11.2 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Investiție importantă a Ministerului Culturii la Mârșa: un laborator și trei centre – pilot pentru protejarea clădirilor de patrimoniu

Știri din Județ

Un proiect de anvergură pentru conservarea patrimoniului cultural al României este în plină desfășurare la Mârșa, județul Sibiu. Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, derulează un proiect de 15 milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru crearea unui laborator și a trei centre-pilot dedicate protejării clădirilor de patrimoniu. În cadrul proiectului sunt prevăzute și lucrări de amanajare și dotare a spațiului în care își vor desfășura activitatea aceste centre.

“Începem acum să le amenjăm. Sunt în curs procedurile pentru dotări, echipamente și tot ceea ce este necesar pentru ca aceste centre să poată funcționa”, a explicat Oana Zaharia, manager interimar Institutul Național al Patrimoniului, la InfoPlus.

Proiect pionier în Europa de Est

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a subliniat importanța acestei inițiative în cadrul unei întâlniri de lucru la Avrig, felicitând partenerii implicați – Institutul Național al Patrimoniului, Complexul Național Muzeal Astra, Consiliul Județean Sibiu și Primăria Avrig – pentru colaborarea strânsă în implementarea acestui proiect inovator. „Acest proiect reprezintă un pas crucial în conservarea patrimoniului cultural și istoric al României, cu impact semnificativ în sfera socială și economică. România se aliniază astfel țărilor europene cu tradiție în patrimoniu, precum Italia, Belgia sau Franța”, a declarat Raluca Turcan.

Patru centre dedicate protecției patrimoniului cultural

Cele două clădiri dezafectate din localitatea Mârșa, care vor găzdui aceste centre, au fost construite în anii ’70 și au o suprafață de aproximativ 860 mp fiecare, cu un teren total de peste 2.500 mp. Aceste clădiri vor fi revitalizate și transformate în hub-uri de cercetare și formare pentru conservarea patrimoniului.

Proiectul are ca termen de finalizare jumătatea anului 2025 și include:

  • Un laborator pentru analiză experimentală a materialelor și soluțiilor tehnice destinate creșterii eficienței energetice a clădirilor istorice.
  • Un centru pentru colectarea și reutilizarea materialelor de construcții provenite din intervenții pe clădiri istorice.
  • Un centru pentru întreținerea patrimoniului cultural imobil, care va oferi servicii de diagnoză și întreținere a monumentelor istorice.
  • Un centru de formare pentru specialiști și experți în domeniul eficientizării energeticetice a monumentelor istorice.
Contribuție la economia circulară și protejarea patrimoniului

Primarul localității Avrig, Adrian David, a explicat că această investiție răspunde provocărilor complexe legate de renovarea energetică a clădirilor istorice, punând accent pe implementarea principiilor de economie circulară. „Prin acest proiect, Institutul Național al Patrimoniului își propune să contribuie la protejarea și valorificarea patrimoniului cultural național, oferind totodată oportunități de formare și dezvoltare profesională pentru specialiștii în domeniu”, a adăugat acesta.

Finalizarea proiectului va marca un punct important în dezvoltarea materialelor și tehnicilor pentru eficientizarea energetică a clădirilor istorice, menținând în același timp respectul pentru autenticitatea și valoarea acestora. Totodată, proiectul va deschide noi perspective pentru profesioniștii implicați în protejarea patrimoniului, consolidând capacitatea României de a face față provocărilor din acest domeniu crucial.

Astfel, România face un pas înainte în alinierea la standardele internaționale de conservare a patrimoniului, contribuind la protejarea moștenirii sale culturale pentru generațiile viitoare.

Sursa: tvr.info.ro

Sursa foto: Primăria orașului Avrig- Facebook

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri