13.1 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

EDITORIAL: Noul tip de război cu electronice personale explozive

Știri din Județ

Ceea ce s-a întâmplat în Liban și Siria în ultimele două zile, cu sute de pagere și stații de emisie – recepție care au explodat arată un nou tip de război. De mai mulți ani se vorbește și se investește într-un altfel de război, nu cel de tranșee, nu cel cu tancuri și rachete, ci unul electronic. Dacă până acum războiul electronic se rezuma la sabotarea de la distanță a unor sisteme electronice mai mult sau mai puțin vitale, ori se proceda la intoxicarea prin media și internet, acum avem o nouă fază, care poate deveni mult mai dramatică: electronicele personale explozive.

Au fost câțiva morți și mii de răniți în două zile de explozii de mici electronice. Conform informațiilor din media internațională și declarațiilor oficiale anemice, undeva pe traseul de la producător la membrii grupării Hezbollah toate aceste dispozitive au fost modificate și au avut în ele explozibil. Acesta a fost detonat aproape simultan de la distanță. Atacatorul este suspectat a fi statul Israel care este într-un continuu război cu lumea arabă de la finele celui de al doilea război mondial. Producătorii din Taiwan a pagerelor spun că acestea erau făcute de fapt în Ungaria, sub licență. Ungurii neagă acest lucru. Anchete sunt în desfășurare.

Dar ce putem înțelege deocamdată din informațiile existente este că Israelul a interceptat și alterat aceste aparate care apoi au ajuns la Hezbollah. Nu au făcut asta de 2-3 zile, ci în ultimii 2-3 ani. O acțiune începută cu mult înainte de ultimul război oficial declanșat între grupările arabe și Israel care are loc acum. Altfel spus Israel a pregătit acest atac înainte de a fi provocați, cu incursiunea de anul trecut din octombrie de o grupare extremistă arabă.

Însă problema cea mai gravă este că Israelul a avut această capacitate, ceea ce înseamnă că și alții o au. Poate sunt modele de telefoane mobile care conțin explozibil deja și sunt vândute în anumite țări. Stau latent ani de zile până cei care le-au manipulat le vor declanșa simultan. Vor provoca victime, dar mai ales haos. Cine garantează că nu sunt astfel de mici dispozitive electronice deja diseminate populației în mai multe țări? Tehnologia există!

Un specialist în electronice mici, gen telefoane mobile, pagere etc îmi explica odată că bateriile acestora se pot supra-încinge și chiar exploda în anumite condiții. Aceste condiții pot fi generate de mediul exterior, cum ar fi expunerea prea puternică la soare ori surse de căldură. Dar poate fi și provocată cu anumite softuri nocive special create. Tehnologia există!

Acest nou tip de război ridică însă probleme de etică. De unde știa Israelul cine avea în acel moment aparatele. Drept dovadă că nu toate erau la membrii Hezbollah este că au murit și au fost răniți mulți copii. Iar acest atac masiv nediscriminatoriu va naște, cu siguranță, o reacție proporțională din partea Hezzbollah. Alte victime și spirala violenței în zonă continuă.

Ce ne facem însă, dacă acel conflict zonal se extinde și în alte țări? Mai ales că există informații circulate deja în media internațională că Israel a anunțat SUA despre atac înainte de a-l face. Poate Hezbollah nu are capacitatea tehnică a celor din Israel, dar are destui membrii îndoctrinați gata de sacrificiul suprem.

Pentru mine, acest nou tip de război este unul care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți. Dacă Israel a plănuit și pus în practică asta de 2-3 ani, poate au făcut-o și alte țări. Dar nu l-au executat… încă!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri