22.9 C
Sibiu
vineri, 27 septembrie, 2024

Radu Zaharia, despre tragedia de la Bâlea Lac: „Îmi foarte greu să trec prin zonă fără să aduc un gând spre ei… copii între 13 și 17 ani”

Știri din Județ

Bâlea Lac, cel mai popular obiectiv turistic de pe Transfăgărășan, este considerat unul dintre cele mai frumoase și mari lacuri glaciare ale României. Frumusețea acestuia atrage anual foarte mulți turiști din toate colțurile lumii, însă puțini știu că acolo a avut loc cea mai mare tragedie montană de la noi din țară.

Ghizii din județ care ajung cu pasionații de drumeții în proximitatea Lacului Bâlea nu evită această poveste din considerente cât se poate de evidente: sub frumusețea naturii există de multe ori pericole ascunse.

Despre tragicul eveniment din 17 aprilie 1977 în care 23 de de suflete, elevi ai liceului Brukenthal, foarte buni schiori, au pierit într-o avalanșă produsă în zona Bâlea Lac a vorbit și Radu Zaharia, unul dintre cei mai experimentați ghizi montani ai județului Sibiu, reprezentanți ai programului Anii Drumeției. Citește și REPORTAJ 50 de ani de Transfăgărășan: Eroi și victime, în același timp!

Încă marcat de cele întâmplate la aceea vreme, fiind chiar prezent la înmormântarea lor, ghidul ne-a explicat care au fost factorii declanșatori ce au provocat tragedia și care au fost condițiile meteo pentru care salvarea cu succes a schiorilor a fost imposibilă. Trupurile neînsuflețite au fost recuperate abia după după două zile. Veste a căzut ca un trăsnet asupra comunității sibiene, la înmormântarea lor fiind prezenți foarte mulți iubitori ai muntelui, dar și foarte mulți sibieni. A fost și va rămâne unul dintre cele mai tragice evenimente montane din lume. Zona de la Bâlea Lac este extrem de periculoasă, înregistrându-se decese chiar și în 2024.

16 copii și 7 adulți, copii între 13 și 17 ani, puteți să le citiți și vârstele pe placă. Și, da, Îmi este foarte greu să trec prin zonă fără ca să, cum să zic, așa să aducem un gând măcar spre ei, pentru că de fapt au fost predecesorii noștri. Au fost copii de la liceul Brukenthal, de fapt cei mai buni schiori de la vremea respectivă, cu profesorul lor Richard Schuller, un schior foarte, foarte experimentat și… povestea este lungă și foarte tristă…” – a mărturisit Radu Zaharia.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

FC Hermannstadt a cedat la trei goluri la Ploiești

Sibiul celebrează Noaptea Cercetătorilor

Accident pe Șoseaua Sibiului, lângă McDonalds