14.1 C
Sibiu
miercuri, 18 septembrie, 2024

Nunți încheiate la spital. Au fost organizate la „Secret Garden” din Cisnădie

Știri din Județ

Locația cochetă „Secret Garden” din Cisnădie, aflată în vecinătatea Aerodromului Măgura, este în mijlocul unui scandal. Mai mulți petrecăreți ar fi făcut toxiinfecție alimentară în urma participării la mai multe evenimente.

Conform DSP SIBIU, în zilele de 16,17 și 18 august, în locația sus amintită au avut loc evenimente – nunți, în urma cărora au apărut cazuri de îmbolnăvire care au ridicat suspiciunea de Toxiinfecție alimentară (TIA).

Numărul persoanelor expuse la risc și numărul celor bolnave a variat de la un eveniment la altul, astfel:
• 16.08 – 119 participanți, cu 17 persoane bolnave (13 adulți , 4 copii)
• 17.08 – 324 participanți, 4 persoane bolnave (adulți)
• 18.08 – 135 participanți, 4 persoane bolnave (adulți)

Cazurile au fost de gravitate ușoară spre medie, având o simptomatologie ce a constat în: dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice, stare generală influențată, subfebrilitate și/sau febră, dureri musculare.

Au fost transportați de urgență la spital :
  • trei copii (din cei patru afectați la primul eveniment), externați după două zile;
  • o gravidă, tot de la primul eveniment, care a refuzat inițial internarea, dar s-a prezentat apoi, după circa 24 de ore, a primit îngrijirile necesare și a fost externată a doua zi.
Conform DSP Sibiu, calea de transmitere prezumptivă ar fi alimentele și apă.

DSP a declanșat ancheta epidemiologică și controlul prin Inspecția sanitară. S-a procedat astfel la recoltarea de probe biologice de la cei trei copii internați (coproculturi și teste de antigene virale). La celelalte două evenimente nu s-au putut face recoltări, deoarece bolnavii nu au prezentat simptome la momentul prezentării (vărsături sau scaune diareice).

Mai mult, au fost luate și probe alimentare, însă doar de la primul eveniment, deoarece, din păcate anunțurile au fost tardive și s-a depășit termenul de 48 de ore de păstrare a alimentelor pentru analize. S-au recoltat, în schimb probe de sanitație (suprafețe de lucru și ustensile – masa inox, farfurie, feliator, tocător, oale, etc.) pentru toate cele trei evenimente, probe de apă și probe biologice de la personalul de deservire, din blocul alimentar (tegumente, exudat faringian, secreții nazale, coproculturi)

În urma controlului și verificărilor efectuate, s-a solicitat efectuarea în regim de urgență a curățeniei și dezinfecției în întreaga unitate, cu dezinfecție suplimentară la blocul alimentar. Urmare rezultatelor preliminare furnizate de către laboratorul DSP, referitor la prezența stafilococului auriu în secrețiile nazale, exudat faringian și pe un tegument la cele 4 persoane din bucătăria unității (bucătar șef și trei ajutoare de bucătar), s-a dispus, cu termen imediat, scoaterea acestora din procesul tehnologic de preparare a hranei din blocul alimentar, dispensarizarea lor prin medical de familie și reintegrarea ulterioară doar după negativarea probelor.

În urma mediatizării cazului, reprezentanții SECRET GARDEN au transmis un drept la replică

Cu mare părere de rău și surprindere ne aflăm într-o situație în care nu am considerat că ne-am putea afla vreodată, deoarece la The Secret Garden calitatea serviciilor noastre, cât și siguranța și sănătatea oaspeților noștri, reprezintă o prioritate absolută.

Suntem deosebit de afectați și știm că scuzele noastre nu sunt suficiente pentru a ameliora neplăcerile cauzate celor afectați.

Întotdeauna am colaborat cu furnizori de materie primă autorizați, care respectă cele mai înalte norme de calitate și igienă, precum Metro sau Miramax. De asemenea, am fost și suntem constant preocupați de prospețimea și calitatea preparatelor noastre, precum și de disciplina cu care se aplică procedurile de igienă personală, igiena spațiilor de preparare a mâncării și a spațiilor anexe. Lucrăm cu personal experimentat și corect instruit, cărora le punem la dispoziție echipamente și substanțe performante de la producători cu renume mondial, precum Ecolab.

Din aceste motive, surprinderea ne-a fost maximă când ne-am văzut confruntați cu reclamații privitoare la preparatele noastre, excluzând din primul moment varianta ca ingredientele folosite, cât și modul de preparare a mâncării, să fi fost deficitar. Respectăm toate normele care sunt impuse de lege, cât și alte norme interne suplimentare, care au menirea de a asigura prestarea serviciilor la cele mai înalte standarde. Si am reușit să facem asta la zeci de mii de meniuri servite până în acest moment, mulțumind prin calitatea serviciilor noastre, sute de miri, părinți sau companii, care au apelat la noi pentru organizarea evenimentelor.

În urma anchetei specialiștilor DSP, am putut să identificăm cauza problemelor ca fiind stafilococul auriu, care s-a strecurat în unele preparate prin intermediul unei părți a personalului nostru. Această concluzie ne-a intrigat, deoarece monitorizăm atent starea de sănătate a personalului în permanență, tocmai pentru a evita astfel de situații, mai ales în contextul actual, caracterizat de infecții gastroenterologice și a noii forme de COVID, care cauzează astfel de simptome.

În urma anchetei noastre interne, am putut să identificăm ca sursă a infecției un colaborator care a suplinit bucătarul adjunct, care a fost operat de apendicită chiar în săptămâna respectivă. În ciuda faptului că bucătarul șef a chestionat colaboratorul cu privire la starea de sănătate, acesta a omis să spună că a suferit de simptome gastrointestinale cu scurt timp în urmă și s-a automedicat, spunând doar că la data respectivă este sănătos, el constituind astfel poarta de intrare a stafilococului auriu în locația noastră.

Ca urmare a acestui episod absolut nefericit, pentru care ne asumăm toată responsabilitatea, am instaurat noi proceduri menite să evite pe viitor asemenea situații și suntem cu atât mai încrezători că vom putea asigura în continuare calitatea serviciilor cu care ne-am obișnuit clienții și invitații.

Privitor la starea de fapt, am sterilizat toate suprafețele de contact în zona de preparare a mâncării în trei rânduri, prin agenți biocizi, mai întâi prin aplicare directă, apoi prin atomizator, cât și prin noua tehnologie de nebulizare, care a fost folosită în întreaga locație pentru a distruge orice forme de eventuale bacterii rămase, și suntem pe deplin încredințați că orice urmă a contaminării a fost eliminată. În acest scop, am colaborat cu firme de specialitate în astfel de proceduri, care au efectuat și testele de rigoare pentru a confirma că spațiile tratate sunt complet sterile.

În urma acestui eveniment total nefericit, rămânem cu gustul amar că un astfel de episod a fost posibil în locația noastră, dar suntem absolut convinși că noile măsuri implementate vor elimina riscul repetării unui astfel de incident în locația noastră și dorim să asigurăm pe această cale mirii și invitații lor că serviciile noastre vor depăși calitatea care i-a convins să ne aleagă în primul rând! ” au transmis reprezentanții The Secret Garden

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. În articolele din presă numărul persoanelor declarate îmbolnăvite este exagerat de mic, eu am fost invitat la evenimentul din data de 17.08.2024, am suferit de toxiinfecție alimentară după eveniment, și știu cel puțin 10 persoane care au pățit la fel. Faptul că nu am fost la UPU Sibiu, deoarece locuim în alte județe, nu disculpă organizatorii sau DSP Sibiu de ceea ce s-a întâmplat și de modul în care s-a făcut analiza acestui caz.
    Din păcate dorința de minimizare a efectelor acestui caz, prin declararea unui număr foarte mic de îmbolnăviri, nu face decât să încurajeze organizatorii că nu sunt trași la răspundere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sergiu Nistor ajunge ambasador în Letonia