13.1 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Cronică de festival: ARTmania – Ziua a III a

Știri din Județ

În cea de-a treia zi de festival s-a desfășurat a doua parte a proiectului cultural ARTmania in Context. Într-un spațiu de patrimoniu – Casa Altemberger (Muzeul de Istorie, parte din Muzeul Național Brukenthal) – proiectul și-a propus cel de-al doilea fir narativ, cel al muzicii și al colaborărilor interdisciplinare. Curtea interioară în care s-au desfășurat concertele este un spațiu  de dimensiuni mai mici, exclusivist într-o oarecare măsură și cu iz medieval. Din acest spațiu nu au lipsit: standul cu band merch, barul și un top up point pentru încărcarea brățărilor. De asemenea, organizatorii au permis accesul într-o zonă verde, amenajată special ca loc de fumat.

SPD (Moldova) este prima trupă care a urcat pe scenă. Formația de heavy metal are un stil aparte prin riff-urile rapide, breakdown-urile agresive și un sunet apropiat de cel al mitralierei (sic!). Tapping-ul pe bass a fost tehnica -inovativă și rareori întâlnită- pe care formația a folosit-o în prestația sa. SPD este pentru prima dată în Sibiu și speră într-o revedere cât mai rapidă (după aclamațiile publicului putem fi siguri de asta!). Le mulțumim organizatorilor și trupelor care vor incendia în continuare ograda asta – sunt cuvintele prin care formația s-a despărțit de publicul fanatic.

Denorm (Moldova) a oferit un spectacol impresionant, surprinzător. Synthwave, rock psihedelic, disco, experimental sunt genuri care fac parte din paleta muzicală a formației. O compoziție melodioasă – prin contopirea unei chitare cu reverb, sustaine și componenta digitală. Artiștii au reușit să fie in the zone. Este fascinantă pasiunea și bucuria din ochii lor în timp ce interpretau melodiile. Denorm a oferit momente muzicale frumoase, impresionând prin atitudinea pozitivă  – (foarte fain, păcat că n-am venit mai iute – este comentariul unui fan surprins plăcut de prestație).

Revolter (România) este a treia trupă care a urcat pe scenă. Trupa sibiană înființată în 2016, inițial sub numele de Revolver, a fost prezentă pentru a doua oară la ARTmania Festival. Virtuozitatea chitariștilor este -fără îndoială- de necontestat, remarcabilă fiind și dexteritatea toboșarului. Metal modern combinat cu secțiuni rap, refrene ușor memorabile, breakdown-uri heavy (dar repetitive!) și pinch harmonics-uri – sunt elemente ce pot descrie compozițiile formației. Trupa a cântat, în premieră, două melodii de pe albumul care se va lansa în viitor. Totuși, nu putem să nu ne oprim și asupra unor aspecte mai puțin plăcute sau chiar deranjante. Formația a întârziat începerea concertului cu 5 minute din cauza montării greoaie pe scenă a intrumentelor. Fiecare formație a avut 20 de minute alocate pentru pregătire, dar se pare că au fost singurii care nu s-au încadrat. Acest lucru este deranjant deoarece formația nu a terminat prestația la timpul anunțat, ci a continuat, sfidător, să cânte încă o melodie (fără a fi bis!). Astfel, programul  a fost decalat. Efectele? Alternosfera (cap de afiș pentru cea de-a treia seară), a cântat cu o piesă mai puțin, terminându-și prestația cu 3 minute înainte de programul stabilit – pentru a se încadra în timpul alocat! Al doilea aspect care ar putea deranja pe “unii“ la această trupă este plagiatul în materie de versuri. “Nu pot trăi fără tine”, “să înceapă anarhia” sunt doar două exemple de versuri copiate din repertoriul altei trupe (Cargo). Dar fanii trupei erau în “delir”!

Alternosfera (Moldova), trupa favorită a publicului din această ultimă  seară de festival, a propus o viziune nouă asupra muzicii. Proiectul “Alternosfera Unplugged” este un concept de “revitalizare a pieselor vechi sau neascultate” după cum a declarat pe scenă solistul – Marcel Bostan. Publicul a fost acaparat de momentul artistic, fiind introdus într-un univers care abundă în sentimente. O ploaie de tristețe și  melancolie din care apoi răzbate lumina sub pecetea visului și a speranței – ar fi o posibilă interpretare a senzațiilor pe care le stârnește această muzică. Transpunerea compozițiilor pe chitară rece, alăturarea flautului (ca și componentă originală!), jocul de lumini și efectul de fum au ridicat emoția și energia fanilor din curtea casei Altemberger  până la stele. Formația a cântat și mult așteptatele hit-uri “Ploile nu vin” și “Flori de mai”. O atmosferă propice unui sfârșit de festival și unui nou început.

A treia și ultima zi de festival ARTmania ne-a oferit o experiență completă, o călătorie prin genuri muzicale, stări și poate – pentru unii – onouă viziune a sentimentelor…         

Material realizat de Serghei Frunzescu

Sursa foto: ArtMania

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri