12.3 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Fostul prefect Lucian Radu, cercetat de DNA, propus pentru suspendare din ITM

Știri din Județ

Fostul prefect Lucian Radu, inspector şef adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu, aflat în control judiciar şi cercetat de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, este posibil să fie suspendat de la serviciu, după ce superiorii săi au făcut, luni, o adresă către Inspecţia Muncii, a declarat, pentru AGERRPES, Alexander Wolf, inspector şef adjunct al ITM Sibiu.

„Noi am făcut deja documentaţia necesară, adresele necesare. Le-am trimis încă de azi dimineaţă. Am trimis o adresă către DNA, o adresă către Inspecţia Muncii şi acum, tot către Inspecţia Muncii, încă o adresă cu propunere de suspendare. El a fost numit prin ordin de ministru”, a explicat Alexander Wolf.

ITM Sibiu a cerut DNA să-i comunice ordonanţa în cazul Lucian Radu.

„Noi nu am primit nimic oficial până la ora aceasta. Am văzut în presă, am văzut comunicatul de pe site-ul DNA-ului, dar am cerut dacă ni se comunică ordonanţa, să ştim ce măsuri se impun”, a mai spus reprezentantul ITM Sibiu.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Alba-Iulia, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând cu ziua de vineri, faţă de inculpatul Radu Lucian, inspector şef adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (7 infracţiuni, din care două în formă continuată), trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, potrivit unui comunicat de presă al DNA.

Totodată, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi cercetarea în stare de libertate şi a soţiei fostului prefect, administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi o altă persoană, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În ordonanţele procurorilor se arată că, „în perioada aprilie-iulie 2024, inculpatul Radu Lucian în calitatea menţionată anterior, ar fi dezvăluit directorilor unor societăţi comerciale şi şefilor unor instituţii publice de pe raza judeţului Sibiu despre verificările pe care urmau să le desfăşoare inspectorii din subordine, cu scopul de a-i preveni, de a evita aplicarea unor sancţiuni contravenţionale şi de a dispune măsuri împotriva acestora. În unele dintre situaţii, inculpatul Radu Lucian i-ar fi anunţat pe reprezentanţii societăţilor comerciale prin intermediul soţiei sale care, prin firma pe care o deţinea, avea încheiate cu aceştia contracte de prestări servicii de consultanţă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, urmărind pe de o parte evitarea aplicării unor sancţiuni contravenţionale societăţilor dar şi consolidarea relaţiilor comerciale dintre aceste societăţi şi firma administrată de soţia sa”, spun cei de la DNA.

Potrivit DNA, în cazul instituţiilor publice, inculpatul ar fi urmărit prin aceste demersuri încheierea unor contracte de prestări servicii de consultanţă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) pentru societatea administrată de soţia sa.

„La data de 09 mai 2024, în contextul efectuării unui control de către inspectorii ITM Sibiu la o societate comercială având ca obiect de activitate service auto, inculpatul Radu Lucian ar fi intervenit pe lângă aceştia astfel încât societatea respectivă să primească o amendă redusă la jumătate, în condiţiile în care amenda ar fi trebuit să fie în cuantum de 40.000 de lei. La data de 05 iunie 2024, inculpatul Radu Lucian ar fi intervenit pe lângă un inspector ITM Sibiu impunându-i acestuia să întrerupă controlul pe care îl efectua la societate comercială cu care soţia sa se afla în relaţii contractuale şi să nu aplice o sancţiune contravenţională respectivei societăţi, pentru a nu periclita contractul de prestări servicii dintre cele două societăţi”, se precizează în comunicatul DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligaţii între care: să nu părăsească teritoriul României fără acordul procurorilor DNA, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele, respectiv funcţia de inspector şef adjunct al ITM Sibiu.

Inculpatului Radu Lucian i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar pe cauţiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. 

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri