12.3 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

„Green Museums” a reunit la Sibiu specialiști din domeniile festivalier și muzeal, din România și Norvegia

Știri din Județ

GREEN MUSEUMS: Împreună pentru experiențe culturale sustenabile

În perioada 16-18 august 2024, a avut loc, la Muzeul ASTRA din Sibiu, evenimentul GREEN MUSEUMS, o inițiativă bilaterală organizată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia. Evenimentul a reunit specialiști din domeniile festivalier și muzeal, din România și Norvegia, pentru a explora soluții inovatoare și sustenabile în organizarea de evenimente culturale și pentru a promova colaborarea bilaterală între 16 muzee în aer liber și 20 de festivaluri din cele două țări.

Obiectivul principal al GREEN MUSEUMS a vizat facilitarea dialogului și schimbului de bune practici între experții culturali din România și Norvegia, cu scopul de a încuraja tranziția verde și abordarea sustenabilă în organizarea evenimentelor culturale. În cadrul acestui eveniment, accentul a fost pus pe crearea de parteneriate durabile și pe promovarea unor experiențe culturale complexe care să respecte și să protejeze mediul înconjurător.

Pe parcursul celor trei zile ale întâlnirii, participanții au avut ocazia de a lua parte la o serie de workshopuri interactive, sesiuni de networking, discuții tematice și vizite ghidate atât în Sibiu, într-o activitate tip Aventură urbană/ Urban adventure, cât și în Muzeul ASTRA. Evenimentul a coincis cu desfășurarea ASTRA Rock Festival, un exemplu de bună practică în valorificarea sustenabilă a patrimoniului muzeal și creșterea audienței prin dezvoltarea de oferte culturale altfel decât cele obișnuite într-un muzeu.

Directorul UMP (Unitatea de Management al Proiectului), Bogdan Ștefan Trîmbaciu:

  „GREEN MUSEUMS a reușit cu succes să aducă laolaltă experți și instituții din România și Norvegia pentru a explora noi modalități de a asigura sustenabilitatea evenimentelor culturale. Acest proiect reflectă angajamentul nostru față de conservarea patrimoniului cultural și de dezvoltarea unor soluții inovatoare pentru atragerea unui public nou în muzeele în aer liber, răspunzând totodată provocărilor actuale. UMP se concentrează pe crearea unor platforme de colaborare eficiente și pe implementarea unor proiecte care să genereze un impact pozitiv și de durată. Succesul nostru se datorează unui efort colectiv, iar implicarea activă a Ministerului Culturii și a instituțiilor culturale demonstrează că, atunci când colaborăm, putem obține rezultate remarcabile în beneficiul întregii societăți.”

Activități și workshop-uri interactive: Programul evenimentului a inclus activități menite să inspire și să educe participanții în privința practicilor sustenabile. Workshop-ul „Greening Ourselves (and the World)”, susținut de Julie Forchammer și Erlend Eggen de la Klimakultur (Norvegia), a oferit participanților un cadru de discuție despre modalități rapide și eficiente de a implementa măsuri sustenabile în sectorul muzeal și al festivalurilor. Aceștia au subliniat importanța accelerării eforturilor privind tranziție verde și au invitat participanții să găsească soluții inovatoare pentru provocările actuale referitoare la: energie, mobilitate verde, economie circulară, sponsorizări, condiții climatice extreme etc..

Într-un alt workshop, Roxana Cojocaru, Director Executiv la Social Innovation Solutions, a prezentat metode concrete prin care festivalurile și muzeele pot deveni sustenabile, utilizând studii de caz, inclusiv concertele Coldplay din România, pentru a ilustra impactul practic al acestor măsuri. Utilizând o structură dezvoltată de coordonatorul workshopului, participanții au putut explora elemente ce vizează capacitatea unei oganizații de a face primi pași către derularea de activități și evenimente culturale prietenoase cu mediul înconjurător.

Paneluri tematice și bune practici: Evenimentul a găzduit paneluri importante dedicate bunelor practici în muzee,panel moderat de Bård Bielarsen (Artă și Cultură Norvegia),  dar și la festivaluri, panel moderat de Jenny Ulleland (Norwegian Live). Participanții, inclusiv reprezentanți ai unor instituții și festivaluri de renume din România precum Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Electric Castle și Summer Well, au discutat despre propria experiență în integrarea  sustenabilității în organizarea de evenimente și despre implicarea comunităților locale în aceste demersuri.

Activități practice și vizite ghidate: Pe lângă discuții, participanții au avut ocazia să asiste la activități practice în cadrul unor ateliere de meșteșuguri tradiționale (Patrimoniu pentru viitor/Heritage for tomorrow) și de explorare a sustenabilității materialelor naturale (Sustenabilitatea lemnului/ Wood Sustainability),susținute de Andreea Ciortea de la No’hai Production.

De asemenea, vizitele ghidate prin Muzeul ASTRA și activitățile conexe din cadrul ASTRA Rock Festival au oferit un exemplu de bună practică în valorificarea sustenabilă a patrimoniului cultural.

Ciprian Ștefan, Directorul General al Muzeului ASTRA:

  „A fost o mare onoare pentru Muzeul ASTRA să găzduiască evenimentul GREEN MUSEUMS și să contribui personal la succesul acestuia. Muzeul ASTRA a servit drept exemplu de bună practică în valorificarea patrimoniului cultural într-un mod sustenabil. Acest eveniment a subliniat importanța colaborării interculturale și a schimbului de idei inovatoare între România și Norvegia. Cred că am făcut un pas important în direcția unei mai bune integrări a sustenabilității în sectorul cultural și am fost încântat să văd atât de multe idei promițătoare și soluții practice discutate.”

Constantin Chiriac, Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu:

  “Mă bucur că structurile importante din România nu doar că au început să înțeleagă, dar și să dezvolte proiecte de mare valoare, cum este UMP, una dintre puținele structuri din România care nu a eșuat în niciun proiect. Acest succes trebuie pus în valoare și replicat.

Cultura nu este un consumator de fonduri, ci un factor care, pe termen lung, generează boom-uri economice. Un exemplu concret este Sibiul, care, prin investițiile constante în cultură, aduce un plus de 4% în economia locală, fără a menționa beneficiile legate de vizibilitatea internațională și de calitatea vieții unei comunități.

Cred că educația trebuie adaptată la nevoile de astăzi și de mâine, în special, la noile locuri de muncă. S-a creat deja o nouă zonă festivalieră, unde este nevoie de specialiști în tehnică, sunet, lumini etc și toate aspectele necesare pentru dezvoltarea unui proiect de succes.  Aceste joburi nu există încă, și este necesar să dezvoltăm, chiar acum, o procedură prin care învățământul dual să poată crea aceste oportunități.”

Un moment important al evenimentului GREEN MUSEUMS a fost marcat de concertul trupei norvegiene Enslaved pe scena ASTRA Rock Festival. Facilitarea acestui concert a reprezentat un exemplu de schimb cultural între România și Norvegia, subliniind legătura strânsă dintre GREEN MUSEUMS și festivalul de rock, ambele angajate în promovarea dialogului intercultural.

GREEN MUSEUMS a fost un real succes, nu doar prin prisma participării numeroase, dar și prin contribuțiile valoroase aduse de experții și participanțiiimplicați.Evenimentul a consolidat relațiile bilaterale între România și Norvegia, creând un cadru propice pentru discuții constructive și dezvoltarea de noi modalități de valorificare a patrimoniului cultural într-un mod sustenabil: „GREEN MUSEUMS a creat contextul pentru idei noi despre cum să mă pregătesc și să iau decizii bune de management în ceea ce privește organizarea unui eveniment cultural sustenabil. (…) Am plecat cu sentimentul unei noi familii multiculturale, știind că am găsit noi prieteni și viitori parteneri de proiecte”, a declarat unul dintre participanți

GREEN MUSEUMS este o inițiativă bilaterală implementată de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, în parteneriat cu Artă și Cultură din Norvegia, în calitate de partener de Program, și finanțată cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral, gestionat de Punctul Național de Contact din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri