17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

Șmecheria la Evaluarea Națională. Elevii cu note proaste la limba maternă au putut opta să nu li se ia în considerare. Salturi mari în clasament, în defavoarea celorlalți elevi

Știri din Județ

O prevedere a Ministerului Educației, care creează discriminare între elevi, prevede că elevii care au urmat cursurile în limba maternă, germană sau maghiară, să poată opta să nu le fie luată în calcul această notă la rezultul final la Evaluarea Națională. Deja, mulți elevi din județul Sibiu au optat să nu li se ia în calcul nota de la limba maternă și au sărit zeci de locuri în sus în clasamentul județean. Și această opțiune se poate face până în 19 iulie, deci clasamentul poate suferi noi modificări. Discriminați sunt însă elevii care au făcut școala în limba română și nu au această opțiune.


Site-ul de știri educaționale edupedu.ro a făcut o analiză după contestații a clasamentelor din județele Sibiu și Brașov, unde mulți elevi au optat deja să nu li se ia în calcul nota la limba maternă. Astfel ei au sărit și 400 de locuri în sus în clasamentul județean!

Un exemplu din foarte multe existente

Un exemplu identificat de Edupedu.ro este chiar de pe prima pagină a ierarhiei de admitere la liceu 2024 – Sibiu și de pe prima pagină de la rezultatele finale Evaluarea Națională 2024. Acolo există primul „intrus”, mai exact un candidat care apare în ierarhie pe poziția 6, cum că nu ar fi susținut proba la limba maternă. Căutat după cod, candidatul apare explicit că în ordinea de la Evaluarea Națională este pe locul 30 și că a susținut proba la limba maternă.

Media lui din ierarhie este 9,87, adică rezultatul calculului mediei aritmetice pentru proba la Limba română și cea la Matematică. Cu alte cuvinte, 9,87 fără nota la limba maternă, cu care ar fi rezultat o medie de 9,71, exact cea din „ierarhia” de la Evaluarea Națională – rezultate finale.

Trebuie precizat că Ministerul Educației a șters de pe siteul oficial rezultatele la Evaluarea Națională publicate în 3 iulie și a lăsat doar cele finale din 9 iulie. Dar a publicat ierarhia actuală pe siteul Admitere Liceu 2024.

43 de elevi din județul Sibiu deja au renunțat la nota la limba maternă

Conform analizei Sibiu Independent, din cei 389 de elevi care au susținut proba la limba maternă în județ, 43 au renunțat deja să mai treacă la media finală, nota de la această probă. Dar și din cei 346 rămași mai pot renunța până la finalizarea înscrierilor în 19 iulie.

Elevul pe poziția 6 în ierarhia pentru admitere de miercuri, 10 iulie:

Elevul, pe poziția 30 în județul Sibiu la rezultatele Evaluării Naționale:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu