17.9 C
Sibiu
joi, 19 septembrie, 2024

EDITORIAL: Ce bine este să fii polițist în România, să te apere structura

Știri din Județ

Când vorbești de mafie, te gândești la sicilieni. Termenul este folosit mai larg în limba română pentru a defini, conform DEX „Grup de persoane legate între ele prin preocupări comune și care își apără cu orice preț interesele”. Și grupările acestea sunt adesea văzute în România ca structuri ale traficanților de droguri, persoane, hoți etc. Dar cum poți defini o rețea de oameni care lucrează în Poliția Română și, în același timp, se protejează reciproc în activitățile extra-profesionale, dar comerciale, cât și atunci când comit infracțiuni? Întreb și eu că nu mă pricep la definiții juridice.

În ultimii 20 de ani s-a creat, voit, politic, un haos legislativ în ce privește statutul polițistului și dreptul său de a lucra în altă parte în timpul liber sau de a avea afaceri. S-au schimbat și abrogat legi după legi. Conform unor interpretări, anumiți polițiști au voie să aibă anumite firme sau locuri de muncă. Dar mulți se feresc să le aibă pe numele lor, pentru că legea este interpretabilă, încă.

Așa că avem mulți polițiști din județul Sibiu, județ care ne interesează, dar sunt și mulți în toată România, care au firme pe numele părinților, bunicilor, fraților, prietenilor etc. Dar de fapt ei le administrează. Până la urmă nu asta ar fi problema, deși când au tot cerut măriri salariale și sporuri au cerut și pentru că ei nu pot face alte activități, în calitate de funcționari cu regim special. Din partea mea să facă, dacă este legal, dar la vedere și la fel ca restul prostimii.

Ce te faci, însă, când ai polițiști care au firme de taxi pe numele mamei și colegii săi de la Rutieră nu îi amendează angajații/colaboratori? Ce te faci dacă un asemenea taximetrist de la o firmă din asta bate un jurnalist în plină stradă și dosarul de anchetă, ajuns la Poliție, este acoperit de praf? Sau polițiști cu firme de transport, comerț vehicule, construcții, baruri etc, care mereu sunt scutiți de controale.

Uite că mai mai avem un caz. Un polițist de la IPJ Sibiu, în timpul liber, cum ne transmit în comunicat oficial cei de la Poliția Sibiu, a bătut un tânăr șofer în trafic la Cisnădie. Noroc de camera de bord și de filmarea postată de noi la ziar. Altfel cazul se mușamaliza. Cei de la Poliția Cisnădie, care mereu se dau tartori în trafic, acum au tăcut mâlc. Pentru că știau că respectivul polițist bătăuș stă în Cisnădie cu soția și ea tot în Poliție. Și au încercat să nu înregistreze plângerea penală a victimei. Noroc de părinții tănărului care au insistat. Și așa, dacă nu ajungea în presă cazul, dosarul se prăfuia.

Există și în acest caz multiple întrebări pe care ancheta internă declanșată în IPJ Sibiu trebuie să le răspundă, dar și procurorii trebuie să țină cont de ele. În primul rând clar trebuie anchetat cazul de violență asupra celuilalt șofer nevinovat. Este un dosar penal clar de violență, vătămare corporală. Înregistrarea video este evidentă. Dar trebuie anchetați și angajații de serviciu de la Poliția Cisnădie care nu au dat curs unui apel 112 și au refuzat inițial să înregistreze plângerea. Cum bine spune mama victimei poate șoferul bătăuș din Poliție era băut sau drogat. L-au chemat abia luni la serviciu să îl testeze?

O altă problemă este ce lucrează acesta în timpul liber cu platforma de transport mașini. Bine, firma este pe numele mamei lui, că așa este moda în Poliție, dar în imagini se vede că el face transportul. Are carte de muncă la firma mamei sale? Nu, pentru că în declarația de avere nu apare altă sursă de venit. Vinde și mașini aduse de prin alte țări, cum fac alți polițiști? Nu știm.

Dacă mai aud odată că șeful IPJ Sibiu nu știe despre ce lucrează în timpul liber angajații săi, mă prăpădesc de râs. Oare nu mai există departament intern care verifică angajații MAI? Faptul că mulți sibieni știu polițiști cu diferite firme pe numele rudelor și ei sunt de facto beneficiarii finali ai acestor firme, cum de nu este cunoscut în IPJ Sibiu? Sau este o lege a tăcerii și a acoperirii reciproce între polițiști?

Iar vor sări cei din sindicatul polițiștilor să mă atace, pentru că le dezvăluim matrapazlâcurile unor colegi. Dar nu ar fi bine să curățăm Poliția de acești milițieni? Păcat de restul polițiștilor corecți, pentru că sunt băgați de oameni în aceeași oală cu acești indivizi și profesia se duce de râpă în percepția publică.

La IPJ Sibiu, în ultimii ani, au fost mult prea multe cazuri de polițiști corupți, violenți ori degenerați, dovediți de procurori și anchetați. Alții, încă, au scăpat. Dar nu cred că nimeni din IPJ Sibiu nu știa ce fac ei.

Hai să mai fac o precizare. De dimineață, astăzi, colegul meu întreabă oficial la IPJ Sibiu despre șofer. Noi deja știam pe surse cine este. La IPJ Sibiu nu se știa, oficial, nimic și se ancheta cazul ca oricare altul. Deși din video, mulți polițiști l-au recunoscut pe colegul lor. După ce am dat noi știrea cu numele polițistului, a apărut rapid și un comunicat oficial al IPJ Sibiu care recunoaște că șoferul violent este polițist. Apoi un atac virulent cu reclamații care ne suspendă pagina de Facebook a ziarului. Am recuperat-o în câteva minute. Dar a fost prea evident că prietenii polițiști ai violentului milițian au avut o țintă în ziarul nostru. Și nu este prima dată, când unii polițiști ne iau la țintă, mai ales că dezvăluim afacerile lor pe numele rudelor.

Poate este timpul să vină la Sibiu corpul de control al MAI. Să facă lumină. Slabe șanse, la câți sibieni proveniți din IPJ Sibiu sunt acum în structurile de conducere ale MAI. Dar speranța moare ultima. Nu vreau să vedem un nou dosar penal al unui polițist pus la păstrare până iese respectivul la pensie anticipat, ca în alte cazuri.

Și vreau să văd mai multă transparență de la IPJ Sibiu când este vorba de polițiști. Nu protecție, nu tăcere, din contră, expus cazul public și dat exemplu. Pentru că altfel credibilitatea instituției și așa amărâtă dispare de tot.

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Nu mă miră nimic ! Poate aflăm că se ocupă clsi cu prostituate cate unii. .pe alea de pe bara Trakia / pe DN la ieșirea din Sibiu spre Brașov……nu le vede nimeni și oare al cui centru de profit pe Aleea Monument ora fi?
    Zi / noapte tot așa……
    Multă mizerie umană !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri