17.9 C
Sibiu
joi, 19 septembrie, 2024

Zilele Sf. Mihail, organizate la Cetatea din Cisnădioara

Știri din Județ

Zilele Sf. Mihail este un festival medieval prin care aducem trecutul în prezent pentru a reda valorile și frumusețea Evului Mediu.

Aceasta are loc la Cetatea din Cisnădioara în ultimul weekend din Septembrie pe 27-29. Este un eveniment  dedicat în special celor tineri, familiilor cu copii, pasionaților de istorie și celor care doresc să evadeze din agitația urbană.

Prin acest eveniment creăm un loc, în care călătorim într-o lume de poveste, unde descoperim momentele importante din trecut și trăim aventura acelor vremuri. Este un loc în care ne bucurăm împreună cu toată familia de timpul petrecut, unde putem să ne jucăm și să învățăm, să ne simțim bine și să descoperim lucruri noi. 

Este un loc în care cei mici pot intra în contact cu istoria într-un mod plăcut prin joc și voie buna și în care descoperim cum erau făcute lucrurile în trecut. Aici întâlnim meșteri, producători locali și artiști care prezintă și păstrează tradițiile vii. Pentru cei care vin singuri este  un loc în care se pot relaxa și bucura de o cetate și un peisaj deosebit. 

În cadrul evenimentului o sa întâlnim cavaleri neînfricați, care își demonstrează curajul și priceperea în luptă și ne prezintă armele și armurile lor, călugări pioși care ne împărtășesc povestea și secretele cetății, uriasi pe picioroange care îi încântă cu jocuri pe cei mici, meșteri care ne dezvăluie tainele meșteșugurilor de mult uitate, arcașul cetății care ne învață să tragem cu arcul și călăul cetății care îi pedepsește pe cei care încalcă regulile.

Activitățile desfășurate în cadrul evenimentului sunt pentru toate vârstele astfel încât  să găsim cu toții o plăcere în ele. Programul conține jocuri și întreceri, prezentări interactive, scenete, demonstrații de lupte și tras cu arcul, ateliere meșteșugărești, vânătoare de comori, joc de roluri și multe altele.

Prin ateliere meșteșugărești prezentăm modul în care erau făcute lucrurile în trecut și oferim posibilitatea publicului sa își testeze îndemânarea, prin jocuri oferim diferite metode să ne întrecem, prin demonstrații arătăm cum se luptau și cum se făceau lucrurile în trecut, prin prezentări povestim fapte interesante și despre rolul lucrurilor din trecut. Prin scenete prezentăm întâmplări și evenimente din trecut împreună cu bucuriile și provocarile omul de zi cu zi din evul mediu.

Evenimentul se afla la cea de-a 4-a ediție, la ultima ediție avand o creștere de 39% și este organizat de grupul de reconstituire medievală Anacronism din Sibiu care are o experiență de peste 12 ani în a aduce trecutul în prezent. Grupul aduce în fiecare an ceva nou, anul acesta spune povestea bulei Andreanum, un document important din istoria Transilvaniei și își propune sa recreeze procesul prin care se turnau podoabele si bijuteriile din bronz pe vremuri. 

Un moment din istorie.

Povestea evenimentului se desfășoară în anul 1224 când regele Andrei al II-lea se află într-o situație delicată, nobilii se revoltă împotriva lui iar teutonii își fac de cap la marginea regatului. 

Situația îl împinge pe rege să caute noi aliați în Transilvania, pentru a le câștiga favoarea acestora, regele emite Bula Andreanum, un document prin care oferă privilegii noi coloniștilor sași în schimbul loialității față de coroană. 

Această veste sosește la Cisnadioara, cu ocazia sărbătorii sf. Mihail, unde spiritele se încing din cauza condițiilor și obligațiilor pe care trebuie sa le îndeplinească locuitorii pentru a beneficia de aceste privilegii. 

În cetate tocmai se pregătește serbarea zilei sf. Mihail care marchează sfârșitul verii și strânsul recoltei, serbare în cadrul căreia se organizează întrecerile haiducești în care cei voinici se întrec pentru a afla cine este campionul cetății. 

Timp de trei zile aceștia se antrenează și se pregatesc pentru marea confruntare în care trebuie să treacă prin mai multe probe: forță și viteză, tras cu arcul, tăiat cu spada și dueluri în armură. 

Pe lângă toate acestea în cetate erupe o epidemie de dizenterie pentru care trebuie găsit leacul, un pungaș obraznic golește punguțele localnicilor și în jurul cetății bântuie un lup fioros care trebuie prins.

Povesti în care cei curioși pot lua parte intrând în pielea unui personaj din trecut, alături de care timp de trei zile pornește într-o aventură prin care descoperă povestea diferitelor evenimente din istoria locului.  

Un loc uitat, cu o istorie bogată! 

Cetatea Cisnadioarei se află la 12 km de Sibiu și se înalță deasupra satului pe un varf de deal oferind o panorama excelentă. De sus ne bucurăm de un peisaj deosebit cetatea fiind înconjurată de munți și dealuri, în depărtare veghind asupra văii Cisnadiei.

Este printre puținele monumente istorice care se păstrează neschimbată de-a lungul timpului fără modificări sau modernizari aduse ulterior perioadei în care a fost construită. La prima vedere pare un loc nesemnificativ dar de care se leaga nume importante ale istoriei, precum regi, magisteri și al ordinului Cistercian. 

Cetate găzduiește basilica Sf. Mihail, o bisericuță, care în evul mediu era un centrul de pelerinaj, aceasta atragand pelerini datorită locului pe care a fost construită. Biserica se înalță pe un deal abrupt, loc care în evul mediu era asociat cu sf. Mihail și ridicarea la cer. Astfel cei care vizitau cetatea căutau mantuirea în fața Sf. Mihail, Arhanghel care era responsabil de cântărirea faptelor și ridicarea sufletelor acestora la cer. Fiind un Sfânt așa important în trecut Sf. Mihail se bucura pe 29 septembrie de o sărbătoare care marca sfârșitul verii și strânsul recoltei, ocazie cu se țineau jocurile / întrecerile de toamna, din care se presupune că a luat naștere și fotbalul.  

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri