27.6 C
Sibiu
vineri, 27 septembrie, 2024

Cum funcționează imprimantele cu jet de cerneală și cele laser?

Știri din Județ

De-a lungul anilor, două tipuri de imprimante au dominat piața – cele cu jet de cerneală și cele laser. Fiecare dintre ele are avantaje și dezavantaje, pe care probabil le cunoașteți. Dar v-ați întrebat vreodată cum funcționează aceste tipuri de imprimante?

Imprimante cu jet de cerneală

Să începem cu principiul de funcționare al imprimantelor cu jet de cerneală, deoarece majoritatea dintre voi dețineți, cel mai probabil, acest tip acasă. Cerneala este depozitată în cartușe, care se înlocuiesc în funcție de necesitate, sau imprimanta poate fi dotată cu un sistem de rezervoare, așa-numitul sistem cu rezervor de cerneală. Aceste imprimante au rezervoare integrate, în care cerneala se completează periodic.

Indiferent dacă imprimanta folosește cartușe originale pentru imprimante Epson sau este un model cu sistem de rezervoare, „traseul” cernelii este același. O pompă alimentează capul de imprimare cu cerneală, care se deplasează peste hârtie (rând cu rând) și, prin duze minuscule, injectează mici picături de cerneală pe hârtie.

Imprimante laser

În trecut, imprimantele laser erau utilizate în principal în birouri, dar, odată cu scăderea prețurilor (și a costurilor mai reduse de imprimare), ele și-au găsit locul și în unele gospodării. Diferența principală este că imprimantele laser nu folosesc cerneală, ci tonere de calitate. Acest toner este, de fapt, o pulbere colorată stocată în cartușe, denumite în mod obișnuit tonere laser.

O altă diferență constă în faptul că, la imprimantele laser, imprimarea se realizează aproape simultan pe întreaga pagină. Procesul funcționează astfel: cilindrul fotosensibil de seleniu, care se rotește constant și este încărcat electrostatic pe toată suprafața sa, este expus la un fascicul laser în zonele care „reprezintă” conținutul ce urmează a fi imprimat. În aceste zone, cilindrul își pierde încărcarea statică, ceea ce permite aderarea tonerului. Tonerul este apoi transferat de pe cilindru pe hârtie, care trece printr-un cilindru de fixare, asigurând astfel „lipirea” pulberii colorate pe hârtie.

Sursă de imagine: Proxima Studio – stock.adobe.com

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Accident pe Șoseaua Sibiului, lângă McDonalds