12.3 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

ISU SIBIU despre unitățile de învățământ: „Au fost găsite 64 de nereguli, fiind aplicate amenzi de peste 70.000 de lei”

Știri din Județ

În cadrul unei conferințe de presă organizată în sistem integrat la sediul IPJ Sibiu, Locotenent colonel Trefaș Lucian – Inspector Șef al ISU SIBIU a vorbit despre procedeele prin care s-a asigurat un climat de siguranță în procesul de învățământ.

Conform acestuia, în anul școlar 2023-2024, ISU Sibiu a derulat mai multe acţiuni orientate spre consolidarea protecției în instituțiile de învățământ. Astfel, au fost desfășurate controale de prevenire la un număr de 15 unități de învățământ cu personalitate juridică, ce administrează un număr de 69 de clădiri de învățământ. În urma controalelor au fost identificate 64 de nereguli, fiind aplicate următoarele sancțiuni: 17 avertismente și 6 amenzi contravenționale în cuantum total de 79.000 de lei.  

Principalele nereguli constatate în urma controalelor au fost: reducerea gabaritelor căilor de evacuare prin depozitarea diferitelor materiale, neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, nemarcarea căilor de evacuare pentru persoane în caz de incendiu cu indicatoare standardizate, neasigurarea necesarului minim de stingătoare portabile cu pulbere, neverificarea instalației electrice, lipsa autorizației de securitate la incendiu etc.

Controalele desfăşurate includ şi executarea de exerciţii de alarmare și evacuare, cu angrenarea elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar, scopul acestor exerciții fiind acela de formare a deprinderilor necesare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă. Astfel, au fost executate 26 exerciții de evacuare/intervenție la care au participat peste 2000 persoane.

De asemenea, tot pentru instruirea copiilor, tinerilor și personalului din cadrul unităţilor de învăţământ, ISU Sibiu a desfășurat și activităţi de informare preventivă şi educare a elevilor în ceea ce privește comportamentul în cazul producerii unui incendiu sau a altor situaţii de urgenţă, activități desfășurate sub forma unor lecții deschise la care au participat peste 200 elevi și profesori.

Din punct de vedere al avizării – autorizării în ceea ce privește securitatea la incendiu, s-a făcut tot posibilul ca personalul inspectoratului să vină în întâmpinarea beneficiarilor, pentru soluţionarea situaţiilor existente şi acordarea asistenţei tehnice de specialitate necesare.

În ceea e privește avizele și autorizațiile de securitate la incendiu, din totalul celor 185 unități de învățământ cu personalitate juridica, 92 nu fac obiectul autorizării, 50 au obținut autorizația de securitate la incendiu, iar 43 sunt neautorizate dar care, unele se afla în diferite etape ale procesului de avizare – autorizare ca urmare lucrărilor de modernizare sau extindere desfășurate. 

În perioada 2023-2024 au fost emise 10 autorizații de securitate la incendiu pentru unități de învățământ și 65 de avize de securitate la incendiu, pentru lucrări la clădiri de învățământ. 

Pe de altă parte, precizăm faptul că deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu nu exclude riscul producerii unui incendiu, aşa cum nici lipsa acestui document administrativ nu duce la creșterea riscului producerii unui incendiu atâta timp cât sunt îndeplinite celelalte măsuri de apărare împotriva incendiilor necesar a fi luate pe timpul exploatării clădirilor.

În final, Inspectorul Șef – Lt. col. Trefaș Lucian a precizat faptul că „Asigurarea unui climat de siguranță în școli nu este pentru noi doar un obiectiv, ci și o obligație morală față de copii noștri și de aceea trebuie să fim vigilenți și responsabili în toate acțiunile noastre, pentru ca fiecare instituție de învățământ să rămână un loc de învățare sigur și fără riscuri. De asemenea, transmitem mulțumiri tuturor instituțiilor cu care colaboram pentru atingerea acestor deziderate și considerăm că rezultatele eforturilor noastre se văd deja în activitățile desfășurate zi de zi.”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri