13.1 C
Sibiu
miercuri, 18 septembrie, 2024

EDITORIAL: Crimă pentru droguri

Știri din Județ

Nu este primul caz din județul Sibiu, când o persoană consumatoare de droguri omoară pe cineva pentru bani sau sub influența substanțelor halucinogene. Cazul de la Racovița, prezentat de ziarul SIBIU INDEPENDENT astăzi, are însă și alte conotații. Presupusul criminal, rudă îndepărtată cu victima, nu era doar consumator, ci și traficant. O spune tatăl acestuia, nu Poliția.

Este mărturia părintelui, trist de cele întâmplate, dar neputincios în fața unei situații pe care nu o poate controla niciun părinte. Când fiul tău este atras de tânăr, prin anturaj, să consume droguri, apoi să devină distribuitor al drogurilor prin cluburi, tu, ca părinte, nu ai ce face. Aici intervine rolul instituțiilor, a programelor sociale, medicale etc. Care există pe hârtie, nu și în realitate.

O profesoară spunea zilele acestea că cei de la Anti Drog vin periodic în școli și vorbesc elevilor, dar degeaba, pentru că mesajul lor nu are niciun impact. Mai degrabă are impact mesajul unui fost consumator de droguri care îți împărtășește drama prin care a trecut el, familia și prietenii săi, crede ea.

Cazul de la Racovița arată, încă odată, că în județul Sibiu consumul de droguri a căpătat proporții ce nu mai pot fi controlate de autorități. Nici ascunse sub preș, cum se încearcă. Un vecin din satul unde s-a produs crima spune că se consumă droguri și în satul lor de către tineri. Știa și locul. Doar șeful de post din localitate habar nu are. Poate este prea ocupat cu altele.

Aflăm, astfel, că drogurile nu se mai consumă doar la oraș, noaptea prin cluburi, cum cred unii, ci și la țară. De altfel, personal, am auzit, în ultimii ani, povești de la copii din centre de plasament din județ, care consumă cristale, un drog ieftin și cu efecte distrugătoare asupra corpului. Traficantul știe când iau alocația de plasament și îi așteaptă în ziua respectivă la câțiva metri de ușa centrului cu drogurile. Și copiii povestesc dezinvolt despre asta. Doar Poliția nu știe nimic.

Se vând droguri nu doar în cluburi, ci și pe stradă, parcuri, în preajma școlilor etc. Traficanții sunt perverși și știu marketingul de bază. Dau doze gratuite la început tinerilor, apoi, odată prinși în gheara drogurilor, le iau banii. Când nu mai au banii, îi transformă în distribuitori la alți tineri. Presupusul criminal de la Racovița este consumator, dar și distribuitor. Asta ne-a spus tatăl său. Poliția nu a spus nimic.

Tânărul a fost internat de mai multe ori pentru consum de droguri. Cu siguranță Poliția știa despre el. A furat adesea din casa părinților, poate și de la alții. Femeia omorâtă la Racovița, o rudă îndepărtată, a fost probabil vizată pentru a-i fura banii strânși la bătrânețe. Cu siguranță nu erau mulți, dar consumatorii de droguri nu mai țin cont de sume. Fiecare leu contează pentru a strânge suficient pentru următoarea doză. Apoi se ia ciclul de la capăt.

Am scris de multe ori despre subiectul drogurilor la Sibiu. Un fenomen deja omniprezent. Nu mai vorbim de cazuri izolate. Toți știm un tânăr care știe pe cineva care se droghează. Indiferent că este vorba de marihuana, cristale, cocaină, heroină sau alte droguri.

Am mai scris că nu cred în eficiența prezentărilor la clase de către niște indivizi scorțoși și cu un limbaj de lemn de la Anti Drog. Nu cred în conferințe publice cu lacrimi în public de atâta înduioșare. Cred în măsuri dure ale Poliției. Cred în misiuni în teren sub acoperire. Cred în toleranță zero față de polițiștii corupți care facilitează traficul de droguri, fie și prin protecție. Cred în pedepse severe cerute de procurori și date de judecători pentru traficanți. De povești suntem sătui, vrem fapte!

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Grav este ca Politia Porumbacu stie despre acesti traficanti…tind sa cred ca sunt mâna in mâna!su fost retinuti…2 dealeri mici….in rest treaba merge…politia „se face ca isi face treaba”crima Arpasu,crima Racovita…etc…etc!politisti de aici sunt corupti……

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sergiu Nistor ajunge ambasador în Letonia