9.1 C
Sibiu
joi, 03 aprilie, 2025

EDITORIAL: Mizerabilii din restaurantele Sibiului. Episodul Promenada Mall

Știri din Județ

Publicitate

Puteam avea de mulți ani o rubrică culinară în care să facem la ziar evaluări ale serviciilor și calității mâncării din restaurantele din Sibiu. Din două motive: aproape tot timpul, de ani de zile, mănânc în oraș, dar și pentru că am ceva expertiză în domeniu, prietenii știu de ce. Dar m-am abținut să fac o cronică de restaurant, chiar și cu experiența mea culinară. Totuși, cred că este timpul să punctez niște aspecte de igienă pe care le-am văzut încălcate flagrant și des la Promenada Mall în Sibiu, zona de food-court.


Nu acuz patronii sau directorii companiilor care dețin acolo restaurante (fie ele și tip fast-food). Ei, probabil, au făcut ce trebuie să respecte regulile de igienă. Așa îmi place să cred. Dar problema majoră este la angajați și la lipsa unor șefi de ture sau responsabili fermi.

Publicitate

Am să încep prin a da câteva exemple, fără a vă da nume de localuri, dar toate sunt din Promenada Mall, zona de food-court.

Eram la toaletă. Vine un angajat de la un restaurant mai nou apărut. Îl recunosc după tricoul personalizat. Merge la pișoar. Apoi se îndreaptă spre chiuvete. Dar nu dă drumul la apă. Trece mâna prin păr de două ori și se admiră în oglindă apoi pleacă la lucru. Îl urmăresc, consternat. Intră în bucătărie, spațiu vizibil public. Ia mănușile și se apucă de pregătit mâncare. Yak!

Un alt angajat, la alt local, ia banii numerar fără mănuși. Apoi, tot fără mănuși, același angajat pune mâna pe cutia de carton, unde îți pune ingredientele mâncării. Dezinvolt. Brrrr!

La alt local, de data asta mai bine pus la punct, fiind corporatist, lucrurile par să stea mai bine. Doar că bucătăria la vedere ne arată un angajat cu mănuși care ține mâna în buzunar, apoi se scarpină la fund. Și apoi gătește. Bleah!

Sunt trei situații din foarte multe. Astăzi m-am oprit strict la food-court-ul de la Promenada Mall pentru că este un loc extrem de vizitat de sibieni și turiști pentru mâncare. Repet, directorii și patronii localurilor cu siguranță respectă regulile. Dar la capitolul angajați este jale. Degeaba au adus o grămadă de străini, nici ei nu respectă toți regulile de igienă elementare. Și asta doar ce se vede la tejghea și în bucătăriile deschise. În cele care sunt în spate, Dumnezeu cu mila.

Multe lanțuri mari de fast food plătesc vizitatori incognito pentru a vedea cum se servește mâncarea și calitatea acesteia. Mă amuză și acum un local unde merg mai des și servesc aceeași chestie de 10 ori, iar de 8 ori este subdimensionată sau neatent preparată. Și mă gândesc că la câteva vizite incognito, impuse de șefii corporației, șefii de ture vor pica rapid.

Dar poate că ar fi cazul ca și inspectorii OPC, DSP și DSVSA să mai facă vizite, nu doar anunțate și cu legitimația la vedere. Ci și fără să își decline identitatea. Să vadă pe viu cum se respectă sau nu regulile elementare de igienă în alimentație. Nu de alta, dar nimeni nu își dorește să umple paturile de spital.

PS: Nu știu care e treaba, dar s-a cam umplut zona food-court de gândaci de bucătărie. Bănuiesc că se fac dezinsecții periodic, dar se pare că lighioanele sunt extrem de rezistente și le place mult mediul.

Publicitate

11 COMENTARII

  1. Ha, Ha, Ha…aveti expertiza in domeniu!!
    Puteti sa va dezvoltati o afacere din ceea ce ati vazut…cursuri de bune practici. Le puteti explica ce pot face cu mainile unde le pot folosi, cum sa se spele pe si cu ele, cum sa se scarpine, etc
    Daca nu va place ceea ce vedeti, va puteti incepe o noua etapa a vietii, aceea de a manca acasa!!

  2. Vreau de la bun început sa precizez ca nu fac parte din aceasta industrie, dar ca simplu cititor mi se pare ca prea esti de partea patronilor, ți sa mentionezi de 2 ori faptul ca patronii nu sunt vinovati de cele relatate, apoi banuiesti ca se fac dezinsectii periodic … . Oare cum se fac aceste dezinsectii daca „s-a cam umplut zona de court” ?

    • Patronii sunt raspunzatori de tot ce se întâmplă in unitatea respectiva!Sunt obligati sa supravegheze activitatea,personal sau prin persoane desemnate,daca deratizarile obligatorii(de 2 ori pe an)nu sunt suficiente ,se vor face altele,suplimentar.

  3. Am fost la o pizzerie vestita la îndemnurile unui prieten ,așteptând pizza am văzut bucătarul care ieșise un pic sa ia aer .Nu va zic cum arata ,gras slinos murdar pe sorț și se scărpina pe chelie. Am anulat și am plecat

  4. Culoarea echipamentului de lucru este un prim indiciu privind igiena din local! Culorile închise ascund „igiena”, culorile deschise „afișează” igiena! Instruirea , urmărirea și sancționarea personalului privind bunele reguli de igiena sunt iarăși factori decisivi in calitatea produselor oferite, din păcate DSV, DSP și Protecția consumatorului au devenit doar niste plătitoare de salarii nemeritate!
    Nicolae Săliștean răutățile sau invidiile nu-și au rostul, nu aduc plus valoare produselor comercializate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri