16.2 C
Sibiu
joi, 19 septembrie, 2024

Sibiul găzduiește a 9-a Adunare Generală a bisericilor protestante din Europa

Știri din Județ

Biserica Evanghelică din Sibiu a fost astăzi gazda ceremoniei de deschidere a celei de-a 9-a Adunări Generale a bisericilor protestante din Europa. Evenimentul are loc până în 2 septembrie și este marcat de momente importante pentru comunitatea protestantă europeană.

„În lumina lui Hristos – chemat la speranță” acesta este sloganul celei de-a 9-a Adunări Generale a Bisericilor Protestante din Europa.

„Într-o perioadă în care valorile de bază despre care se credea că sunt sigure sunt din nou puse sub semnul întrebării, este util să ne asigurăm de fundamentele vieții și ale credinței noastre și să ne orientăm în consecință. Strapline vrea să stabilească un semn împotriva defetismului pentru că noi, creștinii, nu suntem fără speranță. Lumina lui Hristos strălucește și în lumea noastră de astăzi și hrănește speranța în noi, în țările noastre, în bisericile noastre.”, este mesajul dr. John Bradbury, președintele Adunării Generale a Bisericilor Protestante din Europa.

Cei 200 de delegați europeni vor dezbate problemele curente ale bisericii, dar vor primi și noi membrii în comuniunea bisericilor protestante europene, Biserica Evanghelică din Georgia și Caucazul de Sud, Biserica Luterană din Islanda și Biserica Luterană din Ucraina.

Participanții vor vizita mai multe biserici și locații din județul Sibiu, dar vor avea și dezbateri pe teme religioase de actualitate.

Boicotul bisercii reformate din Ungaria

Reprezentanții Bisericii Reformate din Ungaria au anunțat că nu vor participa la această Adunare Generală. În 2009, șapte biserici reformate din țările Ungaria, România, Slovacia, Serbia, Croația și Ucraina au reînființat Biserica Reformată Maghiară, care și-a pierdut unitatea istorică ca urmare a tratatelor de pace din secolul al XX-lea.

Motivul acestei decizii este că pe ordinea de zi a următoarei Adunări Generale este inclus un raport privind procesul de studiu „Gen – Sexualitate – Căsătorie – Familie” inițiat de ultima Adunare Generală din 2018. Cele două districte bisericești ale Bisericii Reformate din România pe motivele de preocupări teologice substanțiale cu privire la document, au cerut ca acest punct să fie eliminat de pe ordinea de zi a Adunării Generale și s-au retras din rolul lor de gazde atunci când acest lucru nu s-a întâmplat. În perioada premergătoare deciziei, secretarul general al CPCE, Mario Fischer, s-a deplasat la Cluj-Napoca (Kolozsvár) și a vorbit cu liderii bisericii.

Biserica Reformată Maghiară afirmă clar că retragerea din Adunare nu pune în pericol comuniunea bisericească ca atare sau cooperarea ulterioară în aceasta.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Sf. Mihail, organizate la Cetatea din Cisnădioara