17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

Lecția de istorie: La 16 iulie 1544, la Sibiu se tipărea prima carte în limba română. Academia Română nu o recunoaște și consideră lucrarea lui Coresi de la Brașov ca prima

Știri din Județ

În manualele de istorie ni se spune adesea că prima carte tipărită în limba română (chiar dacă nu și cu caractere latine) este Tetraevanghelul – care cuprindea textul integral al celor patru Evanghelii, la traducerea căreia cu contribuit şi preoţii români din Şcheii Braşovului. Ea a fost tipărită de Diaconul Coresi la Brașov în 30 ianuarie 1561. Doar că informația susținută și de Academia Română este falsă! Prima carte în limba română a fost tipărită la Sibiu în 16 iulie 1544 de Filip Moldoveanu numită Catehismul Luteran. Dar toate exemplarele primei ediții s-au pierdut. În caz că un asemenea exemplar s-ar găsi, ar valora sute de mii dolari astăzi.


Din nou, istoria României este greșit învățată generații la rând cu sprijinul instituțiilor statului și a Academiei Române. Deși există studii clare care arată cu dovezi (chitanțe) că Filip Moldoveanul a tipărit la Sibiu în 16 iulie 1544 prima carte în limba română cu titlul Catehismul Luteran, care a circulat în alte ediții mai apoi și cu numele Catehismul Românesc, acest fapt nu este recunoscut de istoria scrisă oficial de autorități. Motivul? Această primă ediție a dispărut. Dar există chitanțe și alte scrieri care face referire la ea.

Iorga recunoaștea cartea de la Sibiu ca fiind prima în limba română

Însuși Nicolae Iorga recunoștea că aceasta este prima carte în limba română. Nu și autoritățile noastre, care l-au preferat pe Diaconul Coresi de la Brașov cu lucrarea sa Tetraevanghelul tipărită la 17 ani după cea de la Sibiu. „Cipariu, harnicul cercetător al vechii limbi românești, a mai apucat să vadă acest Catehism, căruia i se zicea: «Întrebare creștinească», dar noi îl cunoaștem numai după o nouă ediție pe la 1562, cu o ciudată și foarte ignorantă introducere, ca și după manuscriptul în care e copiat de un preot din cei d’intâiu ani ai veacului al XVII-lea.”

Timotei Cipariu a văzut ultimul exemplar al cărții

Din prima ediție a Catehismului de la Sibiu nu se mai găsește astăzi niciun exemplar. Dar atestarea s-a făcut și pe baza unei scrisori particulare din anul 1546, dar și pe baza unor înscrisuri din administrația municipiului Sibiu. Ion Bianu scria, în “Bibliografia Românească Veche”, faptul că existența acestui Catehism a fost contestată de unii bibliografi. În 1855, Timotei Cipariu, membru fondator al Academiei Române,scrie despre o „Învățătură creștinească”, apărută la Sibiu, în jurul anului 1546. El scrie că a avut în mână „un exemplar defectuos, un catehism mic, fără început și fără sfârșit” în Biblioteca Mănăstirii Blaj. Cipariu a mai scris despre această carte și anterior pe baza dovezilor indirecte, doar că s-a înșelat asupra anului apariției.

FOTO: O editie facsimil realizată după o ediție mai nouă a primei cărți de la Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu