14.6 C
Sibiu
luni, 16 septembrie, 2024

Evenimentul GREEN MUSEUMS reunește la Sibiu organizatori de festivaluri și reprezentanți ai muzeelor în aer liber din România și Norvegia

Știri din Județ

Evenimentul GREEN MUSEUMS reprezintă o inițiativă unică de a aduce împreună experți români și norvegieni din domeniile festivalier și muzeal, având ca scop explorarea modalităților inovatoare de organizare a evenimentelor în spații neconvenționale și promovarea unor experiențe culturale sustenabile și responsabile față de mediu.

Organizat de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, evenimentul va avea loc între 16 și 18 august 2024, la Muzeul ASTRA din Sibiu, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa. În paralel cu evenimentul GREEN MUSEUMS se va desfășura și ASTRA Rock Festival, care, prin diversitatea sa de activități, reprezintă un model de bună practică în ceea ce privește îmbogățirea ofertei muzeale, creșterea audienței și promovarea culturii locale și naționale.

GREEN MUSEUMS urmărește facilitarea networking-ului între 16 muzee în aer liber și 20 de festivaluri din România și Norvegia, promovarea tranziției verzi și a sustenabilității în organizarea evenimentelor culturale, precum și încurajarea parteneriatelor și colaborărilor bilaterale, cu scopul de a oferi publicului experiențe culturale complexe.

Programul evenimentului GREEN MUSEUMS include:
  • Activități interactive și workshop-uri: Participanții vor avea ocazia să asiste la sesiuni prezentate de experți precum Julie Forchammer și Erlend Eggen de la Klimakultur (Norvegia) care vor aborda teme legate de implementarea sustenabilității în sectorul muzeal și al festivalurilor. De asemenea, Roxana Cojocaru, Director Executiv la Social Innovation Solutions, va prezenta soluții pentru organizarea de evenimente culturale responsabile cu mediul înconjurător, incluzând studii de caz despre concertele Coldplay în România.
  • Discuții și prezentări tematice: Vor fi prezentate bune practici și studii de caz relevante, cu contribuții din partea unor profesioniști recunoscuți precum Constantin Chiriac, președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Ciprian Ștefan, Directorul Muzeului ASTRA, care va împărtăși experiența sa în integrarea festivalurilor în spațiile muzeale, și Joana Branco, reprezentant al DGARTES din Portugalia, care va discuta despre crearea de experiențe culturale unice în spații neconvenționale.
  • Vizite ghidate și activități practice: Participanții vor explora Muzeul ASTRA și vor participa la diverse activități practice, precum ateliere de meșteșuguri tradiționale și sustenabilitate, alături de Andreea Ciortea de la No’hai Production. De asemenea, aceștia vor putea să ia parte la activitățile conexe Festivalului ASTRA Rock care promovează nu doar muzica de calitate, ci și valorificarea sustenabilă a patrimoniului cultural.
  • Sesiuni de networking: Vor fi organizate pentru a facilita colaborarea și schimbul de experiență între experți români și norvegieni, contribuind astfel la crearea de parteneriate bilaterale și dezvoltarea de noi inițiative culturale.

Programul GREEN MUSEUMS va include și intervențiile altor profesioniști din Norvegia și România, cum ar fi: Jenny  Ulleland de la Norwegian Live, André Kvernhaug de la Varangerfestivalen, Sophie Mjåland de la Ravnedalen Live, Andreea Farcaș de la Electric Castle, Alin Vaida de la Jazz in the Park, precum și Brynja Bjørk Birgisdottir de la Museene i Sør-Trøndelag, Marit Bertheussen de la Helgeland Museum, Rareș Dina de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Tudor Sălăgean de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei  care vor împărtăși experiențele lor în organizarea de evenimente culturale complexe și sustenabile.

Pe parcursul celor trei zile de desfășurare, GREEN MUSEUMS va crea contextul oportun atât pentru discuții și prezentări, cât și pentru a învăța, a înțelege și a dezvolta noi modalități de valorificare a imensului potențial al patrimoniului și al culturii în genere.

Mai multe detalii despre inițiativa bilaterală GREEN MUSEUMS pot fi găsite pe website-ul RO- Cultura aici: link și facebook Programul RO-CULTURA.

GREEN MUSEUMS este o inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Descoperă toate modelele de botine de damă!

Cutremur azi în România, cu magnitudinea de 5.5

Program și bilete la Sibiu Opera Festival

FC Hermannstadt caută victoria la Arad

Judoka sibieni au luat medalii naționale