14.1 C
Sibiu
vineri, 13 septembrie, 2024

Cel mai vechi incunabul care se păstrează în Biblioteca Brukenthal din Sibiu poate fi admirat în perioada 23 august – 22 septembrie 2024

Știri din Județ

Super quarto libro Sententiarum apărută la Mainz în tipografia lui Peter Schöffer în 13 iunie 1469 și cel mai vechi incunabul care se păstrează în Biblioteca Brukenthal va putea fi admirat  în intervalul 23 august – 22 septembrie 2024, la etajul al doilea din Palatul Brukenthal din Piața Mare, salonul Capodopere.

Volumul impresionează prin multe caracteristici. În primul rând, avem de a face cu ediția princeps a acestei scrieri tomiste. Apoi, dimensiunile impozante, robustețea și vechimea coperților conferă exemplarului o valoare și greutate deosebite. În interiorul cărții, cititorul este întâmpinat încă de la prima pagină cu text de principala inițială pictată manual în nuanțe de roșu, albastru și brun, acompaniată, și ea, de prelungirile  decorative florale ce coboară până la baza paginii. 

Toma d’Aquino, Super quarto libro Sententiarum, Mainz, Peter Schöffer, 13 iunie 1469

Toma d’Aquino (c.1225-1274), Doctor al Bisericii, călugăr dominican, teolog, filosof, jurist și profesor la Universitatea din Paris, este considerat și astăzi printre cei mai importanți teologi și filosofi ai Evului Mediu european. Este fondatorul școlii de gândire tomistă, o filosofie ce are la bază simbioza dintre rațiune și revelația divină. Scrierile sale – de o înțelepciune și finețe intelectuală aparte – i-au adus apreciere internațională și renumele cu rezonanță divină de Doctor Angelicus.  

Biblioteca Brukenthal păstrează în colecțiile ei câteva incunabule cu scrierile lui Toma d´Aquino. Una dintre ele este Super quarto libro Sententiarum, prima operă majoră a teologului italian. Ea a fost scrisă de acesta între anii 1252 și 1256, pe vremea când d´Aquino ținea prelegeri la Universitatea din Paris, cea mai importantă autoritate academică în probleme teologice de atunci sau, după cum o numea chiar papa: „cuptorul în care se coace pâinea intelectuală a lumii latine.”

În această scriere, Toma d’Aquino oferea, așa cum se cerea tuturor celor care doreau să devină magister în teologie, primele sale comentarii la ceea ce era atunci manualul de teologie al studenților din Europa catolică, Sententiarum libri IV (Sentențele) de Petrus Lombardus (c.1100 – 1160). Dumnezeu și Trinitatea, grația divină, îngerii și demonii, virtuțiile și păcatele, raiul și iadul, sacramentele și Decalogul, sunt doar câteva dintre subiectele asupra cărora s-a pronunțat d’Aquino într-o manieră sistematică în această scriere. De-a lungul vieții, el a continuat să sistematizeze cunoașterea teologică din Europa latină și și-a concretizat eforturile intelectuale în ceea ce avea să devină lucrarea sa fundamentală (neterminată ca urmare a unei revelații divine) Summa Theologiae.

Mult timp după moartea lui Toma d’Aquino, odată cu introducerea tiparului mobil în Europa la mijlocul secolului al XV-lea, cererea mare de cărți pentru uzul universităților – tot mai numeroase de altfel – putea fi satisfăcută mult mai rapid și mai eficient. În acel context, la doar 14 ani de la apariția Bibliei lui Gutenberg, Peter Schöffer, tipograf din Mainz, fost colaborator al lui Gutenberg, a început să tipărească mai multe scrieri ale lui Toma d´Aquino. Astfel, în 1467, Schöffer tipărea Secunda Secundae, iar doi ani mai târziu, în 1469, deja menționata Super quarto libro Sententiarum, ediția pe care o prezentăm astăzi.

Volumul impresionează prin multe caracteristici. În primul rând, avem de a face cu ediția princeps a acestei scrieri tomiste. Apoi, dimensiunile impozante, robustețea și vechimea coperților conferă exemplarului o valoare și greutate deosebite. În interiorul cărții, cititorul este întâmpinat încă de la prima pagină cu text de principala inițială pictată manual în nuanțe de roșu, albastru și brun, acompaniată, și ea, de prelungirile  decorative florale ce coboară până la baza paginii. Nu în ultimul rând, pe lângă faptul că este ediția princeps și că a fost tipărită de unul dintre primii tipografi europeni, Super quarto libro Sententiarum apărută la Mainz în tipografia lui Peter Schöffer în 13 iunie 1469 este și cel mai vechi incunabul care se păstrează în Biblioteca Brukenthal.

Așadar, vă așteptăm să admirați și dumneavoastră această ediție deosebită la etajul al doilea din palatul Brukenthal din Piața Mare în intervalul 23 august – 22 septembrie 2024

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Posturi vacante la cantina Arhiepiscopiei Sibiu

BCR Sibiu Open se apropie de start