17.9 C
Sibiu
joi, 19 septembrie, 2024

Nicu Ștefănuță solicită Guvernului și Ministerului Sănătății să urgenteze procesul de achiziție a tratamentului anti-HIV care lipsește din Spitalul Municipal din Arad (C.P)

Știri din Județ

Sibianul Nicu Ștefănuță, europarlamentar independent și vicepreședinte al Parlamentului European cere Guvernului României și Ministerului Sănătății să accelereze procesul de achiziție a tratamentului anti-HIV care lipseste încă din iulie din spitalul municipal din Arad.

Începând din 12 iulie a.c., compartimentul de Boli Infecțioase, secția HIV a Spitalului Municipal Arad se confruntă cu o lipsă acută de medicamente esențiale pentru tratamentul anti-HIV, din cauza unor deficiențe în lanțul de aprovizionare, iar întreruperea tratamentului antiretroviral poate avea consecințe grave pentru pacienții care sunt internați în respectivul spital.  Farmacia spitalului și compartimentul de achiziții se acuză reciproc pentru întârzierea achiziției, însă și în prezent aceste medicamente lipsesc din spital, ceea ce duce la deteriorarea stării de sănătate a pacienților și la un risc crescut de transmitere a virusului.

Am cerut Guvernului și Ministerului Sănătății să urgenteze procesul de achiziție a tratamentului, dar și să nu mai existe situații de genul în alte spitale, pentru că se pune în pericol viața acestor pacienți. De asemenea, trebuie văzut dacă vor fi luate măsuri disciplinare împotriva celor responsabili de achiziție, pentru că nu te poți juca cu sănătatea oamenilor. Lipsa acestor medicamente are un impact negativ asupra pacienților HIV pozitivi, printre care: creșterea încărcăturii virale, dezvoltarea rezistenței la medicamente dar și un impact psihologic, întrucât pacienții pot dezvolta anxietate și depresie, iar statul nu ar trebui să permită asta. Mai mult decât atât, mai mulți specialiști în domeniul îmbunătățirii calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV mi-au transmis că nu este prima oară când această situație există la Arad, de aceea Ministerul Sănătății trebuie să găsească rapid soluții pentru ca spitalele să aibă mereu medicamente pentru toți pacienții.”, a declarat europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță.

Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA) și Vicepreședinte al Parlamentului European. În prezent este membru al comisiei de Buget și al comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie. Totodată, europarlamentarul sibian activează drept membru supleant în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. În aprilie 2023, Nicu Ștefănuță a inaugurat primul spațiu din Sibiu dedicat lui Emil Cioran care activează drept birou europarlamentar pentru tinerii din oraș.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri