22.2 C
Sibiu
duminică, 07 iulie, 2024

Concert simfonic dedicat Zilei Americii în Piața Mare din Sibiu

Știri din Județ

Centrul de greutate al Zilelor Muzicale Româno-Americane 2024 este concertul simfonic din această seară, dedicat Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii. Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va interpreta un program special sub conducerea dirijorului american Joel Neves.

Accesul publicului este liber la concertul care va avea loc în această seară, de la orele 21.00, în Piața Mare. În program: George Enescu – Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11; Maurice Ravel – Concert pentru pian și orchestră în Sol major, M.83; Leonard Bernstein – Dansuri simfonice din „West Side Story”, Aaron Copland – Four Dance Episodes from „Rodeo”, John Williams – Suita Simfonică „Star Wars”.

Joel Neves se bucură de o carieră dinamică și versatilă ca dirijor de operă, balet și orchestră, precum și ca educator. În prezent, conduce Orchestra Simfonică Keweenaw la Universitatea Tehnologică din Michigan. De asemenea, a fost director artistic și dirijor al festivalului de operă „Pine Mountain”. Neves este invitat frecvent al Orquesta Sinfónica de Entre Ríos din Argentina și și-a făcut debutul ca dirijor profesionist în China, cu Orchestra Simfonică Hubei.

Publicitate

Solista serii, Serene, este o pianistă clasică cu o traiectorie cât se poate de neașteptată. Spectacolele sale solo au fost descrise de The Paris Review ca fiind „un spectacol pe măsura Filarmonicii din New York” și, în ciuda faptului că nu a urmat niciodată cursurile unui conservator, și-a dezvoltat un repertoriu vast, de la Bach la Ligeti. Înainte de a face muzică, Serene a fost hacker și apoi inginer și cercetător în domeniul securității informatice, apoi, cu timpul, și-a cultivat o abordare unică a pianului. Ea aduce inovații futuriste la intersecția dintre muzică și tehnologie, evidențiind în același timp propria sinestezie audiovizuală.

Pe scena din Piața Mare, în ipostază solistică, Serene va interpreta Concertul pentru pian și orchestră în Sol major, M.83, de Maurice Ravel, o compoziție care evidențiază ritmuri de jazz, note de blues și alte elemente ale stilului vernacular american.

John Williams este unul dintre cei mai respectați și de succes compozitori de film din toate timpurile, cu 5 premii Oscar și alte 44 de nominalizări. Suita sa simfonică „Star Wars”, acompaniată de o impresionantă proiecție video pe ecranele gigantice din Piața Mare, va marca apogeul evenimentului muzical dedicat Zilei Americii, la exact 40 de ani de la debutul acestui fenomen cinematografic devenit un reper cultural mondial.

În programul concertului din această seară se mai regăsește exuberanta Rapsodie română nr. 1 în La major, op. 11, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui George Enescu, a cărei premieră a avut loc pe 8 martie 1903 și care încorporează mai multe dansuri populare românești.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mașină distrusă complet de foc la Dumbrăveni