15.1 C
Sibiu
miercuri, 03 iulie, 2024

La FITS s-a jucat, dar s-a și leșinat pe capete!

Știri din Județ

Canicula din ultima perioadă a dat mari bătăi de cap organizatorilor, actorilor, dar și voluntarilor FITS. Înclusiv Constantin Chiriac, directorul FITS a leșinat din cauza căldurii. Acesta a fost transportat de urgență la spital.

Sibiu Independent a vorbit cu mai mulți spectatori prezenți la evenimente, dar și oameni din interiorul organizării FITS. Concluzia, nu doar căldura a contribuit la multiplele leșinuri, ci și unele lacune în organizare. De exemplu, la piesa Faust s-a chemat de mai multe ori ambulanța. Atât actorii cât și publicul prezent au acuzat condiții improprii, respectiv o căldură foarte mare în hală, supraaglomerare, dar și efecte pirotehnice folosite în spațiu închis, lucru interzis. Referitor la materialele pirotehnice, trebuie să subliniem faptul că preventiv a fost solicitată prezența unui echipaj de pompieri.

Cum tratezi efectele caniculei? Cu apă! Însă din nou, sunt aduse acuze înspre organizarea FITS. „Deși era foarte cald, apa a fost adusă la temperatura camerei iar mâncarea era în caserole, păstrată în condiții necorespunzătoare, respectiv ținută pe masă și pe jos, în lăzi.” a declarat un actor din cadrul FITS

Publicitate

Mai mult, conform surselor Sibiu Independent, cineva „mai sus” în teatru ar fi transmis pompierilor să fie anunțată când este solicitată ambulanța, iar aceasta să intervină fără sirene, fără prea mult tam-tam. O notă de credibilitate a celor de mai sus ar putea să o dea și cazul directorului FITS care a leșinat în Parcul Cetății, fix în fața publicului, a personalităților internaționale, a reprezentanților autorităților locale, dar și a jurnaliștilor. Nici măcar o imagine de la incident, una măcar, fie ea și blurată!

Revenind la canicula care a „guvernat” Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, conform SAJ Sibiu, în data de 29 au fost 3 cazuri de stare post-lipotimică la Sala Faust. Toți trei au refuzat transportul la spital. Nici spectatorii nu au rezistat mult în căldură, fiind raportate cazuri de leșin inclusiv pe pietonala Nicolae Bălcescu. Tot acolo, un artist din cadrul FITS Sibiu a intrat în stop cardio-respirator, fiind nevoie de intervenția medicilor.

ISU SIBIU a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical calificat, pentru 12 persoane care au acuzat stări de rău. Dintre acestea patru persoane au necesitat transportul la unitățile sanitare, întrucât una a suferit un stop cardio-respirator, celelalte acuzând stări de lipotimie și amețeli. 

Conform surselor Sibiu Independent, nu doar căldura ar fi fost de vină pentru multitudinea de leșinuri, ci și un virus enterocolitic. Luat poate din mâncarea păstrată necorespunzător sau din altă sursă. Cert este că mulți voluntari, spectatori și actori s-au simțit subit rău. Ultimul diagnostic oficial al Directorul FITS Constantin Chiriac indica probleme digestive cauzate de căldura excesivă.

Specialiștii recomandă în această perioadă evitarea expunerii la soare, efortul fizic sau expunerea voluntară, plaja la soare și recomandă consumul de lichide. Reamintim că în luna iunie, de la debutul perioadei de caniculă şi până în prezent, mai multe persoane au ajuns la spital cu arsuri solare, insolaţie şi deshidratare din cauza temperaturilor de peste 30 de grade

FOTO: Dragoș Dumitru

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri