14.6 C
Sibiu
luni, 16 septembrie, 2024

Înaltpreasfințitul Laurențiu a participat la premiera filmului „Coroana României” de la Muzeul Național Brukenthal

Știri din Județ

Duminică, 4 august 2024, a avut loc la Muzeul Național Brukenthal , premiera filmului „Coroana României” un film regizat de George Grigoriu.
La eveniment a participat Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de care s-au aflat Alexandru Chituță, directorul  Muzeului Național Brukenthal, consilieri eparhiali, preoți și persoane interesate de tematica propusă de acest film, potrivit mitropolia-ardealului.ro

În deschiderea evenimentului Alexandru Chituță, directorul  Muzeului Național Brukenthal a oferit publicului un preambul despre premiera acestui film și a oferit regizorului o diplomă de excelență și o medalie comemorativă a Muzeului Național Brukenthal.

La finalul evenimentului ierarhul a felicitat autorul pentru opera cinematografică, dar mai ales pentru mărturiile surprinse pe peliculă, unele dintre ele irepetabile, ale academicienilor români,  precum și ale istoricilor, specialiștilor în păstrarea tezaurului muzeal român, apreciind totodată și perspectiva unică pe care o aduce acest film asupra acestui simbol important pentru unitatea românilor de-a lungul secolelor.

Filmul îşi propune o incursiune în cele mai importante momente istorice care au stat la baza realizării evenimentului din 15 octombrie 1922: Unirea lui Mihai Viteazul din 1600, Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza din 1859, venirea la domnie a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen în 1866, Războiul de Independenţă din 1877-1878, transformarea României în regat (1881), Primul Război Mondial (1916-1918), Unirea de la Alba-Iulia (1 Decembrie 1918), Încoronarea suveranilor României Întregite din 15 octombrie 1922.

Prin intermediul acestui documentar, se oferă explicaţii privind rolul şi importanţa Încoronării pentru istoria poporului nostru. Acest moment a însemnat de fapt o întoarcere la vechile tradiţii dinastice ale ţării, de sorginte bizantină, dar şi o conectare cu marile familii monarhice din Europa.

Un aspect important al filmului îl reprezintă COROANA, ca simbol central al evenimentului din 1922. Aceste precizări vin şi în contextul în care coroanele voievozilor români nu s-au păstrat până astăzi, s-au pierdut în negura timpului şi se pare că nimeni nu mai ştie nimic de ele. Cu toate acestea, frescele bisericilor şi unele texte vechi dau mărturie despre existenţa lor. Astăzi, mai pot admirate coroana Regelui Carol I, purtată şi de către Regele Ferdinand în 1922, cea a Reginei Elisabeta şi cea a Reginei Maria.

Documentarul îşi propune să mai lămurească un aspect îndelung dezbătut: a fost sau nu o încoronare sacră în 1922, în contextul în care ceremonia religioasă nu s-a desfăşurat în biserică, ci în afara ei, iar coroanele le-au fost aşezate celor doi monarhi pe cap după modelul napoleonian, iar nu după vechea tradiţie a ţării.

CITEȘTE MAI MULT AICI

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Descoperă toate modelele de botine de damă!

Cutremur azi în România, cu magnitudinea de 5.5

Program și bilete la Sibiu Opera Festival

FC Hermannstadt caută victoria la Arad