13.1 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

EDITORIAL: Cum să pierzi alegerile, dar să rămâi candidat. Cazul AUR Sibiu

Știri din Județ

Cum liniștea s-a lăsat momentan după tumultul alegerilor locale, organizațiile de partid au făcut analize și au luat decizii… contradictorii. Dacă la PNL Sibiu, președintele Adrian Bibu, fost candidat la Primăria Sibiu a fost schimbat din funcție pentru rezultatele slabe ale organizației, la USR și AUR, alte două partide cu rezultate slabe între scorul candidatului la Primăria Sibiu și cel la consiliul local, politicienii perdanți au fost promovați mai departe la parlamentare. Despre organizația PSD Sibiu putem comenta la fel, dar aici candidatul nu mai este în cărți la parlamentare. Iar FDGR nu are interes la alegerile pentru parlament.

O analiză rapidă a rezultatului alegerilor pentru Consiliul Local Sibiu ne arată că FDGR a păstrat același număr de locuri, la fel și ADU, alianța moștenitoare a USR. PNL a pierdut drastic, iar PSD și AUR au crescut.

Comparativ cu rezultatele candidaților respectivelor partide la postul de primar, situația este diferită. Cu Fodor câștigătoare și independentul Găvozdea pe locul 2, Adrian Bibu de la PNL a scos un scor asemănător cu partidul său.

Dar la AUR, USR (ADU) și PSD scorurile candidaților au fost net inferioare partidului. Rezultă întrebarea firească în aceste cazuri dacă un tras în jos partidele prin prestația lor? Și dacă merită acești lideri să mai reprezinte partidele respective mai departe la alegerile parlamentare? Se pare că în cazul ADU (USR) și AUR, răspunsul este da!

USR a anunțat deja candidații la parlamentare, iar Ruxandra Cibu Deaconu, perdanta de la Primăria Sibiu, mult sub scorul partidului, va candida mai departe pentru un post la București.

O analiză aparte merită cazul AUR. Partidul este la prima intrare în Consiliul Local Sibiu. A câștigat două locuri și mulți analiști locali cred că meritul este în mare măsură a candidaților de pe locurile 3 și 4, adică preotul Curiban din strada Lungă și fostului polițist Marian Răduinea. Teoretic niciunul nu a intrat în consiliul local, primele locuri fiind ocupate de deputatul Sebastian Suciu, care a candidat și la Primăria Sibiu și de inspectorul școlar Constantin Dincă.

Dacă ne uităm la numărul de voturi, Sebastian Suciu a obținut 3402 voturi la postul de primar, pe când partidul a strâns 5163 de voturi la Consiliul Local Sibiu. Asta ne arată un dezechilibru intern major. Spre comparație la Consiliul Județean și președenția instituției, scorurile pentru AUR au fost asemănătoare. Sava, fostul director al Aeroportului Sibiu a strâns 18.879 de voturi, iar partidul 21.633. Chiar dacă diferența ca număr de voturi este asemănătoare cu cea de la Sibiu, procentual avem un major semnal de alarmă.

Mulți s-au aștepta ca AUR să desemneze pe Marian Răduinea drept candidat la Primăria Sibiu. Mult mai vocal și mai acid la adresa actualei conduceri, Răduinea a făcut personal de luni bune o campanie furibundă contra lui Fodor și FDGR. Dar AUR a mers pe mâna președintelui organizației, dr. Sebastian Suciu, un personaj moale, inexpresiv și fără calitățile liderilor AUR din țară.

După alegerile parlamentare din 2020, AUR a câștigat în județul Sibiu un post de senator și unul de deputat. Ambii nu s-au așteptat, mai ales că alegerea lor a venit prin redistribuirea voturilor. Spre exemplu, în municipiul Sibiu, în 2020 la alegerile parlamentare pentru Camera Deputaților, Sebastian Suciu și AUR au scos doar 3054 de voturi, dar a intrat în Parlament prin matematica redistribuirii. Deși cei doi aleși de atunci puteau construi patru ani pe acel start, ei nu au reușit să se impună ca imagine publică în județ. Poate sunt bine văzuți în interiorul partidului, dar din afară sunt invizibili.

Alți membrii AUR din Sibiu sunt mult mai vocali în spațiul public și se disting conform imaginii de lider AUR impusă de George Simion. Dar nu sunt promovați în prima linie. Acum, când AUR va stabili candidații la parlamentare, devine evident că primul pe listă la Camera Deputaților va fi din nou dr. Sebastian Suciu. Dar cu scorul său de la Primăria Sibiu va duce partidul în cap la municipiu, ceea ce nu știu dacă va conveni lui George Simion și mai marilor AUR de la București.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri