12.3 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

EDITORIAL: Chiar nu mai are PSD Sibiu oameni de apelează la…?!

Știri din Județ

Este dezbatere mare și la PSD Sibiu pentru listele pentru alegerile parlamentare. Jocurile par făcute, dar nu definitiv. Însă, surprinde o situație demnă de cascadorii râsului în care fostul senator USR, Claudiu Mureșan, acum este cocoțat pe locul 1 la Senat în județul Sibiu din partea PSD. După eșecul lamentabil de la Primăria Mediaș, vine întrebarea normală cum de Mureșan mai poate emite pretenții în PSD? Sau are alte calități de care nu știm noi? Să analizăm.

Despre senatorul Claudiu Mureșan aș putea scrie un serial întreg cu picanterii și multe lucruri puțin sau deloc știute. Dar încep prin a analiza singurul parlamentar DUPLICITAR din actualul mandat. Claudiu Mureșan a fost ales senator pe listele USR în anul 2020, nu datorită voturilor obținute de el, ci datorită scorului bun al partidului de atunci pe județul Sibiu. Că dacă ne uităm la numărul de voturi, în Mediaș, USR în 2020 la Parlamentare a obținut 2.466 de voturi din totalul de peste 27.000 din județ obținute atunci de USR. Și a primit locul de senator prin conjuctura și legislația românească a repartizării locurilor.

Bun. Odată ales Claudiu Mureșan a stat cuminte câteva luni, apoi brusc a început cu declarații politice și interpelări. Dar ce să vezi: Claudiu Mureșan ataca în descursurile rostite la Senat…. PSD! Da, același PSD în care a trecut în septembrie 2023.

Redau mai jos mostre din discursurile sale când era încă USR-ist, anti-PSD:

Dar în septembrie 2023, brusc, Claudiu Mureșan a uitat toate aceste discursuri și toate declarațiile din campania electorală din 2020, când înfiera PSD-ul la Mediaș și prin Dumbrăveni. La vremea respectivă, liderul PSD Sibiu, Bogdan Trif, deputat și el, s-a lăudat cu achiziția făcută la Senat. Și avea dreptate. Până la urmă PSD a câștigat încă un senator, după alegeri. Și nu a fost singurul parlamentar din țară migraționist spre PSD, dar unicul din județul Sibiu. Știu, mai este unul migraționist, Constantin Șovăială. Dar în cazul respectiv vorbim de o scindare a PNL, pentru că Forța Dreptei asta a fost: o fracțiune ruptă din PNL. Care nu m-ar mira să vedem că va reveni la mama PNL în curând.

Înțeleg decizia pesediștilor de a se folosi în actualul mandat de votul din Parlament al senatorului Claudiu Mureșan, trecut de la USR la PSD. Dar să îl pui din nou candidat la Senat, pe primul loc, mi se pare o greșeală fatală. Mai ales în anul în care PSD are șanse mari să scoată în județul Sibiu un senator și un deputat, adică mai mult ca în 2020. Și poate chiar un al doilea deputat, dar depinde de loteria redistribuirii mandatelor.

Păi chiar nimeni din PSD Sibiu nu a analizat rezultatele la alegerile locale din Mediaș? Chiar nimeni nu a văzut că toate promisiunile și laudele lui Claudiu Mureșan care se dădea marele câștigător al Primăriei Mediaș au fost un mare fâs?! Să analizăm! Claudiu Mureșan a scos la funcția de primar doar 2015 voturi, adică 10,44%, sub propriul partid care la Consiliul Local Mediaș a scos 12,8%. Mulți spun în Mediaș că rezultatul dezastruos scos de PSD se datorează lui Mureșan, care a tras în jos partidul. Mai ales că pe plan județean, la alegerile locale din vară, PSD Sibiu a fost pe val și a reușit un scor foarte bun de peste 21%, destul de aproape de PNL.

Chiar nimeni din PSD nu a văzut că la Mediaș partidul a scos 5% din voturile totale ale partidului din județ, când potențialul municipiului era de minim 12% din total județ dacă nu mai mult, conform statisticilor? Nimeni nu a sesizat că acest Claudiu Mureșan a scos sub scorul candidatului PSD din 2020 de la Mediaș, Mihai Macavei?

Și acum să vii ca partid să susții la Senat pe locul 1 tot pe perdantul Claudiu Mureșan mi se pare că vrei, intenționat, să pierzi în județul Sibiu locuri de parlamentar. Dacă PSD nu avea oameni de valoare în județul Sibiu, înțelegeam. Dar, culmea, are! Păi când ai un Dumitru Beschiu, om cu imagine în Mărginime, dar și în județ, cu conexiuni la București, dar îl ții în linia doi, cu puține șanse, sau alți lideri din PSD din județ dați deoparte, doar pentru a face loc lui Claudiu Mureșan venit din USR, adică un traseist, se numește…. hai că mă abțin!

Am cercetat istoricul senatorului Claudiu Mureșan, înainte de a ajunge parlamentar de conjuctură. Dacă te uiți pe CV-ul său pare un om cu funcții grele în mediul privat de mare șef pe la companii mari. O analiză atentă, însă, arată că a deținut funcții mari în firmele Dafora și Condmag, ambele din industria petrolieră, ambele controlate de omul de afaceri medieșean Gheorghe Călburean și ambele băgate în faliment fix pe când Claudiu Mureșan era mare CEO și CRO pe acolo. Ciudat, nu? Dacă mergi mai adânc și cauți în istoricul senatorului traseist dai de alte firme falimentare sau posturi micuțe, dar pompos prezentate.

Și dacă tot sapi descoperi că după ce a terminat liceul din Dumbrăveni în 1989, Claudiu Mureșan a luat o pauză… de 3 ani! Iar din 1992 a început să lucreze la Întreprinderea de Sere Dumbrăveni. Că încă mai exista. După plecarea sa în 1998 a luat-o și compania aceea în jos. Nicio legătură cu el de data asta. Era doar o altă intreprindere de stat ce trebuia falimentată de băieții deștepți. Dar nu veți găsi munca sa de jos la Serele Dumbrăveni pentru că în CV, senatorul își trece numele mai nou al firmei, DUSER SA, unde era controlor.

Mă mai suprinde și faptul că în toți anii cât era la Serele Dumbrăveni, Claudiu Mureșan a fost și student la ASE (Academia de Științe Economice) București. Timp de 5 ani, semn că a făcut la fără frecvență facultatea. Sau poate ne explică el cum a reușit să facă o facultate din București de 4 ani în 5, din Dumbrăveni!

Și dacă nici educația, nici activitatea profesională nu impresionează la Claudiu Mureșan, iar activitatea politică s-a văzut că a variat în funcție de stăpân, ba anti-PSD, ba pro-PSD, cum să pui pe listele de senat pe locul 1 la PSD Sibiu un asemenea individ? Pe ce criteriu? Măcar să știm și noi cum se promovează valorile județului în parlament!

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri