe care noi le citim acum și care au mers la toate bisericile întemeiate de el până la marginea lumii. S-a transformat din acel apărător al lui Dumnezeu al Vechiului Testament în apărătorul adevăratului Dumnezeu și Mântuitor, Isus Hristos, Cel care a venit pe pământ pentru Mântuirea lumii.” a subliniat ierarhul.

Sfânta Mânãstire Cârţişoara, cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” este atestată de prin jurul anilor 1400, cu prilejul unor danii făcute de domnul Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân, Mănăstirea este distrusă la anul 1761 de  trupele imperiale austriece. Aşadar, din cauza persecuţiilor, mănăstirea  sfârșește prin a fi incendiată total  de către generalul austriac Bukov, în anul 1761, într-o încercare disperată de a înăbuşi propovăduirea credinţei strămoşeşti, ortodoxe, de către călugări. Aşa se face că în anul 1991 un colectiv de fruntaşi evlavioşi ai comunei Cârţişoara a luat iniţiativa de a reînfiinţa vechiul schit. Tot ceea ce se poate vedea în prezent s-a ridicat cu mare efort şi osteneală de obştea  mănăstirii,  cu purtarea de grijă şi cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Dimitrie Papacioc i-a mulțumit ierarhului în numele obștii monahale pentru vizită arhierească în zi de hram. Monahia Siluana stareța mănăstirii, alături de obștea monahală împreună cu părintele duhovnic au oferit chiriarhului o bederniță cu Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ANUNȚ – Comuna Nocrich