22.2 C
Sibiu
duminică, 07 iulie, 2024

Prof. Constantin Dulcan: Liliana Trif este o poetă prea mare pentru ceea ce îi poate oferi Sibiul

Știri din Județ

Regal de poezie, muzică și spiritualitate, într-un eveniment artistic inedit, reprezentat de o dublă lansare de carte a poetei Liliana Trif. În cadrul manifestării organizate la Sibiu miercuri, 3 iulie, scriitoarea l-a avut ca invitat special pe renumitul profesor doctor Dumitru Constantin Dulcan.

„Poezia Lilianei Trif are sensuri filozofice, versurile sale spun o poveste, spun ceva.  Ea rezonează cu întregul existent, rezonează cu primul cămin – căminul părintesc, rezonează cu păsările, cu câmpul, cu pădurea, cu emoția, sărutul, cu tot ceea ce este omenesc posibil. Are un limbaj, un bajaj lingvistic impresionant (…) Poezia sa este o inspirație și desigur că este vorba despre o inspirație de sus, de natură divină. De altfel, foarte multe dintre poeziile sale au un puternic mesaj religios, în care se împletesc taina luminii sacre și evlavia rugăciunii. Este o poetă de o valoare incomensurabilă, prea mare pentru ceea ce îi poate oferi acest oraș, ea trebuie să ajungă în capitală, pentru a intra în contact și cu alte valori culturale care să o ajute să își desăvârșească opera”, a declarat publicului prezent Constantin Dulcan.

Cele două noi volume de poezii lansate de Liliana Trif se intitulează „..Și cuvântul s-a făcut poem”, publicat la Editura Școala Ardeleană și „Lumina din vitralii”, Editura Agora.

Publicitate

„Poezia este un pelerinaj prin odăile sufletului în căutarea esenței care mă trimite spre condei și hârtie. Nu încerc neapărat să argumentez ce am descoperit, pentru că îmi place eșarfa de mister prin care transpare sentimentul, și poate pentru că mă aflu, pur și simplu, într-un stadiu al maturității când nevoia de argumente nu îmi este absolut necesară. Am făcut pace cu mine însămi și am înțeles că nu fac parte dintre cei cărora le place „obișnuitul”, pentru că trăiesc într-o altă dimensiune.(…) Două mari iubiri îmi definesc existența, iubirea de Dumnezeu și iubirea pământeană. Între acestea două, poezia mea se așază cuminte, pe hârtie, la „masa tăcerii”, atemporal definită, cu ochii privind spre icoana unor vremuri care vor trăi în sufletul meu pentru totdeauna”, a transmis Liliana Trif.

Editorul Școlii Ardelene, George Vasile Dâncu, prezent la eveniment, a accentuat faptul că esența Colecției Noua spiritualitate, în cadrul căreia a fost publicat volumul „…și cuvântul s-a făcut poem”, este axată pe ideea de bine, frumos și armonie, colecția fiind deschisă tuturor cărților menite să propună o soluție de ieșire din impasul lumii contemporane, generat de viziunea materialistă asupra vieții.

„A fost o seară memorabilă,  cu clipe magice, de o înaltă intensitate artistică, în care poezia – „arta spiritului omenesc” și spiritualitatea – „poezia ființei” s-au împletit pentru a crea o atmosferă de regăsire, renaștere, credință, dragoste și speranță. Versurile distinsei poete Liliana Trif reprezintă un balsam spiritual, făcându-ne sufletul să vibreze la cote înalte, întrucât cuvintele pe care le întrupează în poeme au rolul să reînvie sufletele celor care le citesc”, a spus Odeta Veștemean, prezentatoarea evenimentului.

Seara a fost presărată cu  momente artistice care au întregit atmosfera festivă, actrița Teatrului Național „Radu Stanca”, Diana Fufezan, recitând o serie de poezii din ambele volume ale autoarei,  iar renumitul muzician Tavi Jinariu, cel care a cucerit marile scene ale lumii cu chitara clasică, asigurând acompaniamentul muzical. Tânăra interpretă și compozitoare Cristiana-Sofia Damian a oferit de asemenea publicului momente muzicale sensibile, menite să transpună auditoriul pe tărâmul aparte al artei.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri