13.1 C
Sibiu
miercuri, 18 septembrie, 2024

Rolul igienei orale în prevenirea bolilor gingivale

Știri din Județ

Nu ignora bolile gingivale! Acestea pot conduce treptat către afecțiuni complexe și, în cele din urmă, către pierderea dinților! De câte ori ai primit acest sfat? Suntem convinși că și medicul tău îți vorbește adesea despre prevenție, despre confortul pe care îl poți avea odată ce devii conștient de importanța igienei orale în prevenția bolilor gingivale.

Simți că gingiile tale sunt inflamate? Parcă și-au schimbat culoarea în ultima perioadă? Ia legătura cu medicii de la LLLDental pentru a beneficia de un plan de tratament în stadiu incipient de boală. Sigur că cel mai bun scenariu ar fi să previi aceste tratament. Cum? Stabilindu-ți o rutină strictă de îngrijire. Mai multe detalii despre rolul igienei orale găsești în rândurile următoare.

Ce sunt bolile gingivale?

Bolile gingivale sunt infecții bacteriene care, în primă fază, afectează gingiile, dar, odată cu trecerea timpului, ajung la os și la țesuturile de susținere, distrugându-le. Netratate la timp, aceste boli gingivale pot conduce la parodontoză și, mai târziu, la pierderea dinților. Ce este parodontoza? O inflamație gravă care afectează gingiile, osul alveolar, ligamentul și cementul radicular.

Factori de risc pentru bolile parodontale

Sigur că există pacienți care sunt mult mai predispuși bolilor parodontale, iar aici ne referim, mai ales la:

  • Igienă orală necorespunzătoare: Pacienții care nu și-au creat o rutină de îngrijire riguroasă;
  • Fumatul: Pacienții care fumează au, de regulă, mai multe probleme de imunitate;
  • Diabetul: Persoanele cu diabet au un sistem imunitar slăbit, deci sunt mult mai predispuse la infecții;
  • Medicamente: Persoanele care iau anumite tratamente pe perioade îndelungate sunt, de asemenea, mult mai predispuse bolilor gingivale;
  • Sarcina: Gravidele trec prin schimbări hormonale majore. Aceste schimbări afectează direct lupta organismului cu infecțiile și bacteriile de orice fel.

Rolul igienei orale în prevenirea bolilor gingivale

Igiena orală este arma noastră în lupta cu bolile gingivale și, dacă stai să analizezi cu atenție, e și o variantă foarte ieftină. Iată care este rolul igienei orale în prevenirea bolilor gingivale:

  • Placa bacteriană: Această peliculă albă și lipicioasă se formează zilnic pe dinți, dar poate fi îndepărtată eficient prin periaj. Odată cu trecerea timpului se întărește și se transformă în tartru. Nu e un capăt de țară, dar tartrul se elimină doar în cabinetul medicului stomatolog. Distracția abia acum începe. Dacă nici tartrul nu este eliminat, încep să apară problemele gingivale;
  • Inflamația gingiilor: Bacteriile din gură irită gingiile. În timp, acestea vor afecta și țesuturile de susținere ale dinților;
  • Parodontita: Dacă gingivita (o formă ușoară a bolii parodontale) nu este tratată cu responsabilitate, boala va progresa către parodontită. Efectele pot fi devastatoare.

Cum ne ajută igiena orală să prevenim bolile gingivale?

Încă te întrebi cum ne ajută igiena orală să prevenim bolile gingivale? Prin periaj, ață dentară și duș bucal îndepărtăm zilnic placa bacteriană, evitând apariția tartrului. De altfel, o bună igienă orală reduce inflamația și previne apariția bolilor.

Cum se realizează o igienă orală corespunzătoare?

Igiena se realizează de două ori pe zi, adică în fiecare dimineață și seară. Iată ce trebuie să faci:

  • Periază-ți dinții timp de 2 minute, folosind o pastă de dinți cu fluor și o periuță moale;
  • Folsește ață dentară și duș bucal pentru a curăța și spațiile greu de accesat cu periuța;
  • Clătește-ți gura cu apă de gură pentru a reduce numărul bacteriilor;
  • Mergi regulat la stomatologie pentru a depista din timp eventualele probleme.

În final, igiena orală trebuie să reprezinte o normalitate pentru noi toți. Curăță-ți dinții în fiecare dimineață și seară! Te asigurăm că vor fi cele mai bune 5 minute investite în propria sănătate.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sergiu Nistor ajunge ambasador în Letonia