17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

EDITORIAL: Bună și tehnologia, dar să nu depindem doar de ea

Știri din Județ

Noua pană IT globală, provocată de o aplicație a Microsoft, ne arată, încă odată, că dependența de tehnologie nu este benefică, dacă nu există sisteme de rezervă umane. Rând pe rând, fabrici, bănci, aviație etc au înlocuit oamenii, pentru eficiență, cu tehnologia. Pentru că, tehnologia nu greșește, nu costă cât oamenii și lucrează non-stop. Dar ce te faci, când tehnologia te lasă baltă? Facebook are și el mereu căderi, iar de când a introdus Inteligența Artificială în motoarele sale dă rateu după rateu.


Mă lovesc personal de rateurile tehnologiei. Tot mai des în ultima vreme. Folosesc foarte mult tehnologia și programele pentru că, inclusiv ziarul SIBIU INDEPENDENT, este promovat și susținut prin tehnologie pe platforme online. Dar este scris de oameni. Unele companii media internaționale deja au apelat la Inteligența Artificială pentru a scrie anumite articol de nișă. Sau a realiza video și fotografii.

Tot la tehnologie au apelat la greu și băncile, industriile toate (auto, aviație etc), dar și instituțiile. Nu de la noi, pentru că la noi instituțiile au servicii online, dar cu dosar cu șină la ghișeul de la etaj cu program scurt două zile pe săptămână. În schimb, alte țări au dat frâu liber tehnologiei.

Și în România a făcut pași repezi în sectorul privat. Fie că este vorba de fabrici robotizate, software la bănci, terminale de plată și scanare la supermarket. Rând pe rând se dorește scoaterea omului din o sumedenie de procese. Pentru că este mai ieftină o mașină și lucrează non-stop. Până se strică. Dar s-a luat și asta în calcul și există o altă mașină. Până se repară. Iar multe reparații se fac de la distanță.

Dar ce te faci în momentul când tehnologia ia o pauză globală? O pană IT de la Microsoft a creat haos în toată lumea în câteva ore. Avioane blocate la sol cu orele, bănci închise, supermarketuri care nu mai pot vinde, sisteme naționale de sănătate puse în așteptare etc. Și victimele sunt de fapt toți oamenii care beneficiau de acele servicii.

Un alt exemplu este platfoma Facebook, care de la introducerea Inteligenței Artificiale a luat-o razna. Noi, ca ziar, am fost direct afectați. Dar și alți colegi din presă. Se șterg postări cu articole de presă pentru că IA crede că încalcă regulile Facebook. Deși nu le încalcă. Iar dacă vrei să reclami, nu mai poți da de un om să te ajute. Uneori reușești să convingi IA că ai dreptate, altă dată, nu. Ori aici intervine libertatea de exprimare și cenzura IA a Facebook.

Nu contest aportul uriaș în dezvoltarea societății adus de tehnologie. Dar trebuie să fim mult mai atenți cu regulile aplicării tehnologice și, mai ales, cu sistemele de rezervă umane. Pentru că ajungem în situații ca cea de astăzi, când toți dădeau din umeri pentru că o pană IT a blocat o parte a omenirii din Asia în America, din Europa în Australia.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu