12.3 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Nicu Ștefănuță: „Am alertat autoritățile locale și europene cu privire la uciderea brutală a câinilor fără stăpân din Târgu Jiu” (C.P)

Știri din Județ

Vicepreședintele Parlamentului European, sibianul Nicu Ștefănuță (the Greens/EFA), a făcut demersuri atât pe lângă autoritățile publice locale din Târgu Jiu, cât și pe lângă Comisia Europeană în ceea ce privește situația îngrijorătoare a eutanasierii celor 60 de câini aflați într-un adăpost public aflat în subordinea Primăriei Târgu Jiu. Potrivit declarațiilor și a informațiilor apărute în presă, în data de 12 august, 60 de câini aflați în adăpostul administrat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Județean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân” au fost eutanasiați într-o singură noapte, într-o singură oră, se arată într-un comunicat de presă transmis către mass-media.

Printr-o scrisoare oficială adresată Primăriei Municipiului Târgu Jiu și Asociației de Dezvoltare Intercomunitară aflată în subordinea acesteia, europarlamentarul verde Nicu Ștefănuță a cerut lămuriri cu privire la procedura de eutanasiere folosită pentru uciderea celor 60 de câini fără stăpân (inclusiv menționarea mecanismului medical de bază folosit în acest caz și a tipurilor de agenți utilizați). Primăria a fost rugată să menționeze, de asemenea, ce strategie de prevenție a implementat sau urmează să implementeze cu privire la  reducerea numărului de câini fără adăpost.

Nicu Ștefănuță a alertat, de asemenea, și Comisia Europeană în acest caz. Printr-o interpelare trimisă executivului european, Ștefănuță a cerut lămuriri cu privire la conformitatea acestei eutanasieri în masă cu regulamentele UE privind bunăstarea animalelor. Totodată, Comisia Europeană a fost întrebată ce măsuri recomandă pentru a se asigura că eutanasierea animalelor în statele membre ale UE este efectuată doar ca ultimă soluție, în strictă conformitate cu standardele legale și etice.

„Am fost profund șocat să aflu despre uciderea brutală a celor 60 de câini fără stăpân din Târgu Jiu. Peste 1 milion de câini au fost deja uciși în ultimii 20 de ani și măsura și-a arătat ineficiența. Voi lupta, din Parlamentul European, ca eutanasierea în masă a animalelor fără stăpân să fie interzisă. Voi propune ca procesul de eutanasiere să aibă loc doar la recomandarea medicului veterinar, în situații medicale foarte grave și în condiții legale și etice”, declară Nicu Ștefănuță.

La nivel european, Comisia a adoptat o propunere de noi norme privind bunăstarea câinilor și a pisicilor și trasabilitatea acestora. Propunerea urmărește să stabilească norme uniforme la nivelul UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor care sunt crescuți sau ținuți în unități de reproducție, în magazine de animale de companie și în adăposturi. Pentru prima dată, se vor aplica standarde minime pentru adăpostirea, îngrijirea și manipularea acestor animale în întreaga UE. Legislația nu este încă în vigoare, aflându-se în fază incipientă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri