5.2 C
Sibiu
vineri, 04 aprilie, 2025

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat la prezentarea, în premieră, a proiectului video imersiv dedicat lui George Enescu (C.P)

Știri din Județ

Publicitate
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat luni, 19 august, la proiectului video imersiv George Enescu – Poema Română: Immersive Experience, prezentat în premieră cu ocazia aniversării marelui compozitor român George Enescu, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 143 de ani.

Redăm mai jos mesajul Ministrului, publicat pe pagina de Facebook:

Celebrăm astăzi 143 de ani de la nașterea unei personalități emblematice a culturii române, George Enescu. El a reușit să transpună esența sufletului românesc în muzică, lăsând o moștenire artistică extraordinară, care a inspirat și continuă să inspire generații de muzicieni.

Publicitate

Am ales să celebrăm ziua lui Enescu la MINA – Museum of Immersive New Art, promovând totodată Festivalul și Concursul Internațional George Enescu. Împreună cu directoarea ARTEXIM, Cristina Uruc, am dorit să identificăm noi modalități de a transmite informații legate de evenimentele culturale pe care România le promovează. Astfel am creat acest parteneriat între ARTEXIM și MINA pentru ca tânăra generație să afle mai multe despre Festivalul Internațional George Enescu, să fie parte la minunata creație a unui copil de 16 ani – George Enescu – prin „Poema Română” și să aibă acces la evenimente culturale de calitate îmbinate cu tehnologia modernă.

„Poema română” este prima piesă orchestrală compusă de George Enescu, iar astăzi ea a prins noi valențe prin fuziunea cu noile tehnologii. Show-ul imersiv dedicat operei lui Enescu este o dovadă în plus a reinventării constante pe care Festivalul și Concursul Internațional George Enescu o aduc publicului din România.

Această îmbinare a muzicii clasice cu arta imersivă are potențialul de a atrage tinerii nu doar către opera lui Enescu, ci și către alte mari compoziții românești. Există acum acest nou instrument, de educație prin cultură, ce ajută tinerii să cunoască valori culturale naționale.

Avem pe de o parte tehnologii care inspiră, dar avem și oameni care inspiră – iar unul dintre ei este maestrul Cristian Măcelaru, Directorul Artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu și, de asemenea, dirijor și director muzical al Orchestrei Naționale a Franței.

Îi mulțumesc pentru că ne face părtași în mod periodic la spectacole culturale impresionante, generatoare ale unei atmosfere unice de sensibilitate artistică. Maestrul Cristian Măcelaru ne face mândri prin prezența domniei sale pe scenele pe care urcă, așa cum a făcut-o de curând pe scena concertului de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Seria dedicată spectacolelor imersive este noutatea celei de-a 27-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu, care va avea loc la anul.

Dar până la festivalul de anul viitor, în acest an va avea loc cea de-a 19-a ediție a Concursului Internațional George Enescu, concurs ce reprezintă o excelentă ocazie de afirmare pentru tinerii muzicieni aflați pe drumul către performanță.

Ediția din acest an a realizat un record istoric al numărului de candidați înscriși, adică un total de 667 muzicieni cu vârste între 13 și 35 de ani.

Acest număr reprezintă o creștere de peste 6 ori față de precedenta ediție, cea din 2022 și e cu circa 60% mai mare față de ediția din 2018, cea care înregistrase până în acest an cel mai mare număr de candidați, 400 de tineri muzicieni.

Pe data de 30 august va avea loc conferința de deschidere a Concursului Internațional George Enescu, unde vor fi oferite mai multe detalii despre ediția din acest an.

Vreau să-i felicit pe toți cei au gândit și au organizat spectacolul imersiv de astăzi, care m-a impresionat. Felicit Artexim, o felicit pe doamna Cristina Uruc și întreaga echipă pentru acest spectacol inedit, care n-ar fi fost posibil fără sprijinul Muzeului Național „George Enescu”, cel ce a pus la dispoziție materiale din arhive. Felicit de asemenea colaborarea cu JTI – Immersive Experience și îi mulțumesc doamnei Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs și Comunicare JTI România, Moldova și Bulgaria pentru prezența de astăzi, Les Ateliers Nomad pentru creația și producția video și salut sprijinul acordat de MINA – Museum of Immersive New Art, care a găzduit acest eveniment.

Acest muzeu privat are o contribuție relevantă și bine venită la efortul de a aduce cultura mai aproape de români, de tânăra generație.

Îmi doresc deci ca un număr cât mai mare de tineri să fie atrași de opera marelui compozitor și să cunoască tradiția prin tehnologiile emergente.

Vă invit să trăiți această experiență unică! Astăzi, la MINA vor avea loc patru proiecții succesive (orele 17:00, 17:35, 18:10; 18:45), iar accesul este gratuit, în baza rezervării unui bilet cu valoare zero.

Sursa foto: Facebook

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri