14.1 C
Sibiu
miercuri, 18 septembrie, 2024

EDITORIAL: Primul atac rasist la Sibiu. De care știm

Știri din Județ

Cine mai spune că la Sibiu este pace și armonie interetnică înseamnă că trăiește într-un univers paralel. O anumită ură rasială, etnică și socială mereu a existat, dar nu s-a manifestat public prea des, cu anumite excepții în satele din județ. Sau credeți că relația români – romi pe la țară a fost vreodată perfectă în județul Sibiu? Aiurea! Dar ieri a avut loc un atac rasist în plină zonă centrală a Sibiului, a orașului care se laudă cu toleranța și siguranța. Un cetățean asiatic, cum sunt tot mai mulți care muncesc și la noi în județ, a fost bătut noapte pe stradă până a ajuns la spital. Și apoi tâlhărit.

Chiar dacă din comunicatul Poliției reiese că a fost o tâlhărie, eu pot spune că a fost vorba de un atac rasist. Pentru că motivația primă a atacatorilor, trei țărani de-ai noștri din Orlat, Porumbacu și Tălmaciu a fost culoarea pielii victimei. Că au și tâlhărit omul, asta este deja alt aspect. Au fost prinși rapid, pentru că erau proști, ca mai toți rasiștii.

Dar incidentul ar trebui tratat cu mult mai multă atenție și interes de procuror și polițiști. Pentru că așa începe: o bătaie noaptea, un viol seara, mai multe bătăi ziua etc. SIBIU INDEPENDENT a fost singurul ziar local participant la prima manifestare culturală tip festival al comunității asiatice din Sibiu și Alba. Un festival pe care l-am ilustrat, dar care nu a atras mare interes localnicilor. Dar a atras comentarii pe internet: pline de ură, rasiste, urâte, jignitoare la adresa muncitorilor asiatici.

Observăm că, odată cu creșterea numărului de lucrători din țări ca India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal etc crește și numărul comentatorilor rasiști români. Acum nu mai au treabă cu maghiarii și romii noștri, cât au cu asiaticii. Evident că majoritatea comentatorilor sunt niște putori care fug de muncă ca dracul de tămâie, dar văd în acești asiatici o forță de muncă invadatoare.

Însă omul băgat în spital de bătaia aplicată de cei 3 țărani sibieni ne arată o creștere și mutare a urii rasiale din comentariile online în stradă. Poate au fost și alte incidente mai mici sau mai mari în Sibiu motivate rasial, dar nu am aflat de ele. Pentru că aceste victime adesea nu depun plângere, ele având o teamă și de autorități. Și au și motive bune, pentru că adesea, membrii acestei comunități mi s-au plâns de felul cum sunt tratați de angajații a diferite instituții.

Cred că autorităție trebuie să acționeze exemplar în acest caz și să încadreze fapta la cele motivate de ură rasială. Toate faptele de violență trebuie condamnate. Nu am înțeles niciodată de ce un patron de firmă care delapidează sau țepuiește statul este ținut în arest preventiv, dar cei care bat oameni pe stradă sunt cercetați în libertate. Dar faptele cu motivare rasială nu trebuie tolerate, nici ascunse sub preș, dacă nu vrem să ne trezim în câțiva ani că o luăm razna ca țară.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sergiu Nistor ajunge ambasador în Letonia