13.1 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Cronică de festival: ArtMania – Ziua a II a

Știri din Județ

Awake the Demons (România) este formația de metal care a deschis a doua zi de Artmania Festival 2024. Înființată în anul 2016, trupa este cunoscută pentru stilul inovator și energic, dar și pentru aparițiile live captivante. Power chords-urile, solo-uri armonioase pe două chitare, unclear vocals-urile sunt câteva elemente ce pot contura prestația formației. Awake the Demons reușește să îmbine stilul metal cu melodicitatea într-o cheie aparte, care denotă atenția la detalii și profesionalismul.

Main-stage-ul Artmania a fost deschis în cea de a doua zi de Borknagar (Norvegia).  Formația a lansat 12 albume de studio de la înființare (1995). Genul predominant al trupei este black metal, acesta combinându-se cu folk-metal și elemente progresive. Temele abordate în melodiile Borknagar sunt păgânismul, natura, cosmosul și filosofia. Solo-urile de chitară sunt melodioase și se confundă cu linia vocală. Remarcabilă este dedicarea membrilor trupei în concert, pasiunea acestora și bucuria de fi pe scena Artmania Festival.

Taine (România) este cea de-a treia formație care a urcat pe scenă. Cu siguranță – un pionier al metalului progresiv în România. Trupa, înființată în 1993 la București,  aduce în fața publicului o nouă viziune asupra muzicii. Schimbări de ritm, muted chords, wrong notes, scale-uri exotice (neutilizate atât de des) sunt elemente care le descriu structura compozițiilor. Taine ne-a purtat într-un carusel al sentimentelor – de la o piesă dedicată victimelor incendiului de la Colectiv (care a stârnit un val de amintiri dureroase în rândul fanilor) și până la bucuria de a fi pe scenă exprimată prin relaționarea energică și dezinvoltă cu fanii ( Asta-i de aia nervoasă – astfel anticipa pentru public frotman-ul Andy Ionescu una dintre melodii).

Este de menționat, ca o picanterie, faptul că, în decursul celor două zile de festival, Andy Dragomir și Ștefi Popa, binecunoscuți componenți ai trupei sibiene Wildchild, au fost remarcați în timpul festivalului în postura de fani Artmania, nu de participanți (cum mulți dintre noi și-ar fi dorit!). Cine știe? Poate într-o ediție viitoare îi vom vedea pe afișul și pe una dintre scenele Artmania Festival!

Spiritbox (Canada), una dintre formațiile favorite ale publicului, a urcat pe main-stage-ul Artmania. Trupa – relativ nouă (2016), dar foarte populară pe platformele de streaming, a oferit un spectacol de excepție întrecând așteptările fanilor. Încercarea de a clasifica trupa într-un singur gen muzical este inutilă (după cum afirmă și membrii acesteia). Totuși, dacă ar fi să nu ținem cont de acest sfat, putem cataloga muzica trupei ca fiind la marginea dintre metalcore, deathcore și progressive. Formația ne poate aduce aminte de Linkin Park și Slipknot prin fuziunea de clean vocals cu cea de grunge (unclean) și  screaming. Slap bass, tapping sunt poate cele mai impresionante și inedite tehnici folosite în compozițiile lor. În final, formația a fost profund recunoscătoare pentru ocazia de a cânta unui public atât de receptiv. Nu au lipsit remarcile laudative la adresa trupei Korn și exprimările sincere ale bucuriei de a fi pe aceeași scenă cu o formație de asemenea anvergură.

În timpul pregătirii scenei pentru trupa Korn, pe scena Voice of People s-a desfășurat prima parte a proiectului The Artmania in Context (a doua parte va fi prezentată în a treia zi de festival). Proiectul cultural (regizat de Bobi Pricop) este o intervenție inedită de dans contemporan inspirat de concertele rock găzduite de Artmania. Coregrafia exprimă lupta interioară cu frica de a fi ceea ce suntem. Dansul sugerează dificultățile vieții, dorința de exprimare și libertate. Tabloul a fost completat de mesaje motivaționale proiectate pe cele două ecrane laterale ale scenei. Muzica s-a dovedit a fi modalitatea de exprimare pe care acest act artistic o promovează. Împăcarea cu sine, coexistența și conviețuirea rasei umane pentru o lume mai bună sunt alte idei desprinse din reprezentație. Un spectacol inedit, original, plin de emoție.

Korn (SUA) – cap de afiș la Artmania în acest an – a reprezentat apogeul serii cu un concert memorabil. Inițial ,sunetul instrumentalului nu a fost calibrat cu cel al vocii, dar problema (exclusiv tehnică) s-a remediat în scurt timp. În ciuda acestui mic impediment, trupa și-a arătat valoarea și a confirmat poziția de top în platformele de music streaming. Acaparator este cuvântul care dă esența concertului Korn. Nu doar publicul, ci și o mare parte din staff-ul festivalului urmăreau concertul. Au fost surprinși și jandarmi, ambulanțieri care se uitau uimiți, ba chiar și public din afara “țarcului”. Formația a cântat cele mai mari hit-uri ale sale, iar spre marea surpriză a fanilor, au existat două inserții din repertoriul altor trupe de renume mondial (Queen – We will rock you, Metallica – One)! Spectacolul a fost întregit de un paravan în fața scenei care se acționa pe bază de scripeți, formându-se un efect de cușcă (un simbolic spațiu ermetic) înjurul artiștilor. Cimpoiul a fost o altă surpriză a trupei, acest instrument folosindu-se pentru o scurtă improvizație și totodată în deschiderea unei piese. Publicul nu a simțit cum a trecut timpul cu formația americană dezlănțuită – acest fenomen demonstrând măreția prestației.

A doua zi de festival Artmania a impresionat prin actulartistic (în toate formele sale). A fost un amestec de genuri și subgenuri relativ greu de digerat, un mixt care stârnește emoțiiputernice și o stare de spirit revitalizată.      

Material realizat de Serghei Frunzescu

Sursa foto: ArtMania Festival Sibiu

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri