13.1 C
Sibiu
vineri, 20 septembrie, 2024

Nicu Ștefănuță: Nu este inundația secolului, este secolul inundațiilor. Cer Guvernului să urgenteze acordarea Fondului de solidaritate pentru cei afectați de inundații (C.P)

Știri din Județ

În contextul situației dezastruoase produse de ciclonul Boris în sudul Moldovei, Vicepreședintele Parlamentului European Nicu Ștefănuță (the Greens/EFA) s-a adresat Premierului României, domnului Marcel Ciolacu, solicitând mobilizarea resurselor guvernamentale necesare acordării de ajutor prin Fondul de solidaritate (FSUE).

Uniunea Europeană pune la dispoziția statelor membre Fondul de solidaritate (FSUE), care a fost înființat pentru a oferi sprijin financiar statelor membre ale UE și țărilor candidate în urma unor dezastre naturale grave și urgențe majore de sănătate.  

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a solicitat Guvernului să mobilizeze resursele guvernamentale necesare în vederea stabilirii eligibilității pentru acest demers care acordă sprijin cetățenilor păgubiți în urma dezastrului. Este nevoie de acțiune urgentă, mai ales în localitățile cele mai afectate de fenomenele meteo extreme, precum Chiraftei, Corod, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Mastacani, Pechea, Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi, Stoicani, Suhurlui sau Vames, toate din judeţul Galaţi, acolo unde sute de locuințe au fost afectate și mii de cetățeni au fost evacuați. 

În interpelarea sa către Guvern, europarlamentarul verde a cerut și urgentarea evaluării pagubelor produse de ciclonul Boris, pentru a grăbi procesul de acordare a ajutorului.

De asemenea, Nicu Ștefănuță a luat cuvântul în cadrul dezbaterii de ieri, 18 septembrie, din plenul Parlamentului European privind inundațiile devastatoare din Europa Centrală si de Est și a făcut apel la întărirea instrumentelor europene de ajutor, precum Mecanismul de protecție civilă al UE și Fondul de solidaritate.

„Nu este inundația secolului, este secolul inundațiilor. Niciun stat din UE nu este suficient de bogat încât să facă față schimbărilor climatice de unul singur. De aceea, pe lângă întărirea instrumentelor europene care ne vin în ajutor, cum este Mecanismului de Protecție civilă și Fondul de Solidaritate, trebuie ca împreună să depunem un efort și mai mare de combatere și adaptare la schimbările climatice. Respect pompierilor și soldaților din Europa care își riscă viața în acest moment pentru ca frații și surorile noastre să supraviețuiască”, a declarat Nicu Ștefănuță.

Întregul discurs al lui Nicu Ștefănuță poate fi urmărit aici.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri