12.3 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

EDITORIAL: Spațiul public la cheremul primarului Sibiului și acoliților săi

Știri din Județ

Era o vorbă: Unde-i lege, nu-i tocmeală! „Era” este cuvântul cheie. Pentru că cei care fac și aplică legea și-o ajustează după bunul plac. Astăzi analizăm, din nou, cazul festivalurilor de prin parcurile orașului și alte evenimente de pe domeniul public.


Primarul Sibiu a trimis acum ceva ani Consiliului Local un proiect de hotărâre pentru evenimentele care se țin în Piața Mare și sunt co-finanțate de la bugetul local să nu se perceapă bilet de intrare. Cele care sunt totuși pe Agenda Culturală, dar NU primesc bani de la buget, pot cere taxă de intrare. Și s-a votat o așa hotărâre de Consiliu Local Sibiu.

Acum șmecheria: Piața Mare aparține de domeniul public. Domeniul public al orașului este administrat de un serviciu subordonat primarului. Și are un regulament și taxe de ocupare a acestui domeniu. Perfect! Doar că, undeva acolo sus în Primărie s-a decis că evenimentele co-finanțate de Primărie care ocupă domeniul public, ALTUL decât Piața Mare, nu mai este o problemă dacă iau taxă pe bilete de intrare.

Și Primăria Sibiu a plusat în regulament: evenimentele de pe domeniul public, co-finanțate de Primărie NU mai plătesc taxa de 2 lei pe zi pe metru pătrat, cât prevede regulamentul. O plătesc doar pe spații comerciale, dacă au în zonă amenajate.

Să luăm exemple de caz. ARTMANIA – cel mai mare festival rock din Europa de Est. Cu mii de oameni veniți din toate colțurile Europei. Ocupă Piața Mare contra cost și NU primește bani co-finanțare de la Primăria Sibiu, dar este trecută pe Agenda Culturală. Așa că are bilete de intrare. Cântecele Munților, organizat de Cindrelul Junii Sibiului ocupă Piața Mare, are co-finanțare de la Primărie, deci are acces liber al publicului și nu plătește taxă de ocupare a domeniului public.

Acum exemplele șmechere. Festivalul Sibiul De Odinioară ocupă în august câteva zile Parcul Tineretului, chiar în buza Spitalului. Muzică tare să audă toți pacienții. Cam ca la motocicliștii Red Bull Romaniacs pe Coposu. Organizatorii au co-finanțare de la Primărie, ocupă domeniul public și nu plătesc taxă de ocupare. Anul acesta au renunțat la taxa de intrare, probabil pentru a atrage mai mulți vizitatori la standurile de mâncare și băutură, standuri care plătesc taxă organizatorilor. Primăria Sibiu le percepe 2 lei/mp/zi doar pe zona unde sunt rulote comerciale.

Festivalul Focus in the Park, organizat de fotograful primarului Astrid Fodor. Unul din festivalurile cu cel mai mare buget primit de la Primăria Sibiu. Acesta ocupă o bucată mare din Parcul Sub Arini fără să plătească la domeniul public. Dar are și taxă de intrare la festival.

Acum să stăm strâmb și să gândim logic, nu ca alții de prin Primăria Sibiu. Dacă există o hotărâre de Consiliu Local care prevede reguli de ocupare a domeniului public la evenimente în Piața Mare, de ce nu este valabilă sau să fie extinsă pe tot domeniul public al orașului? Adică dăm din banii contribuabililor 300.000 la Focus in the Park, le dăm gratis și parcul Sub Arini și îi lăsăm și să perceapă bilete de intrare. Este oare legal? Întreb pentru un prieten de la Curtea de Conturi care, poate, de data asta, nu mai e prieten cu știm noi cine, ca să îi permită, ca fostului director, să facă hotel în parcul orașului…

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri