17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

Interes mare la cea de-a 15-a ediție a Zilelor Hungarikum din Sibiu

Știri din Județ


Oaspeți, artiști și echipe de bucătari din mai multe țări au fost prezenți la festivalul în aer liber.

Toți cei care au vizitat cea de-a 15-a ediție a Zilelor Hungarikum, în Muzeul în aer liber ASTRA au avut parte de preparate și băuturi delicioase, de muzică excelentă și vreme însorită, dar și de un timp minunat petrecut împreună la Zilele Hungarikum, desfășurat între 4 și 7 iulie. Pe lângă participanții din țară oaspeți din alte 4 țări – Ungaria, Serbia, Slovacia și Slovenia – au fost prezenți la festivalul maghiar din Sibiu, cu diferite programe culturale și culinare.

Peste 8.000 de persoane au fost prezente la Târgul de Țară din Muzeul ASTRA, zeci de mii de spectatori participând la programele culturale ale festivalului gastronomic și cultural maghiar organizat de către Asociația HÍD și Muzeul ASTRA.

Internaționalitatea în creștere a festivalului și numărul vizitatorilor demonstrează că există cerere pentru prezentarea culturii tradiționale, există public care apreciază experiențele, cultura și produsele maghiare.

Peste 1000 litri de gulyás, 10 preparate specific ungurești și mai multe deserturi din România și de peste hotare au făcut deliciul celor care au vizitat Muzeul în aer liber ASTRA din Dumbrava Sibiului în week-endul ce a trecut. Programele culturale foarte diverse și bogate, iurta și activitățile specifice copiilor, strada meșteșugarilor și preyența mai multor producători au contribuit din plin la succesul festivalului maghiar.

La Concursul de Gătit de sâmbătă, 28 de echipe au pregătit diferite tipuri de gulaș și alte preparate specifice gastronomiei maghiare. Acestea au fost evaluate de un juriu profesionist format din cinci membri: Mihály Komlósi, membru în conducerea Uniunii Gastronomice Mondiale; Doru Șerban din partea Muzeului ASTRA; Zsolt Dull, bucătar șef GulyásMaster din Sibiu și Gyuszi Bíró, bucătar șef din Sibiu; președintele juriului fiind Sándor Kovács, maestru bucătar olimpic și câștigător al medaliei de aur Venesz Award.


La categoria GULYÁS, locul întâi a revenit echipei Sare și piper, locul al doilea echipei Igazi Gulyás, iar locul al treilea a fost ocupat de echipa Dupla ZZ, toate trei fiind echipe din Sibiu. La categoria ALTE PREPARATE UNGUREȘTI, locul întâi a revenit echipei Homo Novus II din Sighișoara, în timp ce premiul al doilea a fost obținut de către echipa Csíkszentmiklósi hentesek din Nicolești, jud. Harghita, iar locul al treilea a revenit echipei Busóföldi Babfőzők veniți la festival tocmai din Pécs, Ungaria.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu