13.1 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

EDITORIAL: Cum putem ajuta sinistrații din Moldova

Știri din Județ

Inundațiile din mai multe județe din Moldova din aceste zile au lăsat sute de oameni fără agoniseala de o viață. Autoritățile au intervenit în forță, dar, ca de obicei, nu este suficient. Este nevoie ca toți românii să se implice în ajutarea lor.

Imaginile cu dezastrul lăsat de ape în județele Moldovei au impresionat mulți români. Dar de la comentarii pe internet și păreri de rău pentru suferința acestora, este nevoie de implicare și solidaritate.

Cum nu avem un sistem național bine pus la punct pentru ajutor în astfel de cazuri organizat de Statul Român, revine fiecărei comunități să se implice. După modelul altor dezastre naturale din decursul timpului și acum putem vedea românii solidari în a ajuta acești oameni.

Primele care ar trebui să se implice în colecta de ajutoare în toată țara sunt bisericile. Indiferent de cult, toate bisericile ar trebui să apeleze la enoriași pentru a strânge bani, alimente, pături, mobilier, haine etc pentru a fi apoi trimise în zonele calamitate. Mai ales că bisericile au deja o rețea bine pusă la punct la nivel național de ajutor reciproc.

Organizațiile non-guvernamentale implicate în donarea de bunuri, pot direcționa în aceste zile ajutoare preponderent spre aceste zone. Dar pot și strânge de la populație aceste ajutoare pentru a fi trimise în zonele afectate.

Primăriile pot și ele să se implice în asigurarea unor puncte de colectă publică și distribuirea spre primăriile din zonele inundate a ajutoarelor.

Marile magazine și firme pot deschide și ele puncte de colectă special dedicate pentru sinistrați. Cu siguranță mulți clienți ar cumpăra produse pe care le-ar dona apoi în aceste puncte.

Oamenii care vor să doneze pentru sinistrați trebuie să conștientizeze că aceștia au nevoie de produse bune și de necesitate. Nu orice ne prisosește poate fi donat. Dar sunt o grămadă de lucruri bune care stau nefolosite în case care pot merge spre Moldova.

Hai să vedem dacă românii din toată țara se pot mobiliza așa cum au făcut-o la începutul războiului din Ucraina. Acum vorbim de conaționalii noștri. De oameni bătrâni sau cu venituri mici, de oameni simpli de la țară, de familii cu copii care au nevoie de ajutor. Nu trebuie să așteptăm doar ca statul să ajute, ci și noi, fiecare o putem face.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri