14.1 C
Sibiu
vineri, 13 septembrie, 2024

EDITORIAL: Prostia cu recipientele de lichide pe aeroporturi

Știri din Județ

Uneori mă întreb dacă marile decizii la nivel global nu se iau cu interes ascuns, mascat sub pretextul apărării de terorism. A fost suficient un idiot care avea o substanță explozivă într-un recipient cu lichide să fie prins și brusc toate aeroporturile din lume au primit decizia să nu mai lase oamenii cu lichide la ei, decât 100 ml. Ani de zile am aruncat sticlele la coșul de gunoi ca să cumpărăm unele super scumpe din aeroport în așteptarea avioanelor mereu întârziate. Apoi a venit o relaxare.

Dar nu oricum a venit, ci cu impunerea achiziției de scanere performante 3D. După ce multe aeroporturi, inclusiv cel de la Sibiu au achiziționat aparatele ultra-scumpe produse în anumite țări, părea că intrăm în normalitate. Plecai de la Aeroportul Sibiu cu sticla de apă în geanta de mână fără stres. Nici nu mai scoteai lichidele și electronicele din geantă. Doar dacă aparatul indica o suspiciune, un agent de securitate îți verifica manual geanta.

Multe aeroporturi nu au investit în aceste aparate și au preferat să meargă pe vechea regulă cu 100 ml. Și în iunie 2024, pe câteva aeroporturi din Marea Britanie aparatele noi de scanare 3D au dat mai multe rateuri. În sensul că au indicat suspiciuni la mai multe bagaje ce trebuiau verificate manual. Și asta a dus la cozi și timpi de așteptare mai mari.

Apoi în Uniunea Europeană s-a întâmplat la fel. Ca un făcut, brusc, toate aparatele de scanare 3D nu mai erau suficient de performante. Și acum autoritățile europene au impus din 1 septembrie să trecem toți la sistemul vechi. Inclusiv cei cu aparate performante ca Aeroportul Sibiu. Asta după ce la începutul lunii iulie englezii au luat aceeași decizie.

Și uite așa toată investiția de miliarde de euro în aceste aparate moderne ale unor aeroporturi s-a dovedit degeaba. Nu din cauza autorităților locale sau a aeroporturilor, ci din cauza unor șefi mari ai Uniunii Europene și a autorităților aviatice globale.

Se va merge în continuare pe principiul toți călătorii cu avionul sunt potențiali teroriști. Pentru că asta presupun toate aceste controale. Și sincer mă irită să văd în aeroporturi anunțuri de genul „reguli pentru siguranța dvs”. Aiurea! Cu toată aparatura modernă tot trebuie să scot pantofii și cureaua la aeroport. Tot mă scanează și pe mine și bagajele mele. Și tot eu stau la coadă mult timp să beneficiez de un serviciu plătit. De ce nu scanează la fel și la urcarea în trenuri și autobuze?

Nu contest nevoia de securitate în aeroporturi, dar multe reguli sunt absurde și cei care le impun sunt cu alte interese, opinia mea. Pentru că un terorist abil mereu va găsi o cale să comită un atac, dacă vrea. Nu cred că vine pe la securitate cu dinamita în poșetă sau cu soluția explozivă în sticluță. Poate și 100 ml îi ajung să comită un atac. Rolul celor de la securitatea aeroporturilor este să verifice și să intuiască potențialii teroriști.

Din păcate, ca omenire ne supunem la tot mai multe reguli, controale și iinterdicții din frica unor potențiale atacuri. Iar aceste atacuri, cu toată securitatea mondială, tot apar periodic. Concluzia deciziei europene este că de la 1 septembrie iar trebuie obligatoriu să ne cumpărăm bagaj la cală, dacă avem ceva lichide la noi, sau să le lăsăm acasă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Posturi vacante la cantina Arhiepiscopiei Sibiu

BCR Sibiu Open se apropie de start