12.3 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

DSP Sibiu monitorizează situația de la Păltiniș

Știri din Județ

Horațiu Cojocaru, directorul DSP Sibiu a anunțat că instituția condusă de el s-ar implicat imediat în situația copiilor care s-au îmbolnăvit la Păltiniș. DSP a transmis astăzi un comunicat privind măsurile luate.


Prezentarea la CPU a Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu in cursul serii/noptii din 09.08 spre 10.08.2024 a 17 copii, cu varste intre 8-14 ani, cu simptome digestive (greata, varsaturi, dureri abdominale, scaune diareice)

Data de debut a primului caz suspect: 09.08.2024, ora 15-16

Simptomatologie: 10 cazuri au acuzat dureri abdominale si varsaturi ± stare de greata, cefalee; 1 caz doar stare de greata, 1 caz greata+cefalee, 1 caz doar varsaturi, iar 4 cazuri au asociat si scaune diareice (in medie 1-2 scaune diareice, o singura persoana cu 4-5 scaune diareice); toate cazurile au fost cu subfebrilitate, iar o fetita de 11 ani a prezentat varsaturi abundente (afirmativ in jur de 10 varsaturi);

Statusul curent al cazurilor: 15 cazuri au avut forma usoara de boala, fiind externate si s-au intors la unitatea de cazare sau au fost preluati de parinti pana in dimineata zilei de 10.08.2024, iar 2 cazuri cu forma medie de boala au fost internate pe sectia de Boli Infectioase a Spitalului Clinic de Pediatrie.

Din cei doi copii internati:

  • Cel de 11 ani (din Mehedinti) este in stare buna cu remiterea simtomelor

  • Cel de 12 ani (din Bucuresti), internat spre dimineata zilei de 10.08, inca prezinta simtome: dureri abdominale, varsaturi si greata si se afla sub tratament

Recomandarea medicilor, pentru cei doi copii, de la Spitalul de Pediatrie fiind de a ramane sub supraveghere medicala inca minim 48 de ore.

Aliment(e) incriminate(e): Avand in vedere ca micul dejun a fost tip bufet suedez, nu toti copiii cu simptome au consumat aceleasi alimente, iar cina, de asemenea, nu au consumat-o toti, multi dintre ei (7 copii) simtindu-se deja rau; singurele alimente consumate de majoritatea copiilor au fost ciorba de pui, paste cu unt la cuptor ± carne de porc la tava si au consumat apa de la dozator, aflat in incinta Hotelului. Mentionam ca s-au consumat si alte alimente achizitionate pe cont propriu de tip: chipsuri, sticksuri, inghetata, dar fara a fi regasite in meniul tuturor copiilor cu simptome.

Cale de transmitere prezumtiva: probabila prin aliment si/sau apa contaminate.

Prelevari probe pentru analize :

-s-a recoltat in CPU probe de lichid de varsatura care va fi investigata bacteriologic in cadrul Laboratorului de Diagnostic si Investigare in Sanatate Publica al DSP Sibiu

-hemoleucogramele din CPU au evidentiat: leucocitoza cu neutrofilie la 9 dintre cazuri, neutrofilie cu leucocite normale la 5 dintre cazuri, leucocitoza la 1 caz, iar 2 dintre cazuri au avut hemoleucograma fara modificari

– s-au recoltat probe din alimentele servite la pranzul si cina din 08.08.2024 (pranz: ciorba de vacuta si snitel de porc cu piure; cina: orez cu legume si pulpa de pui, tort), micul dejun, pranz si cina din 09.08.2024 (mic dejun: paine integrala, chifla, sunca presata, muschi file, salam uscat, rulada pui, crenvursti porc, carnati, rosii, ardei, castraveti, branza telemea, cascaval, iaurt Danone, lapte Albalact, rulou cu ciocolata, croasant cu unt; pranz: supa de pui cu fidea, paste cu unt si pulpa de porc; cina: aripioare de pui cu cartofi prajiti)

– s-au recoltat probe suprafete: feliator, dog legume, masa de lucru, oale inox etc.

– s-au recoltat probe de la angajatii care au manipulat alimentele (bucatarul sef, bucatari si ospatari)

Masuri instituite:

-demararea anchetei epidemiologice imediat dupa informare

-s-au obtinut date de anamneza legate de consumul produselor si debutul simptomelor

-s-a efectuat control in Sanatate Publica la unitatea de cazare in incepand cu seara zilei de 09.08.2024, a continuat pe parcursul noptii unde au fost cazate grupurile si s-au recoltat probe din alimentele servite la pranzul si cina din 08.08.2024 si micul dejun, pranz si cina servite in 09.08.2024 (16 probe), 4 probe suprafete si 4 probe tegumente de la angajatii care manipuleaza alimentele. Verificarile continua si la acest moment.

Rezultatul probelor analizate: in lucru

Pe masura ce vom avea date si informatii suplimentare va vom tine la curent.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri